ΑΑΔΕ: Στο μικροσκόπιο όσοι δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ – Πώς θα γίνει ο έλεγχος

Αρχίζουν οι έλεγχοι από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε όσους φορολογουμένους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ. Ήδη οι πρώτοι 800 φορολογούμενοι, από τους περίπου 20.000 που εντόπισε η ΑΑΔΕ, καλούνται για να ελεγχθούν.

Του Δημήτρη Χριστούλια

Την ίδια στιγμή, με αμείωτη ένταση, συνεχίζονται οι έλεγχοι  και αποστέλλονται ειδοποιητήρια σε εκατοντάδες άλλους φορολογούμενους, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις τόσο για τα εισοδήματα που δηλώνουν, όσο και για τις δαπάνες που πραγματοποιούν, προκειμένου να αποφύγουν τα βαριά πρόστιμα, όπως αναφέρει το enikonomia.gr.

Ειδικότερα πρόκειται για φορολογούμενους που δήλωσαν εισοδήματα κάτω των 10.000 και δαπάνες πάνω από 30.000 ευρώ. Δηλαδή υπάρχει μια απόκλιση μεγαλύτερη των 20.000 ευρώ ανάμεσα στα έσοδα και τα έξοδα. Ουσιαστικά μέσα από τις χιλιάδες διασταυρώσεις που πραγματοποιεί η ΑΑΔΕ, στα εισοδήματα που είχαν οι φορολογούμενοι το 2022, στόχος είναι να εντοπισθούν όσοι κρύβουν εισοδήματα και ουσιαστικά διαβιούν με «μαύρο» χρήμα.

Πώς θα γίνει ο έλεγχος

Ειδικότερα η διασταύρωση εσόδων και εξόδων έγινε με την αξιοποίηση κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών, πληρωμών με κάρτες, λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, κινητής τηλεφωνίας αλλά και μια σειρά από πληροφορίες για διάφορες πληρωμές. Με τους σαρωτικούς ελέγχους συγκρίθηκαν τα εισοδήματα με τις δαπάνες που έκαναν οι φορολογούμενοι.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της  ΑΑΔΕ, εντοπίστηκαν 440.000 φορολογούμενοι με αποκλίσεις σε έσοδα και έξοδα, εκ των οποίων οι 420.000 είχαν μικρές διαφορές και ενδεχομένως να ελεγχθούν σε δεύτερη φάση.

Οι έλεγχοι σε πρώτο στάδιο θα εστιασθούν σε όσους φορολογούμενους εντοπίζονται σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα στα έσοδα και τα έξοδα.

Σε κάθε περίπτωση η ΑΑΔΕ αναμένεται να συνεχίσει τους ελέγχους για αδήλωτα εισοδήματα με αμείωτη ένταση, προκειμένου να περιορισθεί η φοροδιαφυγή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ