Σοβαρή ανησυχία στο Εurogroup για τις παροχές – “Όχι” στο σχέδιο για τα πλεονάσματα

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Τη σοβαρή ανησυχία μιας σειράς κρατών-μελών της Ευρωζώνης σε σχέση με τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης για παροχές από το υπολογιζόμενο κομμάτι της υπεραπόδοσης των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, μετέφερε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε για την ατζέντα του επερχόμενου Eurogroup, προειδοποιώντας πως ενδεχομένως κράτη-μέλη να συνδέσουν το ζήτημα της τήρησης των δεσμεύσεων με την έγκριση της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος προειδοποίησε μάλιστα ότι η κυβερνητική πρόταση για τη διαφοροποίηση της χρήσης ποσών από το δημοσιονομικό μαξιλάρι για “εγγύηση του πρωτογενούς πλεονάσματος”, είναι “μπερδεμένη” και “έχει μπερδέψει τους θεσμούς – δεν βγάζει κανείς εύκολα νόημα”. Σημείωσε μάλιστα ότι “υπάρχει σοβαρή ανησυχία”. “Δεν αποκλείω να συνδεθεί το θέμα της τήρησης των δεσμεύσεων με τη αποπληρωμή του ΔΝΤ, υπάρχει ο κίνδυνος να το θέσουν μια σειρά από κοινοβούλια, αν δεν έχει ήδη γίνει”.

“Δεν είναι στην ατζέντα, αλλά τα Κ-Μ θα το θέσουν και θα ζητήσουν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να εξηγήσει τι ανακοίνωσε γιατί ανησυχούν”, σημείωσε. Τα Κ-Μ θα ζητήσουν να τηρηθούν οι δεσμεύσεις”, τόνισε.

“Ευτυχώς που η έκθεση του Ιουνίου δεν είναι συνδεδεμένη με δόση και δεν θα πάει εκεί η συζήτηση που κατά τα αλλά θα είναι ανησυχητική”. Σε σχέση με την πρόταση για το δημοσιονομικό μαξιλάρι τόνισε ότι “τα Κράτη Μέλη θα ζητήσουν να τηρηθούν οι στόχοι και εγώ αναμένω την έκθεση των θεσμών που πιστεύω θα λέει ότι πως οι στόχοι είναι στόχοι…”

Η Δημοσιονομική κατάσταση στην ευρωζώνη και οι πρόσφατες μακροοικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Πέμπτη, αλλά ταυτόχρονα θα προχωρήσει και η συζήτηση για το λεγόμενο δημοσιονομικό εργαλείο της ευρωζώνης για τη σύγκλιση (προϋπολογισμός – budgetary instrument for convergence / BIC.

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που είχε την αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες για το επερχόμενο Eurogroup της Πέμπτης 16 του μήνα, η πεποίθηση των Υπουργών είναι πως “δεν βρισκόμαστε προ των πυλών κανενός είδους ύφεσης, αλλά απλά σε ένα πιο ‘μαλακό’ σημείο της αναπτυξιακής πορείας”, ωστόσο, όπως επεσήμανε είναι λογικό και ορθό όπως οι Υπουργοί συζητήσουν για τα επικείμενα αρνητικά ρίσκα και κινδύνους καθώς είναι αρκετά.

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης ο αξιωματούχος τόνισε ότι “η συζήτηση είναι αρκετά προχωρημένη και αναμένει αποφάσεις τον Ιούνιο.

15:00 κανονικό eurogroup και από τις 16:00 θα έχουμε τη συνεδρίαση της περιεκτικής σύνθεσης. Η τελική δημοσιογραφική διάσκεψη στις 18:30.Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ