ΕΦΚΑ: Τα ακίνητα – φιλέτα αξίας 1 δισ. ευρώ και το σχέδιο αξιοποίησής τους

Στην αξιοποίηση των ακινήτων του «ποντάρει» ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) με στόχο όχι μόνο την ενίσχυση των εσόδων του αλλά και τη μείωση των δαπανών του.
Το υπερταμείο ασφάλισης, μπορεί να έχει πληγεί σημαντικά από την πανδημία, έχει όμως την τύχη να έχει στην ιδιοκτησία του ακίνητα-φιλέτα σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikonomia.gr, διαθέτει ακίνητα με συνολικό εμβαδόν που ξεπερνά τα 850.000 τετραγωνικά μέτρα και η αντικειμενική τους αξία αγγίζει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Μιλάμε λοιπόν για ένα portfolio που θα ζήλευε κάθε δημόσιος φορέας, αρκεί να ξέρει πώς και πότε θα το αξιοποιήσει.

Ποια ακίνητα του ΕΦΚΑ βρίσκονται στην… πρώτη γραμμή για αξιοποίηση

Η διοίκηση του ταμείου έχει αποφασίσει να προχωρήσει άμεσα στην αξιοποίηση αυτής της ξεχωριστής περιουσίας. Στην πρώτη γραμμή αξιοποίησης 230 πλήρη κτίρια (από 55μ2 έως 26.062 μ2), οριζόντιες ιδιοκτησίες σε 169 κτίρια (από 30μ2 έως 18.416 μ2), 69 ΟΙΚΟΠΕΔΑ (από 45μ2 έως 35.600 μ2) και 49 αγροτεμάχια (από 13μ2 έως 107.210 μ2).

Μάλιστα τους τελευταίους μήνες το ταμείο είναι ιδιαίτερα δραστήριο σε αυτό τον τομέα. Έχει ήδη παραχωρήσει στο Υπουργείο Πολιτισμού για διάστημα 35 ετών ακίνητο στην οδό Φειδίου 3 στην Αθήνα (παλιό Ωδείο), ενώ ακίνητο στην Αχαρνών 1-3 εκμισθώθηκε απευθείας στον Δήμο Αθηναίων για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) ετών με δικαίωμα παράτασης με μηνιαίο μίσθωμα ύψους 16.040 ευρώ.

Στο πλάνο του ΕΦΚΑ υπάρχει η αξιοποίηση των κτιρίων του πρώην Φωκά στην οδό Σταδίου 41. Στις 10 Νοεμβρίου θα διενεργηθεί Πλειοδοτικός Διαγωνισμός Εκμίσθωσης του ακινήτου για χρονικό διάστημα 15 ετών με δικαίωμα παράτασης για πέντε έτη και το ελάχιστο ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα ανέρχεται σε 45.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες το ιστορικό ακίνητο θα αξιοποιηθεί για χρήση ξενοδοχείου, εμπορικών καταστημάτων, γραφεία, αίθουσες εκδηλώσεων.

Έναν μήνα νωρίτερα, τον Οκτώβριο, θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός για διατηρητέο στην οδό Ζαλοκώστα 7-9, το οποίο θα έχει μηνιαίο μίσθωμα ύψους 17.000 ευρώ και προορίζεται για ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων. Άλλο ένα ξενοδοχείο ίδιας ποιότητας αναμένενται να δημιουργηθεί στην Πανεπιστημίου 46. Εκεί ο ΕΦΚΑ θα παραχωρήσει ακίνητο έκτασης 10.247 τ.μ. Το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα που θα πρέπει να καταβάλλει ο νέος ιδιοκτήτης ανέρχεται σε 85.000 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ