Ακίνητα: Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ συμβόλαια αγοραπωλησιών – Τι λέει στο enikos.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογράφων

Στο «μικροσκόπιο» της ΑΑΔΕ μπαίνουν περίπου 2.500 υποθέσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων, γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών.

Της Εύης Κατσώλη

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου της Αρχής για το 2023 ξεκινά «σαφάρι» ελέγχων ακόμη και για ακίνητα σε περιοχές εκτός αντικειμενικών αξιών όπου δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση της αφορίας και η διαφορά δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης υπερβαίνει το 30% ή η αξία της προεκτίμησης υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ.

Οι έλεγχοι θα γίνουν και σε συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες προκειμένου να διερευνηθεί εάν για τα ακίνητα που έχουν αλλάξει χέρια, είχε πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ των τελευταίων 5 ετών.

Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ είναι υποχρεωτικό για κάθε μεταβίβαση που πιστοποιεί ότι το ίδιο  ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ καθώς και ότι ο φορολογούμενος έχει καταβάλει ή νόμιμα έχει απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο και έχει καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις , έχει ρυθμίσει ή έχει νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για τα υπόλοιπα ακίνητα για τα οποία είναι υπόχρεος για τα 5 προηγούμενα έτη. Οι συμβολαιογράφοι που θα εντοπιστούν να παραβαίνουν τις υποχρεώσεις  τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδος, Γιώργος Ρούσκας μιλώντας στο enikos.gr, τόνισε ότι «συνήθως η ΑΑΔΕ ελέγχει ειδικές περιπτώσεις αγοραπωλησιών. Ελέγχει εάν η αναγραφόμενη τιμή ενός συμβολαίου σχετίζεται με τις κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς αγοραστή και πωλητή, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ελέγχεται αν υπάρχει φορολογική ενημερότητα ή αν έχει γίνει η απαραίτητη διευθέτηση του ΕΝΦΙΑ τα τελευταία 5 έτη προκειμένου να εξασφαλιστεί και το απαιτούμενο πιστοποιητικό, χωρίς το οποίο δεν μπορεί να γίνει καμία αγοραπωλησία».

Σύμφωνα με τον κ. Ρούσκα, οι έλεγχοι γίνονται ηλεκτρονικά και οι εφοριακοί ζητούν συνήθως συμβόλαια, δικαιολογητικά κλπ προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν στις διασταυρώσεις στοιχείων.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «η ΑΑΔΕ έχει το δικαίωμα να ελέγχει συγκεκριμένες περιπτώσεις αγοραπωλησιών που μπορεί να έχουν φορολογικό ενδιαφέρον. Έως τώρα πάντως δεν έχει υπάρξει καμία… έφοδος εφοριακών, δεν έχει αναφερθεί στην Ένωση κάποιο περιστατικό».

Ποιες άλλες υποθέσεις βρίσκονται στο μικροσκόπιο

Με τις υποθέσεις  του έτους 2017 που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου να βρίσκονται ψηλά στη λίστα ο φοροελεγκτικός μηχανισμός έχει βάλει στο «μάτι», σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»:

  1. Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων με προσωρινή αξία ακινήτου. Οι υποθέσεις αυτές αφορούν σε ακίνητα σε περιοχές εκτός αντικειμενικών αξιών, δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση – προσωρινή αξία της ΔΟΥ και η διαφορά δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης υπερβαίνει το 30% ή η αξία της προεκτίμησης υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές ελέγχονται οι προϋποθέσεις απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης, το εμβαδόν των ακινήτων καθώς και η αναγραφόμενη στο συμβόλαιο τιμή του ακινήτου.
  2. Υποθέσεις γονικών παροχών πρώτης κατοικίας. Στις υποθέσεις αυτές ελέγχεται εάν το τέκνο δικαιούται απαλλαγή από τον φόρο γονικής παροχής λόγω πρώτης κατοικίας.
  3. Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων για τις οποίες χορηγήθηκε απαλλαγή πρώτης κατοικίας με κριτήριο το ύψος της αξίας του ακινήτου
  4. Υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών -δωρεών -γονικών παροχών στις οποίες  περιλαμβάνονται κινητές αξίες, μετοχές, μερίδια, μερίδες  και γενικά επιχειρήσεις (μη εισηγμένες σε χρηματιστήριο).

5.Υποθέσεις ειδικού φόρου επί των ακινήτων ως προς τα δικαιολογητικά απαλλαγής.

6.Κληρονομιές

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ