Αλεξία Μαχαίρα (ΑΒ Βασιλόπουλος): Βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία

Τη στρατηγική βιωσιμότητας και τις κοινωνικές δράσεις της ΑΒ Βασιλόπουλος αναλύει σε συνέντευξή της η Sustainability Manager του ομίλου, Αλεξία Μαχαίρα.

Αλεξία Μαχαίρα

 

  1. Η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει ένα έντονα κοινωνικό και υπεύθυνο προφίλ. Ποια είναι η στρατηγική βιωσιμότητας που ακολουθείτε;

Στην ΑΒ, η βιώσιμη ανάπτυξη και η λειτουργία της εταιρείας μας με σεβασμό στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία παραμένουν στο επίκεντρο της στρατηγικής μας. Γι’ αυτό και μία από τις σημαντικές δεσμεύσεις μας, είναι η μείωση της σπατάλης τροφίμων κατά 50%, έως το 2025. Με σύμμαχό μας το WWF Ελλάς, ενεργούμε σε αυτή τη κατεύθυνση, ενημερώνοντας και εκπαιδεύοντας όλους τους κρίκους της αλυσίδας μας ώστε ο καθένας, στο μερίδιο που του αναλογεί, να συμβάλει στην αλλαγή της συμπεριφοράς και των καθημερινών συνηθειών μας.

σπατάλη τροφίμων

Παράλληλα, σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, διεξήγαμε μια 18μηνη έρευνα για τη διερεύνηση και αξιολόγηση της σπατάλης τροφίμων σε όλη μας την εφοδιαστική αλυσίδα. Επίσης, στο πλαίσιο της στρατηγικής βιωσιμότητας που ακολουθούμε, έχουμε ελαχιστοποιήσει κατά 40% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG) στις καθημερινές μας δραστηριότητες, σε σύγκριση με το 2018 που αποτελεί και το έτος αναφοράς. Παράλληλα, καταργήσαμε τα πλαστικά μιας χρήσης που πωλούνται στα καταστήματά μας μέσα στο 2020, έναν χρόνο πριν τη νομοθεσία, ενώ το 2021 μειώσαμε το βάρος πλαστικού κατά 72 τόνους συνολικά. Επιπλέον, αντικαθιστούμε το 100% των υπόλοιπων πλαστικών συσκευασιών με συσκευασίες από ανακυκλώσιμο, ανακυκλωμένο ή κομποστοποιήσιμο υλικό. Αποτελούμε, εξάλλου, τη μοναδική εταιρεία στην Ευρώπη που εφαρμόζει Σύστημα Ατομικής Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών. Σήμερα, 98 κέντρα ανακύκλωσης είναι τοποθετημένα σε καταστήματά  μας σε όλη την Ελλάδα, στα οποία κάθε χρόνο ανακυκλώνονται πάνω από 3.000.000 συσκευασίες.

Κέντρα Ανακύκλωσης

  1. Σε μία αντικειμενικά δύσκολη χρονιά, όπως το 2021, ποια δράση ξεχωρίσατε από τη συνολική σας προσφορά;

Το 2021 ήταν ομολογουμένως μια χρονιά-πρόκληση για όλη την ανθρωπότητα. Τη στιγμή που η χώρα μας βρέθηκε αντιμέτωπη με μια πανδημία που ανέτρεπε αλλεπάλληλα την καθημερινότητά μας, σταθήκαμε στο πλευρό της κοινωνίας και των 2,2 εκατομμυρίων πελατών μας, ανταποδίδοντας την εμπιστοσύνη τους. Ξεχωριστές κινήσεις για εμάς θα είναι πάντοτε όσες μπορούν να προσφέρουν τροφή και ελπίδα στους ανθρώπους που το έχουν πραγματική ανάγκη γι’ αυτό και μας χαροποιεί το γεγονός ότι το 2021, προσφέραμε πάνω από 8 εκατομμύρια γεύματα σε φορείς και ιδρύματα μέσα από ένα πολύ ξεχωριστό και καινοτόμο πρόγραμμά μας, τα Τρόφιμα Αγάπης.

Από το 2013, μαζί με το «Μπορούμε» και την Τράπεζα Τροφίμων, εφαρμόζουμε το πρόγραμμα δωρεάς κοντόληκτων τροφίμων «Τρόφιμα Αγάπης». Μέσω του προγράμματος αυτού, το 2021, ενισχύσαμε πάνω από 250 φορείς και 123.000 συνανθρώπους μας, καλύπτοντας έως και το 90% των αναγκών σίτισης των φορέων συνεργασίας. Πρόκειται για το μοναδικό πρόγραμμα προσφοράς τροφίμων στη χώρα μας, το οποίο προσφέρει και φρέσκα είδη. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, προσφέρονται βασικά είδη διατροφής, όπως ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, δημητριακά καθώς και προϊόντα συντήρησης και κατάψυξης, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, συσκευασμένο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα.

δωρεές 2021

Επιπλέον, στην προσπάθειά μας να συμβάλουμε στη μείωση της επισιτιστικής ανασφάλειας των παιδιών αλλά και την προώθηση της υγιεινής διατροφής, είμαστε Χρυσοί Δωρητές στο Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, που υλοποιεί το Ινστιτούτο Prolepsis υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Στο πλαίσιο του προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ, έχουμε προσφέρει μέχρι και σήμερα περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια  υγιεινά γεύματα σε μαθητές σχολείων σε όλη την Ελλάδα. Μια κίνηση που στηρίζει μεν τους μαθητές, αποτελεί κίνητρο δε να είμαστε εμείς σαν ΑΒ κοντά στον κόσμο και στην κοινωνία, στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της.

διατροφή

  1. Πρόσφατα ολοκληρώσατε μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο για τη διερεύνηση και αξιολόγηση της σπατάλης τροφίμων. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτή τη σπουδαία πρωτοβουλία και τα ευρήματά της.

Η σπατάλη τροφίμων μάς αφορά όλους, σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας μιας και όλοι γνωρίζουμε ή πρέπει να γνωρίζουμε πως οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο περιβάλλον, την κοινωνία αλλά και την οικονομία μας είναι τεράστιες. Η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε να διασφαλίσουμε τη δημιουργία ενός βιώσιμου διατροφικού συστήματος. Σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, λοιπόν, ξεκινήσαμε μια 18μηνη έρευνα για τη διερεύνηση και αξιολόγηση της σπατάλης τροφίμων σε όλη μας την εφοδιαστική αλυσίδα που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021. Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη έρευνα για τη σπατάλη τροφίμων στην Ελλάδα και την πιο εκτεταμένη στον οικιακό τομέα. Σκοπός της, ήταν να δημιουργηθεί το baseline της σπατάλης τροφίμων στην εφοδιαστική αλυσίδα της ΑΒ και για πρώτη φορά να απαντηθεί το καίριο ερώτημα «πόσο σπαταλάμε στην Ελλάδα;». Στο πλαίσιο της έρευνας, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο εστίασε σε τρεις στρατηγικούς εταίρους της ΑΒ, τους προμηθευτές, τα καταστήματα και αποθήκες μας και τους πελάτες, και μελετήθηκαν εξαντλητικά οι ποσότητες τροφίμων που καταλήγουν ως απόβλητα. Έτσι, διαπιστώθηκε πως η μεγαλύτερη σπατάλη τροφίμων εντοπίζεται στον οικιακό τομέα, σε ποσοστό που ξεπερνά το 50% επί του συνόλου της σπατάλης σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Αποδείχθηκε, επίσης, πως τα ελληνικά νοικοκυριά πετούν ετησίως πάνω από 1.000.000 τόνους τροφίμων, όταν ξεχωριστά ο κάθε πολίτης στην Ελλάδα πετά 98,2 κιλά απόβλητα τροφίμων μεταξύ των οποίων λαχανικά, φρούτα, αρτοσκευάσματα, γαλακτοκομικά, ζυμαρικά και ρύζι.

  1. Οι άνθρωποί σας αποτελούν σημαντικό κομμάτι της λειτουργίας σας. Με ποιους τρόπους γίνονται συμμέτοχοι στις δράσεις σας;

Στην ΑΒ Βασιλόπουλος στόχος μας είναι να λειτουργούμε σαν ομάδα για να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό ώστε να κάνουμε την διαφορά στις ζωές των ανθρώπων. Ό, τι έχουμε καταφέρει έως σήμερα και ό, τι επιθυμούμε στο μέλλον να επιτύχουμε στηρίζεται στην ΑΒητική μας οικογένεια. Θα έλεγε κανείς ότι η προσφορά «κυλάει στο αίμα» των ανθρώπων μας, κάτι που οι ίδιοι αποδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία. Οι άνθρωποί μας είναι κομμάτι της εξέλιξής μας, είναι η κινητήριος δύναμή μας. Είναι εκείνοι που αφουγκράζονται τις ανάγκες της κοινωνίας και των συνανθρώπων μας και, σε αυτό το πλαίσιο, συμμετέχουν σε κάθε μας δράση ως εθελοντές.

Χάρη σε εκείνους, λοιπόν, έχουμε καθιερώσει τον θεσμό της Ημέρας Εθελοντισμού ΑΒ. Συγκεκριμένα το 2022, για 12η συνεχή χρονιά, οι εργαζόμενοί μας γιόρτασαν την Ημέρα αυτή, με πάνω από 230 δράσεις ανά την Ελλάδα και πάνω από 6.500 εργαζόμενοι-εθελοντές της ΑΒητικής οικογένειας γίναμε «ένα» σε δεκάδες περιοχές της Ελλάδας, για καλό σκοπό! Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή των εργαζομένων μας και στο πρόγραμμα Τρόφιμα Αγάπης καθώς χωρίς τη δική τους συμμετοχή δεν θα ήταν δυνατή η υλοποίηση που προγράμματος. Οι άνθρωποί μας, επίσης, με τη δέσμευση και τη συμβολή τους αλλά και την υπευθυνότητα που επιδεικνύουν, δίνουν τη δυνατότητα σαν εταιρεία, να εξασφαλίσουμε τη συνεχή βελτίωση της σωστής και ολοκληρωμένης διαχείρισης της υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ ολόκληρη την Έκθεση «Δράσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας 2021» της ΑΒ Βασιλόπουλος.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ