Μείωση ενοικίου: “Γκρίνια” από τους ιδιοκτήτες ακινήτων για τις αποφάσεις – Γιατί διαμαρτύρονται

Γκρίνια από τους ιδιοκτήτες ακινήτων για τις νέες αποφάσεις του Πρωθυπουργού: Και τον Φεβρουάριο δεν θα εισπράξουν ενοίκιο, όπως και τον Ιανουάριο. Όμως παρά τη θέλησή τους να βάλουν «πλάτη» σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, βλέπουν το υπουργείο Οικονομικών να καθυστερεί χαρακτηριστικά να τους εξοφλήσει τις αποζημιώσεις που τους έχει υποσχεθεί.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Ένα ολόκληρο δίμηνο -το πρώτο της νέας χρονιάς- χωρίς να εισπράξουν ένα σεντ από τους ενοικιαστές τους: Είναι δεδομένο ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρόθυμα σπεύδουν να διευκολύνουν τους νοικάρηδές τους πόσο μάλλον όταν οι επιχειρήσεις τους είναι επίσης κλειστές με κρατική εντολή εν μέσω μιας πρωτοφανούς πανδημίας. Όμως εδώ και εννέα μήνες περιοριστικών μέτρων και δεδομένου ότι από τον περασμένο Μάρτιο υποχρεώθηκαν να εισπράττουν μειωμένα ενοίκια, οι εκμισθωτές ακινήτων δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ στο χέρι ως αποζημίωση. Και κάπου εδώ είναι που μπορεί κάποιος να δικαιολογήσει τη γκρίνια τους, μια γκρίνια που αρχίζει να παίρνει διαστάσεις.

Εννέα μήνες «κουρεμένο» εισόδημα- εννέα μήνες 0 αποζημίωση

Από τον Μάρτιο οπότε και ξέσπασε η πανδημία και υιοθετήθηκαν έκτακτα μέτρα στήριξης, το «μοντέλο» αποζημιώσεων για τις απώλειες ενοικίου των «εισοδηματιών» δεν προέβλεπε οικονομική ενίσχυση έως και τον Νοέμβριο. Για τα «χαμένα» ενοίκια Μαρτίου – Οκτωβρίου, οι εκμισθωτές είχαν δικαίωμα σε φοροαπαλλαγές, καθώς ποσοστό 30% της απώλειας που υπέστησαν συμψηφίστηκε με υποχρεώσεις του φόρου εισοδήματος ή του ΕΝΦΙΑ.

Από τον Νοέμβριο και μετά το κράτος αποφάσισε να τους αποζημιώσει… τοις μετρητοίς: Μέχρι σήμερα όμως χρήματα δεν έχουν δει στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ