Τα μέτρα για την οικονομία που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός – 8 δισ. ευρώ στην αγορά σε 4 μήνες

Των Σ. Σταυροπιερράκου, Γ. Σιαδήμα, Δ. Χριστούλια

Δύο δέσμες μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας, μία για τους τέσσερις τελευταίους μήνες του έτους και μία για το 2021, αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το Οικονομικό Φόρουμ της Θεσσαλονίκης, σε μια ιδιαίτερα κομβική περίοδο για την ελληνική οικονομία, με την πτώση του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο του έτους να διαμορφώνεται στο 15,2% και την υγειονομική κρίση να παραμένει, επιφέροντας μια σειρά από αβεβαιότητες για την επόμενη χρονιά. Το πρώτο πακέτο, με μέτρα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, στοχεύει στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και του εισοδήματος των πολιτών, αλλά και στην προστασία των εργαζομένων, ενώ το πακέτο του 2021 επικεντρώνεται σε μειώσεις φόρων και εισφορών. Στο οικονοµικό επιτελείο ετοιµάζουν όλες τις προτάσεις για τα µέτρα του επόµενου έτους µε φειδώ, ενώ οι εκτιµήσεις είναι ιδιαίτερα συγκρατηµένες, καθώς, αν οι συνθήκες επιδεινωθούν, θα απαιτηθούν επιπλέον δαπάνες. Οι κυβερνητικοί σχεδιασµοί για τις φοροελαφρύνσεις γίνονται ούτως ή άλλως σε επισφαλές έδαφος, αφού δεν µπορεί ακόµη να προσδιοριστεί ο δηµοσιονοµικός χώρος που θα είναι διαθέσιµος γι’ αυτόν τον σκοπό. Κορυφαίοι παράγοντες του οικονοµικού επιτελείου αναφέρουν πως δεν µπορεί να γίνει µακροπρόθεσµος δηµοσιονοµικός σχεδιασµός, καθώς το 2021 είναι µια µεταβατική χρονιά. Αυτό σηµαίνει ότι τα µέτρα που θα ληφθούν το 2021 θα είναι µέτρα αντίστοιχα µε τη µεταβατικότητα του επόµενου έτους, ήτοι θα µονιµοποιηθούν εφόσον πέσουν οι τίτλοι τέλους στην πανδηµία. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει µε µια σειρά µέτρων από τις 15 Σεπτεµβρίου και µέχρι το τέλος του έτους να στηρίξει µε επιπλέον ρευστότητα την αγορά, ώστε να ενισχυθεί η κατανάλωση και οι επιχειρήσεις να διατηρήσουν το προσωπικό τους και να µην προχωρήσουν σε απολύσεις. 

Τα µέτρα

Μεταξύ άλλων τα μέτρα περιλαμβάνουν τα εξής:

– Πληρωµή 1,5 δισ. ευρώ αναδροµικών προς τους συνταξιούχους του ∆ηµοσίου και του ιδιωτικού τοµέα. Η κυβέρνηση θα δώσει το ποσό στους συνταξιούχους σε δύο δόσεις, τέλη Οκτωβρίου και τέλη ∆εκεµβρίου, µε στόχο την ενίσχυση της κατανάλωσης, που καταγράφει έντονα σηµάδια κόπωσης. Επίσης, θα καταβληθούν αναδροµικά ενός έτους (από 1/9/2019 µέχρι 1/9/2020) έως 3.024 ευρώ µε τις συντάξεις ∆εκεµβρίου στους νέους συνταξιούχους, κατ’ εφαρµογή του νόµου Βρούτση, ενώ αναδροµικά θα λάβουν και οι συνταξιούχοι που εργάζονται µετά τη µείωση της «ποινής» στο 30%.

– Τρίτος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ θα υπάρξει και τέταρτος. Η επιστρεπτέα προκαταβολή έχει απήχηση στις επιχειρήσεις, καθώς προσφέρει άµεση απόδοση των χρηµάτων στην αγορά χωρίς γραφειοκρατικά εµπόδια, αλλά και αντικειµενικό και αδιάβλητο τρόπο υπολογισµού του ποσού που δικαιούται η κάθε επιχειρηµατική µονάδα. Συνολικά, για τον τρίτο και τον τέταρτο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής θα διατεθούν περί το 1,5-1,7 δισ. ευρώ. Ο τρίτος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής θα συµπεριλάβει και τις οικονοµικές επιδόσεις των επιχειρήσεων κατά τους µήνες Ιούνιο και Ιούλιο, ενώ ο τέταρτος γύρος θα στοχεύει κυρίως στην ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων.

– Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η εισήγηση που έχουν στα χέρια τους οι συνεργάτες του πρωθυπουργού προβλέπει να επιδοτούνται οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για κάθε πρόσληψη νέου εργαζοµένου.

– Ενίσχυση των εποχικά εργαζοµένων µε επίδοµα περίπου 700 ευρώ τον µήνα, µέσω της συµµετοχής τους σε ευρύ πρόγραµµα κατάρτισης. Επίσης, για τους εργαζοµένους θα υπάρξει παράταση και ενίσχυση των προσωρινών µέτρων στήριξης, όπως είναι οι αναστολές πληρωµών φόρων και εισφορών και οι διευκολύνσεις στα ενοίκια.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Διαβάστε εδώτη συνέχεια του δημοσιεύματος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ