Έκτακτη αποζημίωση 200 ευρώ: Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις ιδιοκτητών και οδηγών ταξί – Οι δικαιούχοι

Τελειώνει η προθεσμία που έχουν ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί για να διεκδικήσουν την έκτακτη αποζημίωση των 200 ευρώ: Με το που άνοιξε η ειδική πλατφόρμα για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων… θα κλείσει, δίνοντας έτσι ελάχιστα χρονικά περιθώρια στους δικαιούχους επαγγελματίες να υποβάλουν την αίτηση. Για αυτό θα πρέπει να σπεύσουν προκειμένου ίσως και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα να δουν την έκτακτη ενίσχυση των 200 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Για να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού εκμεταλλευτές και οδηγοί ΤΑΧΙ θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ εντός της προθεσμίας που έχει τεθεί.

Η πλατφόρμα όπου και υποβάλλονται οι αιτήσεις έως τις 15 Απριλίου είναι το myBusinessSupport.

Ποιοι είναι δικαιούχοι των 200 ευρώ

Ποιους αφορά όμως η αποζημίωση των 200 ευρώ; Κατά τον μήνα Απρίλιο θα δοθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού στις υπηρεσίες ταξί (ΚΑΔ 49.32 και ΚΑΔ 52.21.29.01) ύψους 200 ευρώ, ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος καυσίμου Μαρτίου και Απριλίου. Αφορά 28.600 εκμεταλλευτές και οδηγούς ταξί με κόστος 5,7 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η σχετική απόφαση:

1. Καταβάλλεται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους διακοσίων (200) ευρώ ανά δικαιούχο στους εκμεταλλευτές ΤΑΧΙ σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την κάλυψη του αυξημένου κόστους καυσίμων κίνησης των οχημάτων που χρησιμοποιούν, στο πλαίσιο της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, κατά το μήνα Απρίλιο 2022.

2. Η αποζημίωση είναι, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού είναι οι επιχειρήσεις με κύριους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 49.32 «Εκμετάλλευση ταξί» και 52.21.29.01«Υπηρεσίες οδηγού ταξί (μη εκμεταλλευτή)».

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την αποζημίωση ειδικού σκοπού ταξί

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού καταβάλλεται στους δικαιούχους εφόσον πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • έχουν υποβάλει έως και την προηγούμενη ημέρα από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, όλες τις δηλώσεις ΦΠΑ για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου 2021 μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022, εφόσον υποχρεούνται,

έχουν υποβάλει, μέχρι και την προηγούμενη ημέρα από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, με ποσό ακαθαρίστων εσόδων (κωδ. 047 της δήλωσης Ε3) μεγαλύτερο του μηδενός.
Για τις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών στο διάστημα από την 1η Οκτωβρίου έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 δεν απαιτείται τα ακαθάριστα έσοδά τους να είναι μεγαλύτερα του μηδενός.  Για τις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών από την 1η Ιανουαρίου 2021 και έπειτα δεν ελέγχεται η προϋπόθεση της παρούσας περίπτωσης για την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικoύ έτους 2020.

  • δεν έχουν τεθεί σε αδράνεια από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 και μέχρι και την ημερομηνία ελέγχου πληρωμής, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) καθ’ όλη την περίοδο αυτή,
  • δεν έχει ανασταλεί, μέχρι και την ημερομηνία ελέγχου πληρωμής ισχύος της παρούσας, η χρήση του ΑΦΜ τους για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών σύμφωνα με την υπό στοιχεία ΓΓΔΕ ΠΟΛ.1200/2015 (Β΄ 2001) απόφαση (εξαφανισμένος έμπορος), όπως αυτό προκύπτει από το φορολογικό μητρώο της ΑΑΔΕ.

Ποια είναι η διαδικασία υποβολής αίτησης

Η αίτηση για τη χορήγηση της αποζημίωσης υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέχρι και 15η Απριλίου 2022, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport», η οποία αποτελεί εφαρμογή του ΟΠΣ TAXISnet της ΑΑΔΕ aade.gr/mybusinesssupport).

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ