Προχωρά η δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πτήσης στη Καλαμάτα – Γιατί επελέγη η ισραηλινή ELBIT

Η ισραηλινή ELBIT επικράτησε στην “αερομαχία” με την καναδικών συμφερόντων CAE για την ανάληψη του έργου δημιουργίας ενός Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πτήσης στην Καλαμάτα. Σκοπός είναι η κάλυψη των αναγκών της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία πραγματοποιεί τις εκπαιδεύσεις των σπουδαστών της Σχολής Ικάρων, αλλά διέθετε πεπαλαιωμένο υλικό και η προσέλκυση επίσης, διεθνών φοιτητών. Οι δύο εταιρείες είχαν καταθέσει τις προτάσεις τους στην ελληνική κυβέρνηση και έπειτα από διαπραγματεύσεις και αξιολόγηση των προσφορών, επελέγη η ισραηλινή ELBIT. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να δώσει “ανάσα” στην Πολεμική Αεροπορία, όπως αναφέρει η σχετική έκθεση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Δίνεται το “πράσινο φως” για την κάλυψη δύο κρίσιμων προγραμμάτων. Το πρώτο σχετίζεται με τον εκσυγχρονισμό των F-16 Block 50 συνοδευόμενο από την απόκτηση ατρακτιδίων Sniper. Το δεύτερο αφορά στην προκεχωρημένη αεροπορική εκπαίδευση στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος της ΠΑ.

Το έργο στην Καλαμάτα είναι ένα project το οποίο αναμένεται να πάει ακόμη ένα βήμα… μπροστά την ελληνοϊσραηλινή συνεργασία στον τομέα της Άμυνας. Ενισχύονται οι αμυντικοί δεσμοί της χώρας μας με το Ισραήλ, ευθυγραμμίζοντας πρακτικά την εκπαίδευση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με εκείνη της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας. Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση αξιοποιεί ουσιαστικά τις σημαντικές επενδύσεις που πραγματοποίησε το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας στην κατασκευή κέντρου εκπαίδευσης πτήσεων παγκόσμιας κλάσης με βάση το αεροσκάφος M-346. Ρόλο στην τελική απόφαση για να δοθεί το “πράσινο φως” στην ELBIT διαδραμάτισε και το γεγονός ότι πρόκειται για μία εγγυημένα οικονομικά αποδοτική πρόταση που έχει εφαρμοστεί από το Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας και μια εταιρεία 4,5 δισ. δολαρίων με πολυετή εμπειρία στην προμήθεια, τον εξοπλισμό και τη λειτουργία ενός στόλου από εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346.

Γιατί επελέγη η πρόταση της ELBIT

Τα κύρια σημεία και βασικά προτερήματα της ισραηλινής πρότασης είναι τα εξής:

➢ Η πρόταση του Ισραήλ ενισχύει τη στρατηγική συμμαχία μεταξύ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.

➢ Η πρόταση της ισραηλινής ELBIT προσφέρει αποδεδειγμένη εκπαιδευτική μεθοδολογία και προγράμματα που έχουν ενισχυθεί με σημαντική επένδυση χρημάτων και χρόνου από την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία.

➢ Λειτουργεί τα κέντρα εκπαίδευσης πτήσεων της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένων των στόλων T-6 με 20 αεροσκάφη (από το 2012) και του στόλου M-346 με 30 αεροσκάφη (από το 2014).

➢ Όσον αφορά στη συμβατότητα με το ΝΑΤΟ, η ELBIT επιλέχθηκε το 2016, έναντι της CAE, για να δημιουργήσει και να εκτελέσει το πρόγραμμα του βρετανικού στρατιωτικού συστήματος εκπαίδευσης που χειρίζεται 3 τύπους αεροσκαφών (συμπεριλαμβανομένων από 14 αεροσκάφη T-6).

➢ Εγγυημένη ομοιότητα με την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία – η ομοιότητα των εκπαιδευτικών στόλων των δύο Πολεμικών Δυνάμεων εγγυάται πολύτιμες ομοιότητες στις πλατφόρμες αεροσκαφών που λειτουργούν και από τις δύο Πολεμικές Αεροπορίες: F-16, F-35 και C-130

➢ Αρκετά βασικά στοιχεία καθιστούν την ισραηλινή πρόταση πιο ελκυστική τόσο ποιοτικά, όσο και οικονομικά: περισσότερες προσομοιώσεις – περισσότερες ώρες και έναν ενσωματωμένο μηχανισμό ανύψωσης/μείωσης ύψους, που επιτρέπει τη μέγιστη ευελιξία λειτουργίας. Η πρόταση επίσης περιλαμβάνει 10 αεροσκάφη M-346 και 3.500 ώρες πτήσης ετησίως.

➢ Η ισραηλινή πρόταση έχει σχεδιαστεί προσεκτικά ώστε να εκτελείται σχεδόν εξ ’ολοκλήρου από το ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα, δημιουργώντας εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας την εξειδικευμένη απασχόληση.

Σημειώνεται ότι η προσφορά των Καναδών ξεκίνησε με κόστος ύψους 1,8 δισ. ευρώ και στην πορεία η τιμή αυτή μειώθηκε αρκετές φορές, με την πιο πρόσφατη προσφορά να παρουσιάζει τελικά μείωση ύψους 550 εκατ. ευρώ σε σχέση με την πρωταρχική.

Ποια είναι η ELBIT

Η ELBIT Systems είναι μια διεθνής εταιρεία υψηλής τεχνολογίας που δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων σε όλο τον κόσμο, κυρίως στους τομείς της άμυνας και της εσωτερικής ασφάλειας. Η εταιρεία αναπτύσσει και παρέχει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο αερομεταφερόμενων, χερσαίων και ναυτικών συστημάτων καθώς και προϊόντα για άμυνα, εγχώρια ασφάλεια και εμπορικές εφαρμογές. Τα προγράμματα εκπαίδευσης πτήσης Επόμενης Γενιάς (Next-Generation) της ELBIT Systems προσφέρουν μια σύγχρονη και οικονομική λύση εκπαίδευσης πληρωμάτων πολεμικών αεροσκαφών. Με περισσότερα από 100 αεροσκάφη σε λειτουργία σε παγκόσμιο επίπεδο, τα προγράμματα της ΕLBIT καταγράφουν πάνω από 3.000 πτήσεις ανά μήνα και συνολικά περισσότερες από 50.000 ετήσιες ώρες πτήσης – που πληρούν και υπερβαίνουν τις απαιτήσεις των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Οι ολοκληρωμένες λύσεις τεχνολογίας εκπαίδευσης περιλαμβάνουν δικτυωμένα εκπαιδευτικά αεροσκάφη πλήρους αποστολής (Full Mission), προηγμένες αίθουσες εκπαίδευσης εφοδιασμένες με υπολογιστές και συστήματα προγραμματισμού αποστολής (Mission Planning) και αναφοράς αποστολής (Debriefing), καθώς και τεχνολογίες εικονικής εκπαίδευσης πτήσης (Airborne Virtual Training), παρέχοντας απαράμιλλη βελτιστοποίηση και σημαντική εξοικονόμηση κόστους με λήψη και εκφόρτωση εκπαιδευτικών εργασιών. Με πλούσια επιχειρησιακή εμπειρία και υψηλές τεχνολογικές ικανότητες, οι λύσεις εκπαίδευσης Επόμενης Γενιάς (Next-Generation) της Elbit Systems ορίζουν νέα πρότυπα ποιότητας, αξίας και αποτελεσματικότητας στην εκπαίδευση πληρωμάτων πολεμικών αεροσκαφών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ