Συντάξεις: Στη Βουλή το πρώτο τρίμηνο το νέο μοντέλο επικουρικής ασφάλισης – Ποιους αφορά

Της Αργυρώς Μαυρούλη

Στην καταβολή υψηλότερων επικουρικών συντάξεων μελλοντικά θα οδηγήσει, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η εφαρμογή του νέου κεφαλαιοποιητικού συστήματος δημόσιας επικουρικής ασφάλισης που προωθεί η κυβέρνηση. Το σχέδιο που επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου προβλέπει τη δημιουργία ενός συστήματος επικουρικής ασφάλισης, κατ’ αντιστοιχία των συστημάτων συμπληρωματικής ασφάλισης που υπάρχουν σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, αλλά και σε πολλές αναπτυσσόμενες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού. Παράλληλα, οι πόροι από τις εισφορές των νέων ασφαλισμένων θα μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη της οικονομίας μέσω επενδύσεων, ενώ η εξασφάλιση υψηλότερων συντάξεων θα εξαλείψει την υπάρχουσα καχυποψία των νέων, που τους οδηγεί στην ανασφάλιστη απασχόληση. Ο αρμόδιος υφυπουργός για το νέο μοντέλο επικουρικής ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, επισημαίνει στη Realnews ότι «η εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών εργαλείων ουσιαστικά διαφοροποιεί τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα συνταξιοδοτικά συστήματα, δίνοντας μεγάλο βάρος στη διαγενεακή αλληλεγγύη και εξασφαλίζοντας όχι μόνο τις υφιστάμενες, αλλά και τις μελλοντικές συντάξεις. Μάλιστα, η διεθνής πρακτική (σε χώρες όπως η Σουηδία, η Δανία και η Φινλανδία) έχει δείξει ότι τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα οδηγούν σε υψηλότερες αποδόσεις των επενδυμένων εισφορών σε σύγκριση με τα συστήματα νοητής κεφαλαιοποίησης (όπως αυτό που ήδη εφαρμόζεται στην Ελλάδα), οδηγώντας μακροπρόθεσμα σε υψηλότερες συντάξεις». Μάλιστα, ο Π. Τσακλόγλου προσθέτει ότι η επικουρική ασφάλιση εξακολουθεί να εντάσσεται στον πρώτο πυλώνα, αποτελώντας το δεύτερο σκέλος του δημόσιου υποχρεωτικού συστήματος ασφάλισης, και ξεκαθαρίζει ότι δεν ιδιωτικοποιείται.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «R», η κατάθεση του νομοσχεδίου θα γίνει πριν από την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου του 2021. Η προωθούμενη μεταρρύθμιση αναμένεται να επηρεάσει την εικόνα του δημόσιου χρέους, γι’ αυτό και ήδη εκπονούνται τρεις επιστημονικές μελέτες, που θα κατατεθούν μαζί με το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή: μια μακροοικονομική μελέτη, μια αναλογιστική και μια μελέτη για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Οι μελέτες θα αποκαλύψουν το ύψος του «κόστους μετάβασης» από το υπάρχον σύστημα επικουρικής ασφάλισης σε νέο, αλλά και τους τρόπους κάλυψής του, με το γραφείο του υφυπουργού να προκρίνει τη λύση της κάλυψης του σημαντικά υψηλού κόστους (κάποιοι κάνουν λόγο ακόμη και για 50 με 60 δισ. ευρώ σε βάθος 40 ετών) από το ΑΚΑΓΕ, από τη φορολογία και κυρίως από την ανάπτυξη μέσω της επένδυσης των εισπραττόμενων εισφορών

Πώς θα λειτουργήσει

Στο νέο επικουρικό μπορούν να ενταχθούν οι ασφαλισμένοι που θα εισέλθουν στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου του 2022 με τη δημιουργία «ατομικού κουμπαρά» για την αποταμίευση των ασφαλιστικών εισφορών της επικουρικής τους ασφάλισης. Ο νέος ασφαλισμένος, ανά πάσα στιγμή, θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα στοιχεία του «ατομικού κουμπαρά» του μέσα από την οθόνη του υπολογιστή του ή του κινητού τηλεφώνου του. Με την πλήρη ανάπτυξη του συστήματος, θα βλέπει τις εισφορές, τις αποδόσεις και το σωρευμένο κεφάλαιό του, όπως σήμερα μπορεί να ελέγξει την κίνηση του τραπεζικού του λογαριασμού. Οι εισφορές των νέων, αντί να χρησιμοποιούνται για την πληρωμή των συντάξεων των σημερινών συνταξιούχων, όπως συμβαίνει σήμερα, θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται, δημιουργώντας ένα μεγάλο (και διαρκώς ανατροφοδοτούμενο) αποθεματικό κεφάλαιο αποκλειστικά για τη νέα γενιά. Οταν ο ασφαλισμένος συνταξιοδοτηθεί, θα λαμβάνει επικουρική σύνταξη βασισμένη στο ποσό των εισφορών του και στην απόδοση των επενδύσεών του. Οι εισφορές των ασφαλισμένων θα παραμένουν στην ευθύνη και ιδιοκτησία του δημόσιου ταμείου. Ασφαλισμένοι και μελλοντικοί συνταξιούχοι θα συμβάλλονται αποκλειστικά με το δημόσιο ταμείο, το οποίο θα είναι ο μοναδικός υπεύθυνος απέναντί τους για τη διαχείριση των εισφορών, τις επενδύσεις και την καταβολή των επικουρικών συντάξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ασφαλισμένοι, ανάλογα με την ηλικία τους, θα μπορούν να επιλέγουν ανά τριετία τα «πακέτα» ασφαλιστικής κάλυψης υψηλού, μεσαίου και χαμηλού ρίσκου. Σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου, η εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων με τη μεταρρύθμιση της επικουρικής σύνταξης κρίνεται σκόπιμο να υλοποιηθεί άμεσα, καθώς θα αποτελέσει «φυγή προς τα εμπρός» για το ασφαλιστικό μας σύστημα.

Ποιους αφορά

Τους νέους μισθωτούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας. Τους νέους αυτοαπασχολούμενους που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας και απασχολούνται σε κλάδους στους οποίους σήμερα είναι υποχρεωτική η επικουρική ασφάλιση (π.χ. μηχανικοί, δικηγόροι). Σε εθελοντική βάση, όλους τους υφιστάμενους εργαζομένους (μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους) ηλικίας έως 35 ετών.

Ποιους αποκλείει

Τους σημερινούς συνταξιούχους. Τους σημερινούς ασφαλισμένους άνω των 35 ετών. Τους σημερινούς ασφαλισμένους κάτω των 35 ετών, οι οποίοι θα επιλέξουν να παραμείνουν στο υφιστάμενο σύστημα επικουρικής ασφάλισης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι σημερινές επικουρικές συντάξεις δεν επηρεάζονται από το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης. Οι ασφαλιστικές εισφορές παραμένουν οι ίδιες με το σημερινό σύστημα επικουρικής ασφάλισης. Δηλαδή, το συνολικό ύψος για τους μισθωτούς είναι 6% και επιμερίζεται σε 3% για τον εργαζόμενο και 3% για τον εργοδότη επί των ασφαλιστέων αποδοχών. Οι εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους θα υπολογίζονται βάσει των ασφαλιστικών κατηγοριών που ισχύουν και σήμερα.

Πηγή: Realnews

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ