Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τις δηλώσεις – Τα «μυστικά» που πρέπει να γνωρίζετε

Άνοιξε η πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ  (https://www.efka.gov.gr/el/delose-apascholeses-syntaxioychon ) για τις δηλώσεις των εργαζόμενων συνταξιούχων. Σημειώνεται πως  όλοι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι (μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι) αλλά και εκείνοι που είχαν δηλώσει την εργασία τα προηγούμενα χρόνια στα Ταμεία τους υποχρεούνται να δηλώσουν τα στοιχεία και το είδος της εργασίας τους στην πλατφόρμα αυτή. Εάν οι υπόχρεοι δεν το κάνουν τότε θα έχουν χρηματική ποινή που θα είναι ίση με 12 μηνιαίες συντάξεις, κύριες και επικουρικές.

Η διαδικασία

Οι υπόχρεοι μόλις μπουν  σε αυτήν την πλατφόρμα θα δουν το παρακάτω πλαίσιο:

 

Μετά θα κλικάρουν πάνω στον σύνδεσμο «Είσοδος στην υπηρεσία» και τους βγαίνει το παρακάτω πλαίσιο:

Μετά μόλις επιλέξουν το «Συνέχεια στο Taxisnet»  δουν το παρακάτω  πλαίσιο  και θα συμπληρώσουν  τα στοιχεία τους:

 

 

 

 

Εναλλακτικά οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι  μπορούν να μπουν από την αρχική σελίδα της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr.

Σε κάθε περίπτωση θα κατευθυνθούν  στο  https://www.efka.gov.gr/el/delose-apascholeses-syntaxioychon   όπου  αναρτώνται σχετικές πληροφορίες, η νομοθεσία αλλά και ο σύνδεσμος εισόδου. Το σύστημα αυτόματα τους οδηγεί στην είσοδο με TAXISNET κωδικούς και μετά την διαπίστευσή του από το σύστημα της ΓΓΠΣ&ΨΔ, επιστρέφουν στο σύστημα του e-ΕΦΚΑ για να πληκτρολογήσουν τον ΑΜΚΑ τους.

Διαβάστε αναλυτικά τον οδηγό  του e-ΕΦΚΑ για τους εργαζόμενους συνταξιούχους  εδώ

Η νέα εισφορά

Ο στόχος του μέτρου  είναι να υποβληθούν οι δηλώσεις από όσους λαμβάνουν πλέον ολόκληρη την σύνταξη τους και μετά να αποδοθεί η νέα εισφορά 10% επί του μισθού τους. Η πρώτη παρακράτηση, του νέου πόρου υπέρ ΕΦΚΑ θα  αναμένεται να γίνει το Μάρτιο για τους μισθωτούς και για τους αυτοαπασχολούμενους. Σημειώνεται δε πως η παρακράτηση του νέου πόρου 10% υπέρ ΕΦΚΑ για τους μισθωτούς θα γίνει για πρώτη φορά από τους εργοδότες  που θα υποβάλλουν στο τέλος Μαρτίου τις ΑΠΔ. Αυτό ισχύει  και για τους αυτοαπασχολούμενους, η εισφορά των οποίων θα είναι αυξημένη κατά 50% από τον Μάρτιο.

Tι αναφέρει το υπουργείο Εργασίας

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναφέρει σε ανακοίνωση του πως  με την ενεργοποίηση της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας, https://www.efka.gov.gr/dilosi-erg- synt.php, ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση των εσόδων των εργαζόμενων συνταξιούχων οι οποίοι πλέον λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους από το 70% που λάμβαναν έως τώρα.

Με αφορμή τη λειτουργία της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,
Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε:

«Πρόκειται για μια ουσιώδη βελτίωση στο εισόδημα των εργαζόμενων συνταξιούχων. Πλέον οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι συμπολίτες μας, θα μπορούν να εισπράττουν τη σύνταξή τους στο ακέραιο, ενώ θα υπάρχει μια παρακράτηση 10% επί του μισθού τους. Μάλιστα αυτή η παρακράτηση θα επιφέρει σταδιακώς και αύξηση της σύνταξής τους. Αυτό συνεπάγεται επιπλέον έσοδα για τον καθένα εργαζόμενο συνταξιούχο που μπορεί να φθάσει έως 3.500 ευρώ ετησίως. Με τη νέα αυτή μεταρρύθμιση, που εκκινεί σήμερα με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής Πλατφόρμας, κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας. Είμαστε κοντά στους συμπολίτες μας με έργα και πράξεις».

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, ανέφερε: «Τέθηκε σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα δήλωσης της απασχόλησης συνταξιούχων. Ήδη οι συνταξιούχοι που εργάζονται είδαν ακέραιη τη σύνταξή του Ιανουαρίου στους λογαριασμούς τους χωρίς την παρακράτηση του 30%. Από σήμερα όλοι οι συνταξιούχοι που επιθυμούν να εργασθούν μπορούν με ένα «κλικ» τόσο να δηλώσουν την έναρξη της απασχόλησης όσο και τυχόν λόγους εξαίρεσής τους από την καταβολή του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ. Με το μέτρο αυτό, δίνουμε κίνητρα σε όσους συνταξιούχους μπορούν και επιθυμούν να εργαστούν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας αυξάνοντας άμεσα το διαθέσιμο εισόδημά τους αλλά και, μελλοντικά, τη σύνταξή τους.»

Σημειώνεται ότι από την παρακράτηση του νέου πόρου 10% επί των αποδοχών υπέρ ΕΦΚΑ εξαιρούνται συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού όπως άτομα με ψυχική αναπηρία, όσοι λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα, οι πολύτεκνοι και οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας. Επίσης από τον πόρο εξαιρούνται και οι απασχολούμενοι σε Φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, για τους οποίους όμως προβλέπεται αναστολή σύνταξης έως το 62 ο έτος της ηλικίας τους.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ