Χατζηδάκης: Από 16 Αυγούστου σε επ’ αόριστον αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Από τις 16 Αυγούστου θα ισχύσει το μέτρο της επ’ αόριστον αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και υγειονομικούς, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκηςμιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Όπως είπε σχετικά με το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα, πέρασε η νομοθετική ρύθμιση για υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στις νοσηλευτικές μονάδες και στις μονάδες φροντίδας του υπουργείου Εργασίας για τους ηλικιωμένους και τους αναπήρους. “Προχωράει το μετρό από τις 16 Αυγούστου και μετά, θα τίθενται σε αναστολή όσοι δεν εμβολιάζονται. Και υπάρχει ρύθμιση μέσα στον νόμο ότι με απόφαση του υπουργού Υγείας μπορεί να επεκτείνεται το μέτρο” ανέφερε.

Ωστόσο την ίδια στιγμή επεσήμανε ότι δεν μπορεί να γνωστοποιήσει ακόμα εάν το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους διότι “αυτό θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα και από το ποια στοιχεία θα έχουμε σε σχέση με τους εμβολιασμούς σε ορισμένους τομείς, τους πιο κρίσιμους”.

Και συνέχισε λέγοντας ότι αυτό θα μελετάται και από το Γραφείο του Πρωθυπουργού και διυπουργικά και ανάλογα με τις εξελίξεις των επιδημιολογικών δεδομένων θα παρουσιάζονται τα απαιτούμενα μέτρα, παρατηρώντας συγχρόνως και το τι γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το θέμα αυτό.

Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε εάν όσοι μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής θα οδηγούνται και στην έξοδο από την εργασία τους. Αυτό που προβλέπει ο νόμος είναι ότι οι κατηγορίες αυτές των εργαζομένων θα τίθενται σε αναστολή επ’ αόριστον μέχρι να εμβολιαστούν, απάντησε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ εκτίμησε ότι θα εμβολιαστούν τελικά οι εργαζόμενοι στις νοσηλευτικές μονάδες και στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων και αναπήρων.

Για το θέμα των απολύσεων

Όσον αφορά στο εάν θα απολυθεί κάποιος εάν δεν εμβολιαστεί είπε τα εξής: ” Από τη μια πλευρά υπάρχουν οι απολύσεις ως προσέγγιση, θεωρητική εννοώ, και από την άλλη μπορούμε να κάνουμε την προσευχή μας και να πούμε : ‘Θεέ μου βοήθησε, φώτισε όλους αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί να πάνε να εμβολιαστούν’”.

“Δεν είμαστε ούτε με τη μια προσέγγιση ούτε με την άλλη”, τόνισε με έμφαση ωστόσο ξεκαθάρισε ότι “αν θέλαμε να μιλήσουμε για απολύσεις θα το κάναμε, αν θέλαμε να διαλέξουμε την προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ που λέει: ναι καλό είναι να εμβολιαστούμε, αλλά το κόμμα καταψήφισε τη ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα, τότε τα πράγματα θα οδηγούνταν προς τα πίσω. Ακολουθούμε ευρωπαϊκό δρόμο στην συγκεκριμένη περίπτωση”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ