Αναζήτηση λύσης μέσω Βερολίνου

Αναζήτηση λύσης μέσω Βερολίνου

 

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

 

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει ο πρωθυπουργός στο γεύμα εργασίας που θα έχει με την Α. Μέρκελ την Παρασκευή το μεσημέρι στο Βερολίνο, προκειμένου η κυβέρνηση να βγει από το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στις διαπραγματεύσεις από την τρόικα.

Μπορεί στην Γερμανία να μην έχει σχηματιστεί ακόμα κυβέρνηση ωστόσο η «υπηρεσιακή» Γερμανίδα Καγκελάριος δεν παύει να είναι το αφεντικό της ευρωπαϊκής Οικονομίας. Στο Μαξίμου τονίζουν ότι κλίμα μεταξύ των δύο χωρών είναι ιδιαιτέρως καλό μετά και την θερμή δήλωση Σόιμπλε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, του μόνου υπουργού Οικονομικών που εξέφρασε θετικά σχόλια στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο πρωθυπουργός στην συνάντηση που θα έχει με την Α. Μέρκελ θα θέσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα που υπάρχουν με την τρόικα και θα επισημάνει τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας που αναμένεται να προκαλέσει στην Ελλάδα η εμμονή των εκπροσώπων των δανειστών για τη λήψη νέων μέτρων.

Με απλά λόγια ο Αντώνης Σαμαράς αναζητά την επίσημη στήριξη του Βερολίνου στον ανώτατο βαθμό, μέσα από την συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει μετά το γεύμα εργασίας, ένα μήνυμα το οποίο θα σταλεί παράλληλα και στις Βρυξέλλες.

Στόχος του πρωθυπουργού – όπως σημειώνουν συνομιλητές του – είναι να μεταφέρει μια απόλυτα σαφή εικόνα για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα, τη θετική πορεία στο μέτωπο των εσόδων και εν τέλει να μεταφέρει το ελληνικό αίτημα για διευθέτηση του χρηματοδοτικού κενού – της βιωσιμότητας του χρέους – που αυτή τη στιγμή αποτελεί και το μεγαλύτερο «πονοκέφαλό» του.

Τόσο η Α. Μέρκελ όσο και ο Β. Σόιμπλε έχουν ταχθεί ενάντια σε ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Το γεγονός αυτό εκτιμούν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι απαραίτητα αρνητικό για την χώρα μας, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαλάρωση των μέτρων.

Ο Α. Σαμαράς θα βρίσκεται στο Βερολίνο από την Πέμπτη για τη «Συνάντηση των Ηγετών» που διοργανώνει η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung και το Σάββατο θα είναι βασικός ομιλητής στην εκδήλωση στην οποία θα συμμετάσχουν ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν.

Το βασικό επιχείρημα του πρωθυπουργού στην ομιλία του θα είναι η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και το γεγονός ότι η Ελλάδα με συγκεκριμένες «συμμαχίες» στο ενεργειακό πεδίο είναι ο μοναδικός παράγων σταθερότητας σε μία περιοχή όπου υπάρχουν πολλές και διάσπαρτες εστίες έντασης.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ