Επιχορηγήσεις μέσω ΕΣΠΑ για συγχωνεύσεις μικρών επιχειρήσεων – Τα κίνητρα του νέου νομοσχεδίου

Με επιχορηγήσεις μέσω ΕΣΠΑ, χαμηλότοκα δάνεια της Αναπτυξιακής Τράπεζας και φορο- εκπτώσεις η Πολιτεία επιχειρεί να «δελεάσει» πολύ μικρές, μικρές και μικρομεσαίες εταιρείες, ώστε να μετασχηματιστούν, να συγχωνευτούν και να διαμορφώσουν νέα μεγαλύτερα σχήματα.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχει στα «σκαριά» νομοσχέδιο, το οποίο θα ενισχύσει τις προβλέψεις υφιστάμενου νόμου και που όπως εκτιμούν στο «Στρατηγείο της οδού Νίκης» θα διαφοροποιήσει τις συνθήκες στην αγορά.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Το σκεπτικό του Κωστή Χατζηδάκη -ο οποίος και διαμορφώνει κάθε πτυχή του εν λόγω νομοσχεδίου- έχει να κάνει με την ενθάρρυνση της μεγέθυνσης των επιχειρήσεων, ώστε να μπορούν να σταθούν στο διεθνή ανταγωνισμό.

Όπως συχνά-πυκνά επισημαίνει, σύμφωνα με το enikonomia.gr, «στην Ελλάδα έχουμε διπλάσιο αριθμό μικρών επιχειρήσεων σε σχέση με την ΕΕ και αυτό δεν είναι καλό ούτε για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ούτε για τις ίδιες τις μικρές επιχειρήσεις».

Ποια θα είναι τα κίνητρα του νέου νομοσχεδίου

Κίνητρα για τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων, όπως συγχωνεύσεις, διασπάσεις/μετατροπές και εισφορά ατομικής επιχείρησης σε υφιστάμενη ή νέα εταιρεία, ήδη είναι σε ισχύ με το ν. 4935/2022. Εντούτοις το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θέλει να κάνει ακόμη πιο ελκυστικές τις διατάξεις του, υιοθετώντας προβλέψεις για επιχορηγήσεις μέσω ΕΣΠΑ και ειδικά προγράμματα από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, ενώ δεν αποκλείεται και οι προϋποθέσεις να γίνουν πιο ελαστικές.

Οι διατάξεις του ισχύοντος νόμου εφαρμόζονται σε όλες τις μορφές εταιρικών μετασχηματισμών που προβλέπονται στο άρθρο 1 του ν. 4601/2019, ήτοι συγχώνευση, διάσπαση και μετατροπή. Περαιτέρω, πεδίο εφαρμογής του νόμου είναι και ειδικότεροι μετασχηματισμοί που προβλέπονται σε αναπτυξιακούς και φορολογικούς νόμους, όπως ο ν. 2166/1993 και ο ν. 4172/2013.

Στους μετασχηματισμούς του εν λόγω νόμου μπορούν να υποβληθούν όλες οι εταιρικές μορφές, ήτοι οι Ανώνυμες Εταιρείες, οι Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης, οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες, οι Ομόρρυθμες Εταιρείες, οι Ετερόρρυθμες Εταιρείες, οι Ετερόρρυθμες Εταιρείες κατά μετοχές, οι Κοινοπραξίες του άρθρου 293 του ν. 4072/2012, οι Ευρωπαϊκές Εταιρείες, οι Αστικοί Συνεταιρισμοί και οι Ευρωπαϊκές Συνεταιριστικές Εταιρείες.

Πώς διευκολύνονται σήμερα οι επιχειρήσεις για να συγχωνευθούν

Τα κυριότερα κίνητρα που παρέχονται από τον ν. 4935/2022 είναι τα εξής:

  • Μείωση του φόρου εισοδήματος: Στις περιπτώσεις μετασχηματισμού πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μειώνεται κατά 30% ο φόρος εισοδήματος επί των κερδών της νέας εταιρείας για έως και 9 έτη, εφόσον το φορολογικό όφελος δεν υπερβαίνει τα 500.000€ σε 9 έτη. Η ίδια μείωση φόρου ισχύει και για συνεργασίες προσώπων και εισφορά ατομικής επιχείρησης, εφόσον το φορολογικό όφελος δεν υπερβαίνει τα 125.000€ για κάθε συνεργαζόμενο πρόσωπο σε τρία έτη. Για την ανωτέρω φορολογική απαλλαγή ισχύουν τρεις προϋποθέσεις: 1) Ο μέσος συνολικός κύκλος εργασιών των μετασχηματιζόμενων εταιρειών ή ατομικών επιχειρήσεων να είναι τουλάχιστον ίσος σε ποσοστό 150% με το μεγαλύτερο μέσο κύκλο εργασιών της τελευταίας τριετίας της εταιρείας ή της ατομικής επιχείρησης. 2) Ο κύκλος εργασιών της νέας εταιρείας να είναι τουλάχιστον ίσος με το ποσό των 375.000 ευρώ. 3) Η νέα εταιρεία να απασχολεί πλήρως πάνω από 9 εργαζόμενους.
  • Διατήρηση των διοικητικών αδειών: Στην περίπτωση εισφοράς της ατομικής επιχείρησης σε άλλη εταιρεία, οι υφιστάμενες διοικητικές άδειες και οι κατοχυρωμένες απαιτήσεις της ατομικής επιχείρησης συνεχίζουν να ισχύουν υπέρ της νέας.
  • Ειδικό φορολογικό καθεστώς κάθε πράξης ή συμφωνίας που αφορά μετασχηματισμό επιχείρησης: Συγκεκριμένα, κάθε πράξη ή συμφωνία που απαιτείται για τον μετασχηματισμό και τη σύσταση της νέας εταιρείας, η δημοσίευσή της στο ΓΕΜΗ και η μεταγραφή της απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος χαρτοσήμου ή οποιοδήποτε άλλο τέλος υπέρ του Δημοσίου, αλλά και από κάθε τέλος, εισφορά ή δικαίωμα υπέρ τρίτου.
  • Εκπτώσεις δαπανών: Ειδικότερα, εκπίπτουν όλες οι δαπάνες που πραγματοποιούνται με σκοπό την απόκτηση εταιρικών συμμετοχών, εφόσον ο κύκλος εργασιών της μεταβιβάζουσας και της αποκτώσας εταιρείας είναι μεγαλύτερος από 450.000€ και το συνολικό ποσό των δαπανών δεν ξεπερνά το 30% του μέσου κύκλου εργασιών της αποκτώσας εταιρείας την τελευταία τριετία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ