Επίδομα παιδιού: Κλείνει σήμερα η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ – Ερωτήσεις και απαντήσεις

Έναν χρήσιμο οδηγό για το επίδομα  παιδιού εξέδωσε ο ΟΠΕΚΑ λίγο πριν από το κλείσιμο της πλατφόρμας για την πληρωμή της τρίτης δόσης.
Σημειώνεται ότι πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού κλείσει προσωρινά  σήμερα, Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2022 στις 6μμ, προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία υπολογισμού της καταβολής της τρίτης δόσης του επιδόματος.  Σημειώνεται ο υπολογισμός της δόσης του επιδόματος θα γίνει σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση. Μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης τρέχοντος έτους ή τροποποίηση αυτής, το ποσό του επιδόματος επανυπολογίζεται αυτόματα. Σε περίπτωση που το εισόδημα του φορολογικού έτους 2021 είναι μικρότερο από εκείνο του 2020, το καταβαλλόμενο επίδομα μπορεί να αυξηθεί εφόσον προκύψει αλλαγή στην κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος.

Αν όμως το εισόδημα του 2021 είναι υψηλότερο εκείνου του 2020, τότε εφόσον προκύψει αλλαγή στην κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος, το καταβαλλόμενο επίδομα μπορεί να μειωθεί και να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι απαιτούμενοι συμψηφισμοί έως την εξόφληση της διαφοράς. Για να χορηγηθεί το επίδομα, η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση η οποία έχει αποθηκευτεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη. Για την ακριβή ημερομηνία και ώρα για την επανέναρξη της επαναλειτουργίας της πλατφόρμας Α21 και την υποβολή νέων αιτήσεων θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

Επίδομα παιδιού: Πότε θα γίνει η πληρωμή της τρίτης δόσης

Η πληρωμή της τρίτης δόσης του επιδόματος παιδιού αναμένεται να καταβληθεί  την Παρασκευή 29 Ιουλίου και αφορά όσων οι αιτήσεις έχουν υποβληθεί και εγκριθεί το δίμηνο  Μάιο και Ιούνιο.

ΟΠΕΚΑ: Τα  SOS  που πρέπει να γνωρίζετε  για το επίδομα παιδιού

Στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ δημοσιεύθηκε έναν χρήσιμος οδηγός με ερωτήσεις και απαντήσεις για το επίδομα παιδιού. Αναλυτικά:

Αποκτήσαμε τέκνο εντός του τρέχοντος έτους. Πότε πρέπει να κάνουμε αίτηση; 

Δικαιούσθε επίδομα παιδιού από τον επόμενο μήνα της γέννησης του και μπορείτε να υποβάλετε αίτηση στον χρόνο που ορίζεται στην ερώτηση (2). Τέκνο γεννημένο τον Δεκέμβριο τρέχοντος έτους δεν δικαιούται επίδομα το τρέχον έτος.

Δεν δέχεται το σύστημα επισύναψη δικαιολογητικών. Τι μπορώ να κάνω; 

Στις περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται η επισύναψη δικαιολογητικών, το σύστημα προβάλλει ειδική επισήμανση. Σε καμιά άλλη περίπτωση δεν απαιτείται να γίνει επισύναψη δικαιολογητικών.

Πώς προσθέτω νέο τέκνο σε ήδη υποβληθείσα αίτηση Α21; 

Κάνετε προβολή της ήδη υποβληθείσας αίτησης και πατάτε το κουμπί Δημιουργία Τροποποιητικής Αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης (Α21). Στη νέα αίτηση πατάτε το κουμπί Προσθήκη Τέκνου και καταχωρείτε το επώνυμο (όχι μικρό όνομα) και τον ΑΜΚΑ του παιδιού. Στη συνέχεια ακολουθείτε τις οδηγίες της πλατφόρμας.

Υπέβαλα την αίτηση Α21 και μου βγάζει επισήμανση ότι δεν είναι δυνατό να ανακτηθεί το συνολικό οικογενειακό εισόδημα. Τι σημαίνει αυτό; 

Ελέγξετε αν έχουν υποβληθεί δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος Ε1 από τα μέλη της οικογένειας που αναφέρονται στο Α21 και υποχρεούνται στην υποβολή της ή εφόσον έχουν υποβληθεί, ελέγξετε αν έχουν εκκαθαριστεί από την ΑΑΔΕ.

 Η πλατφόρμα εμφανίζει ως πρόβλημα ότι έχω κάνει λιγότερες από 5 φορολογικές δηλώσεις. Από το 2017 και μετά κάνω ατομική φορολογική δήλωση. Πιο πριν ήμουν στη φορολογική δήλωση του πατέρα μου. Τι πρέπει να κάνω; 

Εφόσον έχουν καταχωρηθεί στις φορολογικές δηλώσεις των γονέων οι ΑΜΚΑ των πρώην προστατευόμενων μελών, η ΑΑΔΕ διεξάγει τον σχετικό έλεγχο με τα ψηφία του ΑΜΚΑ τους και επιστρέφει ως αποτέλεσμα, κατά πόσον ο αιτών ή η σύζυγος του, ήταν ή όχι δηλωμένοι στις φορολογικές δηλώσεις των γονέων τους, ως προστατευόμενα μέλη.

 Το επίδομα παιδιού είναι ακατάσχετο;

Ναι, το επίδομα παιδιού δεν κατάσχεται για οποιαδήποτε οφειλή ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη (άρθρο 15 ν. 4659/2020 ΦΕΚ 21Α’).

Πήρα τις πρώτες διμηνιαίες δόσεις του 2022 και μετά την υποβολή του φετινού Ε1 δεν δικαιούμαι επίδομα παιδιού. Πώς μπορώ να επιστρέψω το ποσό που εισέπραξα;

Η/οι χορηγηθείσα/ες δόση/εις θεωρείται/ούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά και θα πρέπει να επιστραφεί/ουν στον ΟΠΕΚΑ (Τράπεζα Πειραιώς Αρ. Λογαριασμού GR 78 0171 0170 0060 1703 0022 477), με πλήρη αναγραφή του ονοματεπώνυμου, του ΑΦΜ σας και του νομού κατοικίας σας. Αντίγραφο του παραστατικού – καταθετηρίου, πρέπει να σταλεί στον ΟΠΕΚΑ. Στοιχεία επικοινωνίας ανά Περιφερειακή Υπηρεσία του ΟΠΕΚΑ θα βρείτε στην σελίδα της Επικοινωνίας της εφαρμογής.

Τον αναλυτικό οδηγό του ΟΠΕΚΑ για το επίδομα παιδιού μπορείτε να τον βρείτε εδώ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ