Επίδομα παιδιού: Νωρίτερα η καταβολή του – Ποιοι θα βγουν «χαμένοι» στην επόμενη πληρωμή

Νωρίτερα θα μπει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων η στ’ δόση για το επίδομα παιδιού, μαζί με το «δώρο Χριστουγέννων» όπως χαρακτηρίζεται το ποσό της επιπλέον μιάμιση δόσης του εν λόγω επιδόματος που θεσμοθέτησε η Κυβέρνηση. Υπό κανονικές συνθήκες το επίδομα καταβάλλεται κάθε δίμηνο, άρα η τελευταία δόση του θα έπρεπε να χορηγηθεί τον Ιανουάριο. Όμως πλέον «παραδοσιακά» λόγω των εορτών καταβάλλεται νωρίτερα.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Βέβαια, σήμερα οι δικαιούχοι του συγκεκριμένου επιδόματος τέκνων Α21 θα δουν κανονικά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς την πέμπτη δόση και μάλιστα για κάποιους θα ισοδυναμεί με μια «μικρή περιουσία», σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Ποιοι δικαιούχοι του επιδόματος θα δουν «φουσκωμένο» τον λογαριασμό τους

Όσοι δικαιούχοι υπέβαλαν καθυστερημένα και δη έως τις 11 Νοεμβρίου την αίτησή τους για το φετινό επίδομα θα λάβουν αναδρομικά πέντε τακτικές δόσεις του και… άλλη μιάμιση «δώρο» από το περασμένο Πάσχα! Σύνολο, έξι και μισή δόσεις.

Ολόκληρο αυτό το ποσό των εξίμιση δόσεων λοιπόν θα το λάβουν εκείνοι που πέρυσι δεν ήταν δικαιούχοι και έκαναν για πρώτη φορά φέτος αίτηση Οκτώβριο και ως το  α΄ δεκαήμερο του Νοέμβρη.

Οι «παλιοί» που υπέβαλλαν επίσης την ίδια περίοδο καθυστερημένα την αίτησή τους θα πάρουν «εκκαθαρισμένη» μετά από συμψηφισμό την δόση που τους αναλογεί –σε συνάρτηση με το πόσο μειώθηκε το εισόδημά τους ή αν παρέμεινε στα ίδια επίπεδα- μαζί με τυχόν αναδρομικά και φυσικά το .. δώρο του περασμένου Πάσχα.

Ποιοι είναι οι «χαμένοι» της επόμενης πληρωμής

Η εκκαθάριση όμως μπορεί να βγάλει και «χαμένους»: Θα είναι εκείνοι που απέκτησαν περισσότερα εισοδήματα την περασμένη χρονιά και ή «ψαλιδίστηκε» το ποσό του επιδόματος που τους αναλογεί ή «έχασαν» το δικαίωμα στο επίδομα τέκνων.

Έτσι, στην περίπτωση που το εισόδημα του φορολογικού έτους 2022 είναι υψηλότερο σε σχέση με το φορολογικό έτος 2021 και εφόσον προκύψει αλλαγή στην κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος, το καταβαλλόμενο επίδομα μπορεί να μειωθεί και να συμψηφιστεί με το δικαιούμενο μέχρις εξοφλήσεως του ή να απορριφθεί τελικά η αίτηση για το επίδομα έτους 2022 και το ήδη καταβληθέν ποσό να θεωρηθεί ως αχρεωστήτως καταβληθέν και θα πρέπει να επιστραφεί στον ΟΠΕΚΑ.

Αν πάλι κάποιος φορολογούμενος έλαβε τις πρώτες διμηνιαίες δόσεις του 2022 και μετά την υποβολή του φετινού Ε1 διαπίστωσε πως δεν δικαιούται το επίδομα παιδιού, θα πρέπει να επιστρέψει το ποσό που εισέπραξε.

Συγκεκριμένα, η/οι χορηγηθείσα/ες δόση/εις θεωρείται/ούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά και θα πρέπει να επιστραφεί/ουν στον ΟΠΕΚΑ (Τράπεζα Πειραιώς Αρ. Λογαριασμού GR 78 0171 0170 0060 1703 0022 477), με πλήρη αναγραφή του ονοματεπώνυμου, του ΑΦΜ και του νομού κατοικίας. Αντίγραφο του παραστατικού – καταθετηρίου, πρέπει να σταλεί στον ΟΠΕΚΑ. Στοιχεία επικοινωνίας ανά Περιφερειακή Υπηρεσία του ΟΠΕΚΑ θα βρείτε στην σελίδα της Επικοινωνίας της εφαρμογής.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων Α21

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όσοι έχουν οικογένεια είναι ότι οι αιτήσεις επιδόματος παιδιού Α21 των προηγούμενων ετών εκκαθαρίζονται πριν από κάθε νέα πληρωμή, με βάση τη τελευταία φορολογική δήλωση για το κάθε αντίστοιχο έτος (αρχική ή τροποποιητική). Έτσι,

  • Εφόσον έχει αλλάξει το συνολικό οικογενειακό εισόδημα (π.χ. υποβλήθηκε τροποποιητική Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος) για κάποιο έτος, το επίδομα παιδιού επαναϋπολογίζεται με βάση την τελευταία τροποποίηση της ΔΦΕ του έτους αυτού.
  • Εφόσον αρχικά χορηγήθηκε στον δικαιούχο μεγαλύτερο ποσό και με τον επαναϋπολογισμό προκύπτει ότι δικαιούται μικρότερο, η διαφορά μεταξύ των δύο ποσών, θεωρείται ως αχρεωστήτως καταβληθέν και συμψηφίζεται με τις επόμενες πληρωμές.
  • Σε περίπτωση που αρχικά χορηγήθηκε μικρότερο ποσό και με τον επανυπολογισμό προκύπτει δικαίωμα για μεγαλύτερο, το ποσό της διαφοράς καταβάλλεται αναδρομικά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ