Έρχονται εκπτωτικά «κουπόνια» από τον Αύγουστο – Τα μέτρα στο νέο νομοσχέδιο του Χατζηδάκη

Αναπροσαρμογές του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, επιδόματα για τους συνταξιούχους, επιταγές για την ακρίβεια και τους 18άρηδες, αλλά και αύξηση αφορολογήτου για τις οικογένειες με παιδιά, περιλαμβάνει νομοσχέδιο  που θα τεθεί σε διαβούλευση και κατόπιν θα προωθηθεί στην Βουλή: Οι όποιες ενισχύσεις προβλέπονται θα αρχίσουν να καταβάλλονται άμεσα –από τον Αύγουστο κιόλας – και σταδιακά ως το τέλος του χρόνου. 

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης 

Σύμφωνα με το enikonomia.gr, είναι μάλιστα ενδεικτικό πως τα νέα αυξημένα ποσά τα οποία θα προκύψουν μετά την αναπροσαρμογή των μισθολογίων των κρατικών υπαλλήλων θα αρχίσουν να εξοφλούνται από το τέλος Δεκεμβρίου με την μισθοδοσία του Ιανουαρίου. 

Όλες οι παρεμβάσεις στους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων 

Για τους δημοσίους υπαλλήλους θα προβλέπεται:

  • Οριζόντια αύξηση 70 ευρώ στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο εισαγωγικός μισθός θα ανέβει από τα 780 στα 850 ευρώ 
  • Αναπροσαρμογή του οικογενειακού επιδόματος τέκνων που λαμβάνουν οι κρατικοί υπάλληλοι: Συγκεκριμένα το επίδομα τέκνων θα διαμορφωθεί από τα 50 στα 70 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, από τα 70 στα 120 ευρώ για όσους έχουν δύο παιδιά και από τα 120 στα 170 ευρώ για όσους έχουν τρία παιδιά, 
  • αύξηση των επιδομάτων θέσης κατά 30%.

Πρόσθετες παροχές θα υπάρχουν για τα μέλη ΔΕΠ αλλά και για τους ένστολους: 

ναδρομική αύξηση 5% (πρόσθετη των 70 ευρώ) στον βασικό μισθό των πανεπιστημιακών. Η αύξηση θα ισχύσει από τον Οκτώβριο του 2022

Θέσπιση ειδικού βοηθήματος βιβλιοθήκης το οποίο θα κυμαίνεται από τα 100 έως τα 200 ευρώ

Αύξηση από 13% έως και 27% στο επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας

Αύξηση κατά 30% στο επίδομα παραμεθορίου.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς για συνταξιούχους 

Επίδομα προσωπικής διαφοράς θα λάβουν και φέτος χιλιάδες συνταξιούχοι και μάλιστα θα τους καταβληθεί νωρίτερα: Πρόκειται για την εφάπαξ ενίσχυση σε όσους δεν δουν αυξήσεις στις συντάξεις και έχουν προσωπική διαφορά. Να σημειωθεί πως όσοι συνταξιούχοι θέλουν να εργάζονται, θα λαμβάνουν ολόκληρο το ποσό της σύνταξης και όχι «κουρεμένο» κατά 30% όπως ισχύει σήμερα, ενώ θα δοθούν αυξήσεις 1/1/2024 που θα ξεπερνά το 3%. 

Έρχονται εκπτωτικά «κουπόνια» από Αύγουστο 

«Αυτόματα» θα συνεχίσουν να παίρνουν τα χρήματα του market pass που τους αναλογούν όσοι είναι ήδη δικαιούχοι της ενίσχυσης. «Αυτόματη» θα είναι η καταβολή και σε όσους υπέβαλλαν αίτηση αλλά δεν έγινε δεκτή. Η αίτηση θα επανεξεταστεί και εφόσον πληροί πλέον τα κριτήρια για τα οποία απερρίφθη, ο δικαιούχος θα λαμβάνει χρήματα. Όπως και να έχει η πλατφόρμα θα «ανοίξει» για όσους δεν είχαν υποβάλλει καθόλου αίτηση. 

«Κλειδί» για την αίτηση η υποβολή της φορολογικής δήλωσης: Θα πρέπει να έχει κατατεθεί εκείνη που αφορά τα εισοδήματα του 2022.  Το ποσά αναμένεται να αρχίσουν να εξοφλούνται από τον… Αύγουστο! 

Μετά το market pass έρχεται και το youth pass που διαμορφώνεται στα 150 ευρώ και αφορά τους 18άρηδες. Το youth pass είναι ένα «δώρο» του Κράτους, θα μπορούσε να πει κανείς, σε όσους «κλείνουν» τα 18τους έτη ή διανύουν τα 19. Η ενίσχυση θα είναι ετήσια, θα καταβάλλεται δηλαδή κάθε χρόνο στους νέους με την ηλικία των 18 και 19 ετών, οι οποίοι υπολογίζονται σε 200.000 ετησίως. 

Αύξηση αφορολογήτου και έμμεση αύξηση .. αποδοχών 

Μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες  με οικογένειες θα δουν αύξηση του αφορολογήτου ορίου κάτι που θα οδηγήσει σε έξτρα μείωση του φόρου κατά 90 ευρώ τον χρόνο για όσους έχουν ένα παιδί και σε 220 ευρώ για τους φορολογούμενους με δύο ή περισσότερα παιδιά. Θα δουν όμως και αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους από τον Ιανουάριο του 2024 μέσω της μείωσης της παρακράτησης φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις, ενώ οι αγρότες θα δουν το όφελος με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης το 2025.

Με την αύξηση κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται σε 10.000 ευρώ από 9.000 ευρώ που ισχύει σήμερα για έγγαμους με ένα εξαρτώμενο τέκνο, σε 11.000 ευρώ από 10.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με δύο παιδιά, σε 12.000 ευρώ από 11.000 ευρώ για όσους έχουν τρία εξαρτώμενα παιδιά και σε 13.000 ευρώ από 12.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με τέσσερα παιδιά.

Το αφορολόγητο όριο για τους φορολογούμενους χωρίς παιδιά ανέρχεται σε 8.636 ευρώ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ