Αυξάνεται το ακατάσχετο για χρέη στο Δημόσιο – «Ξεπαγώνει» το όριο των 1.250 ευρώ

χρέη στο Δημόσιο- ακατάσχετο

Αυξάνεται το ακατάσχετο για χρέη στο Δημόσιο. Αναλυτικός οδηγός για όσους φορολογουμένους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη. Τα βήματα που πρέπει να κάνουν για να αποδεσμεύσουν μεγαλύτερα ποσά από τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Της ΣΙΣΣΥΣ ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ

Aπό το συρτάρι ετοιμάζεται να βγάλει και να ενεργοποιήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, διοικητής της οποίας είναι ο Γιώργος Πιτσιλής, τη ρύθμιση για την προοδευτική αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού για όσους φορολογούμενους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και είναι συνεπείς στην εξυπηρέτησή τους. Σημειώνεται ότι η σχετική ρύθμιση έχει ψηφιστεί από τον Μάιο του 2019 αλλά «έμεινε στα χαρτιά» και πλέον στόχος είναι να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, δίνοντας ακόμη μία βοήθεια στους φορολογούμενους που πλήττονται από το ράλι της ακρίβειας.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι με την ενεργοποίηση του μέτρου θα δοθεί ένα μπόνους στους συνεπείς, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους προς την εφορία, ενισχύοντας το δημόσιο ταμείο. Ταυτόχρονα, παρέχεται η δυνατότητα σε εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο να επιτύχουν αρχικά τον περιορισμό και τελικά την πλήρη άρση των κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, εφόσον ρυθμίσουν τις οφειλές τους και αποπληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις των ρυθμίσεων.

Όπως προβλέπεται, εφόσον ένας οφειλέτης ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση οφειλών και εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του, τότε θα αποδεσμεύεται κάθε μήνα σημαντικό τμήμα από τον λογαριασμό του. Το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ αναμένεται να αυξηθεί, ενώ το νέο όριο θα προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, αφού πολλαπλασιαστεί με συγκεκριμένους συντελεστές.

Η διαδικασία

Ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός θα «χτίζεται» ως εξής:

Exit mobile version