Μειωμένες κρατήσεις θέσεων για την Ελλάδα από αεροπορικές εταιρείες

«Τάσεις σταθεροποίησης με ενδεχόμενη ελαφρά καθοδική τάση εμφανίζουν οι προοπτικές της τουριστικής κίνησης στα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας, βάσει του προγραμματισμού των θέσεων των αεροπορικών εταιρειών στις 31/1/19 για τη θερινή περίοδο του 2019», αναφέρει μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ (Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων). 

Η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ «Outlook 2019-οι προοπτικές του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα το 2019» καταγράφει τα στοιχεία προγραμματισμού πτήσεων της 31ης Ιανουαρίου και τις τελευταίες εξελίξεις στις οικονομίες των αγορών μας.

Φέτος, σύμφωνα με τη μελέτη, παρατηρείται μείωση 7% (-1,3 εκατ. θέσεις) στον προγραμματισμό θέσεων των αεροπορικών εταιρειών, μετά την ιδιαιτέρως υψηλή αύξηση 21% στον προγραμματισμό θέσεων για την περυσινή σεζόν και σε συνέχεια επαναλαμβανόμενων αυξήσεων τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή η μείωση μπορεί εν μέρει να θεωρηθεί και ως «διόρθωση», αφού η αύξηση αφίξεων το 2018 ανήλθε σε 11%, δηλαδή περίπου 10% χαμηλότερη από την αύξηση στον προγραμματισμό θέσεων.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται στη μελέτη, αφενός ο προγραμματισμός αλλάζει διαρκώς καθώς εξελίσσεται η σεζόν αφετέρου οι αφίξεις υπολείπονται του αριθμού θέσεων, αναλόγως της πληρότητας των αεροπλάνων. Συνεπώς, η τελική μεταβολή αεροπορικών αφίξεων θα διαφέρει από αυτήν του προγραμματισμού.

Σύμφωνα με τη μελέτη, για τη μειωμένη ζήτηση αεροπορικών θέσεων τη θερινή περίοδο του 2019 σημαντικό ρόλο παίζουν:

– Η επιβράδυνση της οικονομίας στην Ευρωζώνη: Οι οικονομίες της Ευρωζώνης προβλέπεται το 2019 να αναπτυχθούν με μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με το 2018 αλλά και σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις.

– Η μη ολοκλήρωση της συμφωνίας της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο για τους όρους του BREXIT και η ανασφάλεια που δημιουργεί η προοπτική ενός no-deal BREXIT.

– Η δυναμική επάνοδος της Τουρκίας ως τουριστικού προορισμού (με πολύ ανταγωνιστικές τιμές).

– Η χρεωκοπία της εταιρίας Germania, η οποία είχε προγραμματίσει περίπου 381.000 θέσεις.

– Το ζεστό περυσινό καλοκαίρι στην Ευρώπη, που επηρέασε την ταξιδιωτική συμπεριφορά σε αυτές τις χώρες, είτε οδηγώντας σε «staycations» είτε σε αναβολή της λήψης της απόφασης για διακοπές στο εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά τις αγορές που καταγράφονται μειώσεις στον προγραμματισμό θέσεων προς τα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας, αυτές είναι οι εξής: Γερμανία (-16% ή -624 χιλ. θέσεις), Ην.Βασιλείου (-6% ή -259 χιλ.), Ρωσίας (-14% ή -165 χιλ.), Σουηδίας (-21% ή -155 χιλ.) και Ελβετία (-27% ή -147 χιλ.).

Στον αντίποδα, αυξήσεις καταγράφονται από τις αγορές της Γαλλίας (+15% ή +146 χιλ. θέσεις), της Πολωνίας (+4% ή +52 χιλ.), της Τουρκίας (+51% ή +48 χιλ.), της Ιταλίας (+3% ή +37 χιλ.) και της Ρουμανίας (+23% ή +32 χιλ.).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ