Καυτό δίμηνο με φοροελαφρύνσεις και ΔΕΘ – Αγωνία για το ΑΕΠ

Ένα καυτό δίμηνο με φοροελαφρύνσεις, ΔΕΘ αλλά και την αγωνία για το ΑΕΠ έχει μπροστά της η ελληνική οικονομία. Τα “ραντεβού” του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου θα καθορίσουν μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τις φοροελαφρύνσεις. Η μάχη είναι σε δύο μέτωπα.

Πρώτον, η μετάλλαξη Δέλτα, με όπλο τα εμβόλια, να μην τινάξει στον αέρα τους σχεδιασμούς για μια ανοιχτή οικονομία φέτος. Και δεύτερον να μην υπάρξει εκτροχιασμός των δημοσιονομικών στόχων, λόγω και των ενδεχόμενων νέων έκτακτων μέτρων στήριξης λόγω της πανδημίας και των φυσικών καταστροφών.

Διεθνείς και εγχώριοι αναλυτές βλέπουν θετικά σημάδια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2021, αλλά και το 2022, που καθοδηγούνται τόσο από την ανθεκτικότητα του ΑΕΠ τα προηγούμενα τρίμηνα, τον καλύτερα από το αναμενόμενο τουρισμό για Ιούλιο και Αύγουστο και φυσικά από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Φοροελαφρύνσεις - Μητσοτάκης - Μέγαρο Μαξίμου

Οι φοροελαφρύνσεις και οι ανακοινώσεις στη ΔΕΘ

Η κυβέρνηση “τρέχει” ήδη τα πρώτα 12 έργα και τον γενικότερο σχεδιασμό μετά και την είσπραξη της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ, ώστε να λάβει την πρώτη δόση τον Νοέμβριο (σύνολο 2021 7,8 δισ. ευρώ).

Οι οικονομολόγοι όμως χτυπούν καμπανάκι και μιλούν για αυξημένη αβεβαιότητα με κύρια πηγή τη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα προσφυγική κρίση, η οποία θα επηρεάσει και την Ευρώπη.

Πέραν της αγωνίας για τα αποκαλυπτήρια του ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου στις 7 Σεπτεμβρίου, το βλέμμα του οικονομικού επιτελείου είναι στραμμένο στις ευρωπαϊκές συζητήσεις που ξεκινούν μετά τον Αύγουστο, και αφορούν στις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Από την Κυβέρνηση έχουν δηλώσει ανοιχτά τις προθέσεις για ένα νέο πακέτο ελαφρύνσεων, όμως οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες στις αρχές Σεπτεμβρίου από τη ΔΕΘ, τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, είναι αμφίβολο αν θα κινηθούν στους αρχικούς σχεδιασμούς.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ