Αναστολές ασφαλιστικών εισφορών πυρόπληκτων: “Κλείδωσε” η ημερομηνία για το άνοιγμα της πλατφόρμας – Όλα όσα είπε ο Γεωργιάδης

Μέσα σε αυτήν την εβδομάδα ενδέχεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αναστολές πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών στις πυρόπληκτες περιοχές, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο Open.

«Θα δούμε και τι άλλο μέτρο μπορούμε να πάρουμε» σημείωσε με έμφαση ο κ. Γεωργιάδης και επανέλαβε πως «ήδη ισχύουν οι αναστολές πληρωμής  στον ΕΦΚΑ από σήμερα για τις περιοχές που είναι πληγείσες προκειμένου να μην κοκκινήσουν οι επιχειρήσεις τους και να μην χρεώνονται με τόκους».

«Εκδώσαμε το Σάββατο υπουργική απόφαση και βγήκε δελτίο Τύπου για το θέμα αυτό. Για τις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές έχουμε δώσει αναστολές πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ και έχουμε δώσει μια σειρά ρυθμίσεων -μπορείτε να δείτε τον αναλυτικό κατάλογο στο υπουργείο Εργασίας και για τις περιοχές που συμπεριλαμβάνονται όπως μας  υπέδειξε η Πολιτική Προστασία αλλά και για το πώς ρυθμίζονται όλες οι οφειλές στον ΕΦΚΑ  έτσι ώστε να δώσουμε μια ανάσα στις επιχειρήσεις που έχουν πάθει ζημιά. Αναγνωρίζουμε πλήρως πως οι περιοχές όπως η Ρόδος έχουν πάθει πραγματική ζημιά από αυτές τις πυρκαγιές -εννοώ στην οικονομία τους -δεν εννοώ στο φυσικό περιβάλλον που είναι προφανές …. εννοώ στις επιχειρήσεις… στους τζίρους κλπ» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Μίλησε και για την καταστροφική πυρκαγιά στην Ρόδο και τις επιπτώσεις στον τουρισμό του νησιού. «Είναι πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα ότι αυτή η ζημιά στη Ρόδο έγινε μέσα Ιουλίου και χτυπά την καρδιά της τουριστικής περιόδου. Η κυβέρνηση είναι από πάνω -κοιτάμε αυτό το πρόβλημα  πολύ έντονα» είπε και πρόσθεσε: «Δεν θα αφήσουμε το τουριστικό προϊόν της Ρόδου να πάθει ζημιά» .

Τα μέτρα του  υπουργείου Εργασίας για τους πυρόπληκτους – Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, δόσεις και παρατάσεις καταβολών

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους.

Όπως ανέφερε το υπουργείο, εξαιτίας των συνθηκών έκτακτης ανάγκης που έχουν διαμορφωθεί σε περιοχές της χώρας εξαιτίας των πυρκαγιών και με σκοπό τη διευκόλυνση πολιτών και επιχειρήσεων στην εκπλήρωση των ασφαλιστικών υποχρεώσεών τους και την αξιοποίηση ευνοϊκών ρυθμίσεων υπεγράφη Υπουργική Απόφαση από τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, που περιλαμβάνει δέσμη μέτρων για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν κατά τις πρόσφατες καταστροφικές φωτιές, όπως η αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και μέτρα διευκόλυνσης αποπληρωμής ασφαλιστικών υποχρεώσεων προς τον e-ΕΦΚΑ.

«Η πρωτοβουλία αυτή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης έρχεται σε συνέχεια της χορήγησης του έκτακτου επιδόματος των 534 ευρώ για 3 μήνες στους εργαζόμενους που διέκοψαν την εργασία τους, αν οι τουριστικές επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται, υπέστησαν μερική ή ολική καταστροφή και βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με την απόφαση του Υπουργείο Οικονομικών και της ΑΑΔΕ για παράταση προθεσμιών φορολογικών υποχρεώσεων για τους πληγέντες από πυρκαγιές», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Η Υπουργική Απόφαση αφορά τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημίες σε περιοχές της χώρας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και συγκεκριμένα για όλες τις επιχειρήσεις που βρίσκονται:

Στις Δημοτικές Κοινότητες Πύλης και Στεφάνης της Δημοτικής Ενότητας Δερβενοχωρίων του Δήμου Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,
στη Δημοτική Ενότητα Μαγούλας του Δήμου Ελευσίνας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής,
στη Δημοτική Κοινότητα Μάνδρας της Δημοτικής Ενότητας Μάνδρας και στη Δημοτική Κοινότητα Οινόης της Δημοτικής Ενότητας Οινόης του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής,
στις Δημοτικές Κοινότητες Λουτρακίου-Περαχώρας και Ισθμίας της Δημοτικής Ενότητας Λουτρακίου – Περαχώρας και της Δημοτικής Κοινότητας Αγίων Θεοδώρων της Δημοτικής Ενότητας Αγίων Θεοδώρων του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας -Αγίων Θεοδώρων της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και στη Δημοτική Κοινότητα Κουβαρά της Δημοτικής Ενότητας Κουβαρά του Δήμου Σαρωνικού της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής,
στις Δημοτικές Ενότητες Καμείρου, Ατταβύρου, Λινδίων, Ρόδου, Καλλιθέας, Ιαλυσού, Πεταλούδων, Αφάντου, Αρχαγγέλου του Δήμου Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Νότιας Ρόδου του Δήμου Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,
στο Δήμο Μεγαρέων της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής στη Δημοτική Κοινότητα Πλατανιστού της Δημοτικής Ενότητας Καρύστου και στη Δημοτική Κοινότητα Κομίτου της Δημοτικής Ενότητας Καφηρέα του Δήμου Καρύστου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Για τις επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένους που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα στις ανωτέρω πληγείσες περιοχές, ανεξαρτήτως υλικών ζημιών προβλέπεται ότι:

  • Κεφαλαιοποιούνται οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης μέχρι 31 Ιουλίου 2023 και δεν επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις
  • Αναστέλλεται η καταβολή για τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές για 6 μήνες, αρχής γενομένης από την 1η Αυγούστου 2023 και δεν επιβαρύνονται κατά το διάστημα αυτό με πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2024.
  • Ρυθμίζονται και δοσοποιούνται όλες οι ανωτέρω οφειλές, κεφαλαιοποιημένες και τρέχουσες, σε 12 ως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις και η καταβολή τους ξεκινά από Φεβρουάριο 2024 με εξόφληση ως και Φεβρουάριο 2026.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ