Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει ακόμα ημερομηνία ανοίγματος κανενός κλάδου – Τι είπε για τα κομμωτήρια

“Δεν έχει αποφασιστεί καμία ημερομηνία, για κανέναν κλάδο, ούτε έχουμε διακινήσει εμείς ημερομηνίες” τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης αναφορικά με το πότε και πώς θα γίνει η σταδιακή άρση του lockdown. Όπως είπε μιλώντας στο OPEN, “εμείς είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα, όταν μας πουν οι λοιμωξιολόγοι και συμφωνήσει η Επιτροπή κατά τα πρότυπα του Μαΐου. Όμως τον πρώτο λόγο έχουν οι ειδικοί και η εξέλιξη της πανδημίας”.

Σχετικά με το πώς θα ανοίξει η αγορά ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “στόχος μας είναι να βοηθήσουμε κατά προτεραιότητα εκείνους τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο. Για να μην κοροϊδευόμαστε, όλο το λιανεμπόριο υφίσταται μεγάλη ζημιά εν μέσω των εορτών. Θα θέλαμε όμως να ξεκινήσουμε από τα εποχικά είδη, όπως τα παιχνίδια, τα λουλούδια, τα βιβλία, τα κομμωτήρια κ.α.” Αναφορικά με τα κομμωτήρια και το εάν θα ανοίξουν στο τέλος της εβδομάδας, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι “δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση” και προσέθεσε ότι τα νούμερα της πανδημίας παραμένουν ακόμα υψηλά.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι εικόνες που ήρθαν από την Αγγλία με το άνοιγμα των καταστημάτων «είναι εφιαλτικές. Παίρνουμε μικρό ρίσκο με το άνοιγμα των 110 εποχικών καταστημάτων, υπό τον όρο ότι θα σεβαστούν τους κανόνες και δεν θα δούμε εικόνες συνωστισμού. Αν δούμε τέτοιες εικόνες και υπάρξουν εστίες υπερμετάδοσης θα λάβουμε πιο σκληρά μέτρα».

«Όσο αυξάνεται η κινητικότητα, τόσο δυστυχώς αυξάνεται και η πιθανότητα μετάδοσης του ιού», είπε αναφορικά με το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα μικρά συνοικιακά μαγαζιά για να τονωθούν οι τοπικές οικονομίες. Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να μην ανοίξει τίποτα, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι “ποιος μπορεί να πάρει πάνω του την ευθύνη και να οδηγήσει ανθρώπους στον θάνατο; Κανείς δεν μπορεί”.

Για το ρίσκο που καλείται να λάβει η κυβέρνηση με ενδεχόμενο άνοιγμα τόνισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξεις την αγορά και να μην αυξηθούν τα κρούσματα. Οσο μένουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας, ο ιός πέφτει. Όσο αυξάνεις την κινητικότητα, αυτόματα ανεβαίνουν τα κρούσματα. Αν όλος ο κόσμος τηρήσει πολύ αυστηρά τα μέτρα, τότε η άνοδος θα είναι μικρή. Αν έστω και κάποια μικρή ομάδα δεν τα τηρήσει, η διασπορά θα είναι μεγάλη».

Κληθείς να σχολιάσει το αν οι λοιμωξιολόγοι εισηγηθούν να μην ανοίξει η αγορά: «Κλειστό λιανεμπόριο μέσα στις γιορτές, σημαίνει μεγάλη οικονομική ζημιά» τόνισε.

Δείτε το βίντεο του OPEN:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ