Αλλαγές στον τρόπο ελέγχου και επιστροφών ΦΠΑ

Αλλαγές στον τρόπο ελέγχου και επιστροφών ΦΠΑ

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στον τρόπο ελέγχου και επιστροφών του ΦΠΑ, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε απόψε στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Χ. Σταϊκούρας, βασικός στόχος είναι να πιστώνεται γρηγορότερα ο ΦΠΑ στους συνεπείς επιχειρηματίες, αλλά και να ελέγχονται, από τις φορολογικές αρχές, όσοι δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. 

«Πρόθεσή μας είναι να αξιολογείται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο τρόπος επιστροφής», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στην εκδήλωση, με θέμα: “Προκλήσεις για την οικονομία και την ανάπτυξη το 2013», που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Επίσης, επανέλαβε ότι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης παραμένει και η αλλαγή φορολόγησης στο χώρο της εστίασης, με μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, χωρίς όμως να προσδιορίσει χρονικά πότε θα αποφασιστεί.

Όπως παραδέχθηκε, με τη διατήρηση του ΦΠΑ στο 23% “δεν είχαμε τα αναμενόμενα έσοδα, υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ενισχύθηκε η φοροδιαφυγή, ενώ έκλεισαν και επιχειρήσεις”. Έκανε επίσης γνωστό ότι υπέγραψε τις αποφάσεις για επιστροφές ΦΠΑ, άνω των 300.000 ευρώ, σε δικαιούχους , ενώ για ποσά μικρότερα των 300.000 ευρώ, είπε ότι η διαδικασία ελέγχων θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες από τις ΔΟΥ της χώρας.

Αντίθετα, ο κ. Σταϊκούρας, απαντώντας σε ερωτήματα βιομηχάνων, υπεραμύνθηκε του μέτρου για την εξίσωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, επαναλαμβάνοντας ότι η μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης όχι μόνον δεν μείωσε τα δημόσια έσοδα αλλά καταγράφηκε και αύξηση, κατά 20%, το πρώτο εικοσαήμερο του Ιανουαρίου, έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα.

Στην ομιλία του, τόνισε ότι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για το 2013 είναι, μεταξύ άλλων, η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, η επιτάχυνση της απορρόφησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και η αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, η επανέναρξη των μεγάλων δημοσίων έργων, κυρίως στους 4 οδικούς άξονες της χώρας, η πιο ορθολογική αξιοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ