Κορονοϊός: Έκτακτες ανακοινώσεις για τη νέα χαλάρωση των μέτρων – Τι θα γίνει με πιστοποιητικά και self test

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ενώ στις 11 π.μ. αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις ο Θάνος Πλεύρης για τον νέο οδικό χάρτη και την αναστολή μέτρων κατά του κορονοϊού.

Ο οδικός χάρτης θα αφορά σε μια πορεία έως τον Σεπτέμβριο και θα συμπεριλαμβάνει την τουριστική περίοδο. Η κατεύθυνση είναι ότι η χώρα πάει προς μια επιστροφή προς την κανονικότητα. Αυτό θα αφορά και στους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους.

Ορόσημο των εξελίξεων η 1η Μαΐου – Τι θα γίνει με πιστοποιητικά, self test και μάσκα

Από την Πρωτομαγιά αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στα μέτρα για τον κορονοϊό. Δηλαδή δεν θα είναι απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού/νόσησης σε κάποιους  χώρους, κυρίως ανοιχτούς, ενώ δεν αποκλείεται να ισχύσει αυτό και για τα εμπορικά καταστήματα.

Επίσης προβλέπεται να υπάρξουν αλλαγές και σε self test/rapid test αλλά και σε μάσκες.

Επιτροπή

Όπως είπε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, από την Πρωτομαγιά αναστέλλεται – δεν καταργείται- η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, απλοποιούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις τουριστικές δραστηριότητες, όπως και οι έλεγχοι (testing) στους πολίτες για την είσοδό τους σε διάφορους χώρους.

Όσον αφορά στο θέμα των self test και των rapid test αυτά αναμένεται να καταργηθούν μετά το Πάσχα για εργαζομένους και μαθητές σε σχολεία.

Ωστόσο η χρήση μάσκας αυτή φαίνεται ότι θα παραμείνει ως μέτρο προστασίας για τον κορονοϊό για αρκετό καιρό, με δεδομένο ότι θεωρείται ήπιου χαρακτήρα και ότι ήδη εφαρμόζεται μόνο σε εσωτερικούς χώρους και όπου υπάρχει συνωστισμός σε εξωτερικούς χώρους.

Εικόνα για τα κρούσματα

Στα 15.690 ήταν χθες  τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα), όπως προέκυψε από σχετικά στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Επιτροπή

Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 28.274 θάνατοι.

Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ήταν 356 (65.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους ήταν 70 έτη. To 92.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω..

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 270 (ημερήσια μεταβολή -13.74%).

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ