«Δεν αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκιά της»

«Δεν αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκιά της»

 

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν πρέπει να αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αυξήσει τα επιτόκιά της στο ορατό μέλλον, όσο οι πληθωριστικές προσδοκίες παραμένουν σταθερές, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι.

Ο κ. Νοβότνι δήλωσε, επίσης ότι η αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές δεν είχε κάποια άμεση επίπτωση στην Ευρωζώνη έως τώρα, προσθέτοντας ότι είναι πρόωρο να λεχθεί ότι αυτό θα ισχύσει και στο μέλλον.

«Η μελλοντική κατεύθυνση της πολιτικής (forward guidance) της ΕΚΤ αποτελεί μία σαφή ανακοίνωση που δηλώνει ότι η νομισματική πολιτική θα ασκείται με τρόπο, ώστε τα επιτόκια να παραμένουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα. Η μετάφραση είναι ότι για το ορατό μέλλον αποκλείονται οι αυξήσεις των επιτοκίων», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας: «…Κάποιοι (στην ΕΚΤ) … ερμηνεύουν (την ανακοίνωση) διαφορετικά, αλλά αυτή είναι από την πλευρά μου – και πιστεύω ότι έχει την έγκριση του Προέδρου της ΕΚΤ – η ερμηνεία που πρέπει να δοθεί».

Συνεχίζοντας, ο κ. Νοβότνι σημείωσε: «Το βασικό θέμα είναι η σταθερότητα των πληθωριστικών προσδοκιών. Όσο οι προσδοκίες αυτές είναι σταθερές, η μελλοντική κατεύθυνση της πολιτικής σηματοδοτεί στις αγορές ότι δεν πρέπει να αναμένουν μία αύξηση των επιτοκίων».

Η επόμενη σύνοδος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

Έρευνα του Ρόιτερ μεταξύ 60 οικονομολόγων έδειξε ότι η κεντρική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο τόσο το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης όσο και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων – στο 0,5% και μηδέν, αντίστοιχα, σήμερα – τουλάχιστον έως το 2015.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ