Εφορία: 77 προαπαιτούμενα με αντάλλαγμα 23,7 δισ.

Μόνο στο φορολογικό πεδίο, οι επόμενοι μήνες έχουν ήδη εγγράψει υποθήκη 77 προαπαιτούμενων δράσεων οι οποίες περνούν από κυκεώνα αλλαγών.

Σε καθεστώς ασφυκτικών πιέσεων χρόνου θα βρεθεί η νέα κυβέρνηση, αμέσως μετά τη συγκρότησή της καθώς οι δεσμεύσεις οι οποίες έχουν αναληφθεί με το Μνημόνιο δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο εφησυχασμού.

Μπορεί στις δύο εβδομάδες που απομένουν έως τις εκλογές, η προεκλογική ρητορεία να κάνει -ενδεχομένως- τους ψηφοφόρους να ελπίζουν σε κάτι διαφορετικό, αλλά σύντομα θα προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα, όπως αναφέρει το euro2day.gr.

Μόνο στο φορολογικό πεδίο, οι επόμενοι μήνες έχουν ήδη εγγράψει υποθήκη 77 προαπαιτούμενων δράσεων οι οποίες περνούν από αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, με ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς και φτάνουν έως σαρωτικές κατασχέσεις με αυτοματοποιημένη διαδικασία και ηλεκτρονικά κατασχετήρια.

Στο μέτωπο των κατασχέσεων, οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν έχουν νοιώσει ακόμα, την καυτή ανάσα της εφορίας για ένα και μόνο λόγο.

Λίγο οι εκλογές, λίγο τα capital control, ώθησαν την υπηρεσιακή κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα να εκδώσει απόφαση παράτασης της αναστολής πλειστηριασμών και πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Από την 1η Οκτωβρίου όμως, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, όπως ακριβώς προβλέπει το Μνημόνιο, προετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο που προβλέπει αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, μετά από διασταύρωση στοιχείων καταθετών και ληξιπρόθεσμων οφειλετών με χρέη άνω των 70.000 ευρώ (σε πρώτη φάση).

Θα ακολουθήσουν η δημοσιοποίηση μαύρης λίστας φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη (όσοι έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους ή εισφορές για περισσότερο από τρεις μήνες), φέρνοντας την νεοσυγκροτηθείσα κυβέρνηση απέναντι σε ένα δεδομένο κύμα αντιδράσεων.

Δύσκολα διαχειρίσιμες άλλωστε κρίνονται και οι αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει και να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση αναφορικά με τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, περιλαμβανομένων των αλλαγών για τους αγρότες.

Το Μνημόνιο ορίζει αύξηση του φορολογικού συντελεστή στο 20% (από 13%) για τα αγροτικά εισοδήματα του 2016 και στο 26% για το 2017 και παρ’ ότι Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά παίρνουν αποστάσεις από τις προβλεπόμενες αλλαγές, θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον πως και εάν θα καταφέρουν να μην υλοποιήσουν (με ισοδύναμα) αυτά στα οποία έβαλαν την υπογραφή τους ψηφίζοντας το τρίτο Μνημόνιο.

Όπως προκύπτει από τον αναλυτικό κατάλογο των προαπαιτούμενων που παρουσιάζει το Euro2day.gr, όποια κυβέρνηση και αν προκύψει από την κάλπη για να πάρει τα 23,7 δισ. ευρώ των δόσεων έως τον Δεκέμβρη (τα 15 δισ. ευρώ αφορούν τις τράπεζες) θα περάσει… δύσκολα. Το ίδιο και οι ψηφοφόροι – φορολογούμενοι.

Πηγή: euro2day.gr

 

Δείτε επίσης

Το 56% του μνημονίου πρέπει να υλοποιηθεί φέτος

Τα σενάρια για τα ισοδύναμα στη φορολόγηση των αγροτών

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ