«Ανέκδοτο οι επενδύσεις στην Ελλάδα»

Της Αθανασίας Αγγελοπούλου

Σε Ελληνο-καταριανό «πόλεμο» με απρόβλεπτες συνέπειες εξελίσσεται η προσπάθεια του κρατικού ομίλου του Κατάρ Al Rayan να επενδύσει στα νησιά του Ιονίου.

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση διοργάνωνε την Ευρω-αραβική Σύνοδο στην Αθήνα για να προσελκύσει νέες επενδύσεις από αραβικές χώρες και την Ευρώπη, η ελληνική πολιτεία «έδιωχνε» στην πραγματικότητα τον εμίρη του Κατάρ, όπως ο ίδιος διαμηνύει οργισμένος, και τις κρατικές επενδύσεις της χώρας του, γυρίζοντας την πλάτη σε πολλά «ζεστά» δισεκατομμύρια ευρώ που θα έπεφταν στην ελληνική οικονομία.

Μετά τις αλλεπάλληλες δικαστικές περιπέτειες που είχαν ως αποτέλεσμα το πάγωμα των σχεδίων του ομίλου για το Ναυάγιο της Ζακύνθου και τη νήσο Οξυά, αλλά και προβλήματα στην κατασκευή του ξενοδοχείου «Miramare» στην Κέρκυρα, το Εμιράτο επιλέγει τον δρόμο της μετωπικής σύγκρουσης με την Ελλάδα.

Παρότι έχει παραδώσει τα ηνία της χώρας στον γιο του Ταμίμ, ο εμίρης του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, ασχολείται προσωπικά με τις επενδύσεις του Ομίλου Al Rayan στο Ιόνιο και σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews εμφανίζεται εξοργισμένος με τα συνεχή προβλήματα.

Μιλώντας με στενούς του συνεργάτες, μετά την παρέμβαση του Δημοσίου στην υπόθεση του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο και τη νέα αναβολή της δίκης, έκανε λόγο για «εχθρική στάση της Ελλάδας απέναντι στο Κατάρ». 

Παράλληλα, εξέφρασε την απορία του «πώς μια τόσο φτωχή χώρα αντί να στηρίζει τις επενδύσεις κάνει ό,τι μπορεί για να τις διώξει», καταλήγοντας στην ίδια συνομιλία ότι «είναι ανέκδοτο οι επενδύσεις στην Ελλάδα». 

Το κράτος του Κατάρ εμφανίζεται όμως αποφασισμένο αυτή τη φορά να στείλει ηχηρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση και ήδη προσανατολίζεται σε «μπλόκο» των ελληνικών εταιρειών, ώστε να μην αναλάβουν ξανά στο μέλλον έργα στο Κατάρ. 

Στο Εμιράτο δραστηριοποιούνται σήμερα περισσότερες από 180 ελληνικές εταιρείες με χιλιάδες Ελληνες εργαζόμενους. «Αν οι άδειες παραμονής των Ελλήνων εργαζομένων δεν ανανεωθούν, θα αναγκαστούν να γυρίσουν στην Ελλάδα», λένε συνεργάτες του εμίρη στην «R», δείχνοντας ότι η Ντόχα είναι αποφασισμένη να τραβήξει το σχοινί.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ REALNEWS

Διαβάστε επίσης:

Τα πέντε «καυτά» θέματα της αξιολόγησης

Σχέδιο για «κούρεμα» σε χιλιάδες «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια

Όλα όσα περιλαμβάνει η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ