Handelsblatt: Η σκληρή ανακοίνωση της ΕΕ προκαλεί νέα διαμάχη με την Τουρκία

To σκληρό ανακοινωθέν των Ευρωπαίων ηγετών κατά της Τουρκίας προκαλεί νέα διαμάχη μεταξύ των Βρυξελλών και της Άγκυρας πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση των δύο πλευρών, αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt. 

Αύριο θα συναντηθούν στη Βάρνα ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επισήμως, σημειώνει η εφημερίδα, πρόκειται για μία συνάντηση εκτόνωσης των επιβαρυμένων σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Μία ενδεχόμενη διεύρυνση της Τελωνειακής Ένωσης, από την οποία θα επωφελούνται εξαγωγείς και από τις δύο πλευρές, έχει «παγώσει» για την ώρα. Αλλά, επίσης, κανείς δεν κάνει λόγο για τις διαπραγματεύσεις αναφορικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Αυτό, σημειώνει η Handelsblatt, οφείλεται στις μεγάλες διαφορές απόψεων μεταξύ του Ερντογάν και των Ευρωπαίων εταίρων.

Πρόκειται κυρίως για τη διαδικασία που ακολούθησε η τουρκική δικαιοσύνη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Από τότε συνελήφθησαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Τουρκία, συχνά χωρίς ξεκάθαρες κατηγορίες, αλλά επίσης συχνά και με πλήθος αποδείξεων ή ενδείξεων.

Από την άλλη πλευρά, αναφέρει η εφημερίδα, δίνεται άσυλο σε πολλά άτομα στην Ευρώπη, τα οποία, σύμφωνα με την Άγκυρα, συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος ή σε τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία.

Πρόσφατα προστέθηκε η διαμάχη για την προώθηση του τουρκικού στρατού στη Βόρεια Συρία. Με τις πολεμικές της επιχειρήσεις, που έχουν στοιχίσει τη ζωή περίπου 60 Τούρκων στρατιωτών, η Άγκυρα θέλει να «καθαρίσει από τους τρομοκράτες» τα σύνορά της, όπως έχει δηλώσει. Η ΕΕ επικρίνει την Τουρκία ότι κινείται εναντίον Κούρδων πολιτών που ζουν εκεί.

Γεγονός είναι, αναφέρει η Handelsblatt, ότι η Τουρκία εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα πάλι πιο επιθετική έναντι της Ευρώπης. Αυτό αφορά κυρίως, αλλά όχι μόνο, τη σύλληψη πολιτών της ΕΕ. Πρόσφατα, Τούρκοι στρατιώτες συνέλαβαν δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που είχαν περάσει τα σύνορα. Στο Αιγαίο κλιμακώθηκε η παλιά διαμάχη για τα νησιά μεταξύ των δύο χωρών και στις κυπριακές ακτές εμπόδισαν τουρκικά καταδρομικά ένα πλοίο που έκανε έρευνα για αέριο για λογαριασμό της Κύπρου.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ