ΔΕΘ: Πρόγραμμα φθηνής στέγης για πολίτες έως 39 ετών—Τι ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Μέτρα για τη στέγαση πολιτών έως 39 ετών, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 86ης ΔΕΘ, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα της στέγασης είναι “κρίσιμο πρόβλημα της εποχής, ειδικά για τα νέα ζευγάρια”.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, πρόκειται για ένα πρόγραμμα ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που θα απευθύνεται σε πάνω από 100.000 ωφελούμενους με μία σειρά από πρωτοβουλίες, ώστε να μπορούν να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι.

Οι δράσεις αυτές ξεκινούν από τον επόμενο μήνα. Ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές προφανώς θα αναπτύσσονται σταδιακά σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα γίνει αύξηση στο φοιτητικό επίδομα στέγασης από 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ και ότι ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες φοιτητικές εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής.

“Εγκαινιάζουμε ένα ειδικό πρόγραμμα δανείων καταρχάς ύψους 500 εκατ. ευρώ. Συγχρηματοδότηση 375 εκατ. από το κράτος και 125 από τις τράπεζες, με σκοπό να εξασφαλίσουμε σχεδόν μηδενικό επιτόκιο για την αγορά πρώτης κατοικίας από 10.000 συμπολίτες μας μέχρι 39 ετών σε περιοχές που υπάρχουν σήμερα παλαιά κτίρια”, τόνισε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημείωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θέλει να ενθαρρύνει την ιδιοκατοίκηση και να βρει εργαλεία και κίνητρα για να ανακαινιστούν παλαιά σπίτια.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε πως “δημιουργούμε ένα ακόμα στοχευμένο “Εξοικονομώ και Ανακαινίζω” για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του μαζί με μία πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και ένα χαμηλότοκο δάνειο 7.000 ευρώ”.

Ταυτόχρονα, όπως είπε, ως κίνητρο σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων θα δοθεί μία κρατική επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ για να το ανακαινίσουν. Με την υποχρέωση όμως να πρέπει να το ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Έτσι η πολιτεία θα καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κλειστών διαμερισμάτων, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός.

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ