Δουλεύουμε για την… Εφορία: Πόσες μέρες εργάζονται οι Έλληνες για να πληρώσουν φόρους και εισφορές

φόροι

Νέα έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) του 2022 αποκαλύπτει πόσες ημέρες εργάζονται οι Έλληνες για να πληρώσουν τους φόρους και τις εισφορές στην Εφορία.

Όπως  προκύπτει από την έρευνα του Κέντρου που φέρνει τον τίτλο “Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας 2022” οι πολίτες της χώρας θα πρέπει να εργαστούν φέτος 181  ημέρες από τις 365 ημέρες του χρόνου για να πληρώσουν φόρους και εισφορές στο κράτος. Αυτό σημαίνει ότι τα μισά χρήματα που κερδίζουν εντός του έτους οι Έλληνες πάνε στο κράτος.

Συγκεκριμένα το 2022 θα χρειαστεί οι Έλληνες δουλέψουν 76 ημέρες για την πληρωμή έμμεσων φόρων, 62 ημέρες για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών, 42 ημέρες για την πληρωμή άμεσων φόρων και 1 ημέρα για την πληρωμή των φόρων κεφαλαίου, όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έρευνα.  Σημειώνεται  ότι η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας ήρθε φέτος την 1η Ιουλίου.

Αναλυτικά η έρευνα αποκαλύπτει τα εξής:

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα του ΚΕΦΙΜ εδώ

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Γεωργιάδης για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας: Ο προσανατολισμός μας είναι αδιαπραγμάτευτος

Για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Η φετινή έκθεση του ΚΕΦίΜ, όπως και οι αντίστοιχες εκθέσεις άλλων οργανισμών και φορέων, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται σε σταθερή τροχιά μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Συνεπής στην ιδεολογία και τις προγραμματικές δεσμεύσεις της, επιλέγει στρατηγικά να απαντήσει στην παροδική αλλά πρωτόγνωρη διπλή κρίση, πόλεμο και πανδημία, και με φοροαπαλλαγές μόνιμου χαρακτήρα, ακριβώς για να στηρίξει τον παραγωγικό ιστό μαζί βεβαίως με το εισόδημα, ιδίως των πιο ευάλωτων. Ο προσανατολισμός μας είναι αδιαπραγμάτευτος: όσο περισσότερο βελτιώνεται η οικονομία και αυξάνεται ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος, τόσο περισσότερο θα μειώνουμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ενεργοποιώντας έναν υγιή κύκλο παραγωγής και ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία»».

Πρόεδρος του  ΚΕΦίΜ: Το πρόβλημα της υπερφορολόγησης

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του  ΚΕΦίΜ,  Αλέξανδρος Σκούρας  είπε ότι «παρά τις μειώσεις σε φόρους και εισφορές που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση, είναι σαφές ότι το πρόβλημα της υπερφορολόγησης παραμένει. Οι Έλληνες φορολογούμενοι συνεχίζουν να πληρώνουν κάθε χρόνο έναν πολύ ακριβό λογαριασμό στο κράτος και παραμένουν απογοητευμένοι από την ποιότητα των υπηρεσιών που αυτό τους επιστρέφει».

 

Exit mobile version