Αχτσιόγλου: Υψηλότεροι μισθοί για άνεργους νέους υψηλών προσόντων – Ποια παραδείγματα έδωσε

Μισθούς διπλάσιους ή και τριπλάσιους σε ορισμένες περιπτώσεις θα παίρνουν άνεργοι νέοι υψηλών προσόντων στα νέα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Σε συνέντευξή της στο «Πρώτο Πρόγραμμα 105,8», η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, δήλωσε ότι έχουν σχεδιασθεί συγκεκριμένα βήματα από τώρα μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2019 όσον αφορά στα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

«Πρόκειται για 11 προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 632 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλύψουν συνολικά 88.500 ανέργους”, είπε, προσθέτοντας: “Το καινοτόμο στοιχείο τους είναι ότι επικεντρώνονται στους νέους με υψηλά προσόντα και εγγυώνται μισθούς πολύ ανώτερους του σημερινού κατώτατου μισθού. Προφανώς, υπάρχουν και προγράμματα που καλύπτουν ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και χαμηλότερων προσόντων».

Η υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει πρόγραμμα για απασχόληση 10.000 νέων επιστημόνων στον ιδιωτικό τομέα, με το Δημόσιο να επιχορηγεί τις επιχειρήσεις έως το 50% του μισθολογικού τους κόστους και να δίνει έως 800 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση θα μπορεί να δίνει στον εργαζόμενό της 1.600 ευρώ.

Ένα άλλο πρόγραμμα, είπε η υπουργός, αφορά 5.500 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο για 12 μήνες και για πολύ συγκεκριμένα projects, με μισθό περίπου 1.100 ευρώ.

Η υπουργός είπε, επίσης, ότι βρισκόμαστε σε μία στιγμή στην οποία έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα και στην Ευρώπη, στους εταίρους μας, σε σχέση με το ζήτημα της απομείωσης της προσωπικής διαφοράς των συνταξιούχων για το 2019.

«Φαίνεται να αποδέχονται τα βασικά επιχειρήματα που πλέον είναι δεδομένα και είχαμε υποστηρίξει. Δηλαδή ότι το μέτρο της απομείωσης της προσωπικής διαφοράς δεν είναι αναγκαίο ούτε διαρθρωτικά για το ασφαλιστικό σύστημα- αυτό πια το έχουν αποδεχτεί ρητά, το έχουν δηλώσει επισήμως, ότι δεν το αναγνωρίζουν ως αναγκαίο διαρθρωτικά -ενώ και δημοσιονομικά πια, δηλαδή σε σχέση με το εάν επιτυγχάνουμε τους στόχους μας, συγκλίνουν πολύ τα δεδομένα μας. Κάθε μέρα που περνάει, συγκλίνουμε όλο και περισσότερο και στο δημοσιονομικό. Δηλαδή στο ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους, χωρίς την απομείωση της προσωπικής διαφοράς. Άρα, έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα, για να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι συνταξιούχοι το 2019», δήλωσε η υπουργός Εργασίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ