Επίδομα 400 ευρώ: Παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων – Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Β΄ 1487/13.4.2021) η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη και του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου, με την οποία τροποποιείται η ΚΥΑ με αριθμό 5629/22 της 4ης Φεβρουαρίου 2021 (Β’ 450/2021) με τίτλο «Καθορισμός ύψους, προϋποθέσεων, κριτηρίων και διαδικασίας χορήγησης και πληρωμής της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους και γεωτεχνικούς από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων – αιτήσεων στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» έως και τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος ενημέρωσης των δικαιούχων.

Το υπουργείο διευκρινίζει ότι με βάση τα νέα κριτήρια της εκδοθείσας απόφασης, θα επανεξεταστούν όλες οι αιτήσεις που είχαν απορριφθεί κατά τον Α΄ κύκλο υποβολής αιτήσεων καθώς και όσες υποβληθούν μέχρι τις 19 Απριλίου 2021 στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» ως τροποποιητικές ή νέες αιτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι καθίστανται δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης (επίδομα 400 ευρώ) σύμφωνα με τη με την νέα ΚΥΑ και έχουν ήδη υποβάλει αίτηση, δεν χρειάζεται να το πράξουν εκ νέου.

Επιστολή της Ολομέλειας Δικηγορικών συλλόγων Ελλάδος

Μετά τη έκδοση της νέας ΚΥΑ οικ. 907/7.4.2021 (ΦΕΚ τ. Β’ 1487/13.4.2021) που τροποποιεί την υπ´ αρ. οικ. 5629/22/4.2.2021 ΚΥΑ και διευρύνει τους δικαιούχους του χορηγήματος των 400€ από τον Ειδικό Λογαριασμό ΟΑΕΔ, με δεδομένο α) ότι χορηγεί μόλις δύο (2) ημέρες προθεσμία υποβολής νέων αιτήσεων υπαγωγής στο ρυθμιστικό της πεδίο και β) ότι δεν αποσαφηνίζει αν οι αρχικώς υποβληθείσες αιτήσεις που απορρίφθηκαν θα πρέπει να επαναϋποβληθούν ή όχι, οι επιστημονικοί φορείς της χώρας απέστειλαν κοινή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας, Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, με την οποία ζητούν: α) να παραταθεί η προθεσμία υποβολής νέων αιτήσεων, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για τους δικαιούχους, καθώς η προθεσμία των δύο μόλις ημερών που δόθηκε είναι ασφυκτική και β) να αποσαφηνιστεί ρητά ότι όσοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση (η οποία δεν έχει γίνει δεκτή), δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση εκ νέου, καθώς η ΚΥΑ δεν περιέχει καμία σχετική ρητή πρόβλεψη (σε αντίθεση με το από 31.3.2021 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας, που ρητώς προέβλεπε ότι δεν θα απαιτείται νέα αίτηση από όσους έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις που απορρίφθηκαν). γ) να γίνουν δεκτές οι προτάσεις τους για την αύξηση του προς καταβολή συνολικού ποσού εκ των αποθεματικών, την απάλειψη του κριτηρίου του οικογενειακού εισοδήματος και την αντικατάστασή του με το ατομικό και την επιλογή των δικαιούχων με εισοδηματικά κριτήρια όπως έχουν αποτυπωθεί από 22/12/2020 και 9/2/2021 προηγούμενες επιστολές τους.

ΔΕΙΤΕΕΔΩ ΤΟ ΦΕΚ

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ