Αποσύνδεση της ανακεφαλαιοποίησης από την αξιολόγηση

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Προθεσμία μιας εβδομάδας έχει τώρα η κυβέρνηση για να τα βρει με την τρόικα στο θέμα των πλειστηριασμών και συγκεκριμένα στη μείωση των δικαιούχων προστασίας από το νόμο Κατσέλη σε ένα ποσοστό και με τέτοιους όρους που δεν θα ενθαρρύνουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Κυβερνητική πηγή που βρέθηκε στις Βρυξέλλες, εξήγησε ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό και σε επιβεβαίωση των όσων έγραφε το real.gr τις προηγούμενες μέρες “αυτό που έχει σημασία είναι το εισοδηματικό κριτήριο και τίποτα άλλο, δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει κανείς με τις τιμές των ακινήτων”. Εκεί οι δανειστές και η κυβέρνηση απέχουν, αλλά ο υπουργός οικονομικών δεσμεύθηκε για μια ισορροπημένη λύση.

Επιπλέον κυβερνητική πηγή απέρριπτε ως παραπληροφόρηση τα ποσοστά της λεγόμενης προστασίας 70 και 72% που είχαν ακουστεί τις προηγούμενες μέρες καθώς “δεν είναι αυτονόητο ότι όλοι οι δικαιούχοι προσφυγής κατά το νόμο Κατσέλη τύγχαναν έγκρισης από τα δικαστήρια”.

Η ίδια πηγή έλεγε ότι τα ποσοστά αυτά που διακινήθηκαν στον Τύπο έκαναν κακό στην ελληνική υπόθεση, καθώς δημιούργησαν λάθος εντυπώσεις στους υπουργούς και την κοινωνία”. Στην πράξη προστατεύονταν οι μισοί από όσους προσέφευγαν.

To Εurogroup, πάντως, κάλεσε την Ελλάδα να νομοθετήσει το ταχύτερο δυνατό τα μέτρα για τη διοίκηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τη νέα νομοθεσία για τους πλειστηριασμούς και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ώστε να της παρασχεθούν προς χρήση τα 10 δισ. που έχουν ήδη εκταμιευθεί από την απόφαση της 14ης Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εurogroup η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να συμφωνήσει με την τρόικα τις επόμενες ημέρες και το αργότερο την επόμενη Δευτέρα να υπάρξει έκθεση συμμόρφωσης, που θα επιτρέψει πρώτα στο EWG και στη συνέχεια στο διοικητικό συμβούλιο του ESM να αποδεσμεύσει ποσό από τα 10 δισ. που προορίζονται για τις τράπεζες, όσο ακριβώς χρειαστεί.

Τόσο ο ίδιος, όσο και ο επίτροπος Μοσκοβισί έκαναν λόγο για πολύ καλή και παραγωγική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, ενώ ειδικά ο επίτροπος έκανε ειδική αναφορά στην εκπλήρωση του 80% των προαπαιτούμενων της πρώτης λίστας, κάτι που είναι σήμερα πραγματικότητα.

Ο Επίτροπος εξήγησε ότι πρέπει να βρεθεί μια ισορροπημένη λύση που να προστατεύει τις απόλυτα ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και να αποφευχθεί η κατάχρηση της προστασίας που παρέχει ο νόμος. Δήλωσε πως ελπίζει να βρεθεί λύση τις επόμενες μέρες. Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί καικ Ρέγκλιγκ επεσήμαναν με έμφαση ότι για να χρησιμοποιηθούν χρήματα από το ελληνικό πακέτο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να εκπληρώνονται όλοι οι συμφωνημένοι όροι.

Ο Κλάους Ρέγκλιγκ ανακοίνωσε ότι τελικά η Ελλάδα θα λάβει ένα σημαντικά μικρότερο ποσό από τα 86 δισ. του πακέτου με σημαντικές επιπτώσεις στο χρέος, ενώ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αφού παραδέχθηκε ότι γενικώς υπάρχουν μικρές και αναμενόμενες καθυστερήσεις, τουλάχιστον στο θέμα των τραπεζών “είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος”.

Σε σχέση με το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, ο πρόεδρος του Εurogroup εξήγησε ότι αποτελεί κομμάτι της τραπεζικής διοίκησης και θα πρέπει να νομοθετηθεί.

Το κρίσιμο συνεπώς είναι να συμφωνηθεί μέχρι τη Δευτέρα ό,τι αφορά τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και να νομοθετηθεί εγκαίρως ώστε να αρχίσει η ανακεφαλαιοποίηση. Το συνταξιοδοτικό και οι άλλες μεταρρυθμίσεις θα κριθούν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Τσακαλώτος: Έχουμε μια εβδομάδα για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων

Οι συνομιλίες του Τσακαλώτου στο Eurogroup – ΦΩΤΟ

Η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup: Ολοκληρώστε τα μέτρα για τον τραπεζικό τομέα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ