ΔΕΘ: Τα 21 μέτρα στήριξης ύψους 5,5 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης—Τι είπε για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα υπάρξουν 5,5 δισ. ευρώ μέτρα για 2022-2023 και υπογράμμισε ότι διατέθηκαν 50 δισ. ευρώ για τις αλλεπάλληλες κρίσεις.

Από τον Ιανουάριο

-Μονιμοποιείται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες. Με αυτό το μέτρο αυξάνεται το εισόδημα 2.2 εκατ. εργαζομένων, μειώνοντας ταυτόχρονα και το μισθολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις

-Καταργείται για πάντα και για όλους η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Στο Δημόσιο καταργείται και η μη ανταποδοτική εισφορά υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων, θεσπίζονται Κίνητρα Επίτευξης Στόχων στο Δημόσιο

-Αυξάνονται οι συντάξεις 1,5 εκατ. συνταξιούχων με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Κατά 50% θα υπολογίζεται από την αύξηση του ΑΕΠ και κατά 50% από τον πληθωρισμό. Για φέτος υπολογίζεται ότι θα είναι πάνω από 6%.

-Ο πρωθυπουργός επίσης ανακοίνωσε «αναμόρφωση ειδικού μισθολογίου 20.000 γιατρών ΕΣΥ με αύξηση μισθού και επιδομάτων ευθύνης – μεσοσταθμικά κατά 10%» και αναμόρφωση μισθολογίου 600.000 δημοσίων υπαλλήλων με έμφαση σε χαμηλόμισθους και θέσεις ευθύνης.

-Επίσης ανακοίνωσε την επέκταση επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από 6 σε 9 μήνες.

-Επιπλέον επέκταση μειωμένου ΦΠΑ ως τον Ιούνιο 2023 και αναστολή ΦΠΑ 24% σε οικοδομές μέχρι τα τέλη του 2024.

-Επίσης ανακοίνωσε αναμόρφωση πλαισίου λειτουργίας ελληνικής Κεφαλαιαγοράς με κίνητρα, καθώς και αύξηση των πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά 120 εκατ. ευρώ ετησίως.

-Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης ανακοίνωσε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου 2023.

-Επίσης, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόγραμμα στέγασης 1,8 δισ. ευρώ για νέους και ζευγάρια, και θα υπάρξουν περισσότεροι από 100.000 ωφελούμενοι.

-Επιπλέον, ανακοίνωσε ανέγερση 8.150 θέσεων σε 5 φοιτητικές εστίες σε Κρήτη, Θεσσαλία, Δυτ. Μακεδονία, Θράκη και Δυτ. Αττική και στεγαστικά δάνεια 500 εκατ. ευρώ με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο – για 25.000 νέους μέχρι 40 ετών.

-Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόγραμμα «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους με ενίσχυση μέχρι 30.000 ευρώ. Επίσης κίνητρο έως 10.000 ευρώ για ανακαίνιση σε 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων.

«Θεσμοθετείται η “κοινωνική αντιπαροχή” για δημόσια ακίνητα – τα μισά για ενοίκιο με χαμηλά ποσά σε νέους μισθωτές» είπε προσθέτοντας ότι η Golden Visa θα απαιτεί 500.000 ευρώ για να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για τους Έλληνες.

Επιπλέον ανακοίνωσε το πρόγραμμα «Εστία 2» όπου το Δημόσιο μισθώνει 1.000 ακίνητα και τα διαθέτει σε ευάλωτους πολίτες.

Τα 8 άμεσα μέτρα έως το τέλος του 2022

-Τον Δεκέμβριο 2,3 πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας θα λάβουν ενίσχυση 250 ευρώ. Η ενίσχυση αφορά χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους.  Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εισπράξουν ακόμη μια μηνιαία δόση και οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών θα εισπράξουν 1,5 δόση.

-Αυξάνεται αμέσως το φοιτητικό επίδομα στέγασης από 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ -και στα 2.000 ευρώ ανά άτομο αν συγκατοικήσουν στην ίδια μισθωμένη κατοικία.

-Αύξηση επιδόματος θέρμανσης στα 300 εκατ. και διεύρυνση κριτηρίων ώστε να ανακουφιστούν περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου πλην φυσικού αερίου το επίδομα θα διπλασιάζεται, είπε ο κ. Μητσοτάκης.  Ένα ισχυρό κίνητρο για την αντικατάσταση του ηλεκτρικού ή του φυσικού αερίου με άλλες μορφές θέρμανσης, όπου αυτό μπορεί να είναι εφικτό, σημείωσε. Επίσης, είπε, μελετούμε και θα ανακοινώσουμε σύντομα μια ειδική παρέμβαση για μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία για όλους.

-Έκτακτη επιδότηση στους αγρότες 60 εκατ. ευρώ για λιπάσματα, ενώ 50 χιλιάδες κτηνοτρόφοι θα λάβουν 89 εκατ. ευρώ για να αντιμετωπίσουν αυξημένες τιμές ζωοτροφές.

-Αυξάνονται κατά 200.000 οι δικαιούχοι του “Ανακυκλώνω- Αλλάζω συσκευή” , καθώς θα διατεθούν επιπλέον 140 εκατ. ευρώ. Χρηματοδοτούνται 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά μεμονωμένων παραγωγών.

-Επιπλέον 200.000 νέοι δικαιούχοι στο πρόγραμμα “Τουρισμός για Όλους” – επέκταση τουριστικής περιόδου.

-Άμεση διευθέτηση σε μισθολογικά αιτήματα Ενόπλων Δυνάμεων. Η μισθολογική εξέλιξη εθελοντών μακράς διαρκείας και οπλιτών βραχείας ανακατατάξης, η επέκταση της μάχιμης πενταετίας και η νυχτερινή αποζημίωση, ενώ θεσπίζεται πρόσθετη αμοιβή στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή.

-Απαλλαγή 40% ασφαλιστικών εισφορών σε επιχειρήσεις που μετατρέπουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

– Επιχειρήσεις που κάνουν νέα πρόσληψη στο εξής (αν αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό πλήρους απασχόλησης) δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος εκείνο το χρόνο.

«Το εθνικό στοίχημα συνεχίζει να διαπερνά τον χρόνο παραμένοντας ένα: μέσα από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες, ο τόπος να είναι ελεύθερος, κυρίαρχος και ανεξάρτητος και οι πολίτες του να ευημερούν, αναπνέοντας τον αέρα μιας δημοκρατίας που τους προστατεύει και τους παρέχει ευκαιρίες να δημιουργούν γι’ αυτούς και τις οικογένειες τους, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Οι γονείς της ήττας είναι πάντα ο διχασμός και δημαγωγία, ενώ η ενότητα και η αλήθεια οδηγούν μόνο σε νίκες», υπογράμμισε και σημείωσε πως ύστερα από 12 χρόνια μνημονίων και επιτήρησης η Ελλάδα έχει πλέον ανακτήσει την οικονομική της αυτονομία από την ευρωπαϊκή εποπτεία, ενώ πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη και τις εξαγωγές.»

«Καλούμαστε να κάνουμε ιστορικές επιλογές. Συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της ομιλίας του στο Βελλίδειο. «Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε δεύτερη φορά στη συμφορά. Όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένα – με μια λάθος κίνηση μπορούν να γκρεμιστούν» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε:

Αναφερόμενος στην υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ήταν επιχειρησιακό λάθος. «Η κυβέρνηση ανέλαβε πλήρως την ευθύνη» από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε η υπόθεση εκκίνησε όλες τις θεσμικές διαδικασίες ώστε να χυθεί άπλετο φως, ενώ προέβη σε θεσμικές αλλαγές και στη λειτουργία της ΕΥΠ. «Το θέμα είναι πλέον στη Δικαιοσύνη και στη Βουλή», είπε και σημείωσε πως «η ΕΥΠ είναι και θα είναι ακόμη πιο πολύτιμη στις εποχές που έρχονται. Να βελτιωθεί, όχι να ακυρωθεί. Έχω εθνικό καθήκον να μην το επιτρέψω. Να μην εγκλωβιστεί η επικαιρότητα στις φήμες και στα σενάρια, κάτι που το επιθυμούσαν πολλοί εκτός Ελλάδας», σημείωσε εμφατικά.

«Θα οδηγήσω τη χώρα ξανά στο ξέφωτο. Όποιο κι αν είναι το κόστος. Επισπεύδων πολιτικής αστάθειας δεν πρόκειται να γίνω. Θα οδηγήσω τη χώρα σε εθνικές εκλογές στο τέλος της τετραετίας και τότε θα μετρηθούμε και θα αναμετρηθούμε. Είμαστε στον τελευταίο χρόνο της πρώτης μας τετραετίας. Οι ανάγκες των πολιτών ξεπερνούν το χρόνο της τετραετίας. Θέλουμε την Ελλάδα στο φως του 2030. Το ρεύμα της δημοκρατίας και της προόδου θα συναντηθεί και πάλι στις μεγάλες αλλαγές», είπε και σημείωσε ότι, όταν έρχεται καταιγίδα, χρειάζεται σταθερό τιμόνι και ικανός καπετάνιος χωρίς παράλληλες κουβέντες και παζάρια. «Καλούμαστε να επιλέξουμε το δρόμο της ανάπτυξης ή της οπισθοδρόμησης. Στις εκλογές δεν θα εκλέξουμε μόνο κυβέρνηση αλλά και κυβερνήτη του τόπου», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ