Airbnb: Πώς θα ψάχνει η ΑΑΔΕ τους φοροφυγάδες μέσω Facebook και Instagram – Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμο έως 5.000 ευρώ

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ βρίσκονται τα αδήλωτα έσοδα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως Facebook και Instagram.

Δηλαδή η Αρχή ελέγχει με ειδικούς αλγορίθμους εάν έχουν γίνει οι κρατήσεις μέσω social media, τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης που έχουν αναρτηθεί σε αυτά και εάν το καταβληθέν τίμημα έχει δηλωθεί στην εφορία.

Εάν όμως πιαστούν στη “δαγκάνα” της ΑΑΔΕ οι ιδιοκτήτες των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb που δεν τηρούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις ,τότε θα πρέπει να καταβάλουν τους  φόρους που τους αναλογούν  αλλά και τα σχετικά πρόστιμα.

Επίσης η Αρχή διασταυρώνει, σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” και τα στοιχεία από τα δεδομένα που παρέχουν οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας  βραχυχρόνιας μίσθωσης  Airbnb, Βοoking.com και VRBO και τους τραπεζικούς λογαριασμούς ιδιοκτητών ή διαχειριστών ακινήτων που διατίθενται για τουριστικές περιοχές προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει δηλωθεί το σύνολο των εισοδημάτων που έλαβαν το 2021 .

Ποιοι άλλοι βρίσκονται στο στόχαστρο

Στο στόχαστρο του φοροελεγκτικού μηχανισμού βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb που δεν έχουν δηλώσει τον αριθμό μητρώου ακινήτου (ΑΜΑ) στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων που γίνονται οι κρατήσεις των ακινήτων ή έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία για τα οικήματα τους.

Εάν όμως διαπιστωθεί ότι, τα ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής  ή αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του αριθμού μητρώου ακινήτου (ΑΜΑ) βραχυχρόνιας διαμονής ή του ειδικού σήματος λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του μοναδικού αριθμού γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε θα σταλούν τα στοιχεία των ακινήτων και των διαχειριστών στις ΔΟΥ.

Τα ραβασάκια

Σε όλους αυτούς η εφορία θα στείλει “ραβασάκια” να συμμορφωθούν, δηλαδή να διορθώσουν τον ΑΜΑ ή να διευθετήσουν τα τυχόν λάθη και παραλείψεις  στα στοιχεία των ακινήτων. Όσοι δεν προβούν σε αυτές τις ενέργειες, τότε θα κληθούν να πληρώσουν, σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ” πρόστιμο έως και 5.000 ευρώ αλλά θα διαγραφεί και το ακίνητο τους από τις ψηφιακές πλατφόρμες στις οποίες έχουν αναρτήσει και εκμεταλλεύονται τα σπίτια τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ