«Δεν μπορούν να αποφασίζουν οι υπάλληλοι»

«Δεν μπορούν να αποφασίζουν οι υπάλληλοι»

«Δεν είναι δυνατόν όλες οι αποφάσεις να λαμβάνονται μόνο από δημοσίους υπαλλήλους χωρίς ένα ξεκάθαρο δημοκρατικό έλεγχο και την ευθύνη σε πολιτικό επίπεδο», δηλώνει στο Έθνος της Κυριακής, ο Ότμαρ Κάρας, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής στη διαδικασία αξιολόγησης των αποτελεσμάτων της τρόικας στις χώρες όπου έχει επιβληθεί μνημόνιο.

Ο Αυστριακός ευρωβουλευτής έχει οριστεί από την Επιτροπή Οικονομικών, για να ελέγξει τους… ελεγκτές της τρόικας.

Ήδη την περασμένη εβδομάδα εμφανίστηκαν ενώπιον της ειδικής ομάδας οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο τώρα, εν μέσω προγραμμάτων λιτότητας και αυξημένης ανεργίας θέλει να διερευνήσει τον τρόπο λειτουργίας της τρόικας.

«Η Έκθεση αξιολόγησης θα επικεντρωθεί στον τρόπο λειτουργίας και στην οργάνωση της τρόικας και όχι σε ειδικά μέτρα πολιτικής. Μια ερώτηση – κλειδί εν προκειμένω θα είναι πως διαμορφώνεται η συγκεκριμένη διαδικασία λήψης αποφάσεων της τρόικας.

Άτεγκτος και με τα golden boys

Ο τρόπος που οι απεσταλμένοι των δανειστών επιβάλλουν τη μεταρρύθμιση και τα μέτρα λιτότητας είναι ασαφής μέχρι στιγμής. Επομένως θα εξετάσουμε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μελών της τρόικας καθώς επίσης και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των εκπροσώπων της με τα κράτη- μέλη και το Eurogroup», εξηγεί ο κ. Κάρας, ο οποίος έχει τη φήμη του άτεγκτου.

Στην ερώτηση εάν ένα μεγάλο μέρος της έρευνας θα αφορά το θέμα της έλλειψης δημοκρατικής νομιμοποίησης των αποφάσεων της τρόικας, ο κ. Κάρας σημειώνει: «Δεν είναι δυνατών όλες οι αποφάσεις να λαμβάνονται μόνο από δημοσίους υπαλλήλους χωρίς ένα ξεκάθαρο δημοκρατικό έλεγχο και την ευθύνη σε πολιτικό επίπεδο.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ