• Σταθάκης: Και οι τρεις δηλώσεις μου είναι απόλυτα πλήρεις

  7:43 πμ, Παρασκευή 16 Οκτ 2015 7:43 πμ, Παρασκευή 16 Οκτ 2015

  Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής «Πόθεν Έσχες» που θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα μεταφέρεται τώρα το ενδιαφέρον, μετά τις διευκρινίσεις για την υπόθεση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, το περίφημο «πόθεν έσχες», που έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

  Το μέλος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που φέρονταν να είναι ο υπουργός που είχε αποκρύψει ποσό ενός εκατ. ευρώ από τη δήλωση της περιουσιακής του κατάστασης, έδωσε με γραπτή ανακοίνωση λεπτομέρειες για την υπόθεση αυτή.

  Ο Γιώργος Σταθάκης σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο απέρριψε ότι απέκρυψε στοιχεία από τις δηλώσεις πόθεν έσχες, ανέφερε, ωστόσο, ότι η δήλωση του 2012 ήταν ατελής. Ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι οι δηλώσεις του ήταν απόλυτα πλήρεις, χωρίς να αποκρύβεται κάποιο στοιχείο και εξήγησε γιατί το 2015 έκανε συμπληρωματική δήλωση για το πόθεν έσχες του 2012.

  Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «τον Ιούνιο του 2012 εκλέχθηκα βουλευτής και υπέβαλα δήλωση πόθεν έσχες τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Η δήλωση αυτή ήταν πρώιμη και πιθανόν ατελής. Αντίθετα, η δήλωση που υπέβαλα τον Σεπτέμβριο του 2013 ήταν πλήρης και περιελάμβανε όλα τα απαιτούμενα συμπληρωματικά στοιχεία μαζί με το επίμαχο ποσό. Το ίδιο πλήρης ήταν και η δήλωση πόθεν έσχες που υπέβαλα το 2014».

  Διευκρίνισε, δε πως αν και το θέμα είχε λυθεί με τις δύο δηλώσεις, «με την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων μου θεώρησα σκόπιμο, και κατά πλεονασμό, να καταθέσω συμπληρωματική δήλωση τον Μάρτιο του 2015 που αφορά αποκλειστικά αυτήν του 2012 και απλώς επαναλαμβάνει τα στοιχεία που έχω καταθέσει ήδη από το 2013».

  Μάλιστα, ζήτησε από την αρμόδια επιτροπή της βουλής που ελέγχει τα «πόθεν έσχες» βουλευτών και υπουργών να ελέγξει την ορθότητα των στοιχείων που προσκόμισε.

  Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

  Η υπόθεση προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Χθες το απόγευμα ο Ευ.Μεϊμαράκης μιλώντας στην Βουλή για το πολυνομοσχέδιο εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την υπόθεση των «πόθεν έσχες» υπουργών.

  «Χάσατε το ηθικό πλεονέκτημα» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, ξεκαθαρίζοντας ότι «η ΝΔ δεν θα δεχθεί καμία διαδικασία αδιαφάνειας και κατάργησης δημοσιονομικών θεσμών για τη διαφάνεια», κάνοντας λόγο για σκιές στην υπόθεση των περιουσιακών στοιχείων μελών της κυβέρνησης.

  «Τα πόθεν έσχες δεν είναι κουίζ, ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει» είπε ο Ευ.Μεϊμαράκης και ζήτησε από τον φερόμενο ως υπουργό που εμπλέκεται να βγει ο ίδιος και να αποκαλύψει το όνομά του και την εμπλοκή του.

  Δεν πείθουν οι εξηγήσεις του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη για τη δήλωση πόθεν έσχες του και δημιουργούν περισσότερα ερωτηματικά - υποστηρίζει με ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

  «Η "ομολογία" - παραδοχή με καθυστέρηση αρκετών ημερών του Γ. Σταθάκη ότι είναι ο υπουργός που "ξέχασε" να δηλώσει στο "πόθεν έσχες" το 1 εκατ. ευρώ, δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες του ιδίου και της κυβέρνησης. Η ανακοίνωση του υπουργού Οικονομίας, κάθε άλλο παρά ξεκαθαρίζει την υπόθεση καθώς έχει "κενά" και "σκιές". Πώς είναι δυνατόν να ξέχασε να δηλώσει το 1 εκατ. ευρώ και να λέει σήμερα ότι η δήλωση του 2012 ήταν "πρώιμη και πιθανόν ατελής"», αναφέρει η ανακοίνωση.

  Την υπόθεση με τα πόθεν έσχες σχολίασε με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Απόστολος Τζιτζικώστας γράφοντας πως «Τα φλάμπουρα της ηθικής ‘πέσαν γρήγορα. Το παλιό όταν υποκρίνεται το νέο είναι παρακμή».

  Μελετώνται άλλες τρεις υποθέσεις

  Το άλλο κυβερνητικό στέλεχος το οποίο έχει παραδεχθεί ότι υπάρχουν ασάφειες στη δήλωση της περιουσιακής του κατάστασης είναι ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης ο οποίος δήλωσε σχετικά «Όταν ορκίστηκα υπουργός στις 26 Ιανουαρίου 2015 οι μετοχές μου είχαν μεταβιβαστεί. Στο πόθεν έσχες υπάρχουν τα στοιχεία του 2014. Στο πόθεν έσχες του 2015 θα δηλώσω την μεταβολή και δεν θα υπάρχουν οι μετοχές που μεταβιβάστηκαν».

  Επιπλέον, υπάρχουν άλλες δυο υποθέσεις, ενός νυν βουλευτή και ενός πρώην οι οποίες θα μελετηθούν από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

  Συνεδριάζει την άλλη εβδομάδα η Επιτροπή

  Την επόμενη εβδομάδα συνεδριάζει η επιτροπή πόθεν εσοχές της Βουλής στον απόηχο των καταγγελιών. Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, υποστήριξε πως «όλα είναι ξεκάθαρα» και πως αυτό θα αποδειχθεί την επόμενη εβδομάδα που θα συνεδριάσει η αρμόδια Επιτροπή και θα τελειώσει όλη αυτή η συζήτηση.

  Ο νέος πρόεδρος της επιτροπής Γιώργος Βαρεμένος, διάδοχος της Δ. Χαραλαμπίδου, δήλωσε πως θα συγκαλέσει την επιτροπή Πόθεν Έσχες προκειμένου να εξεταστούν τα στοιχεία και θα καλέσει την πρώην Πρόεδρο της επιτροπής, κ. Χαραλαμπίδου η οποία υποστήριξε σε δηλώσεις της ότι στο διάστημα της δικής της θητείας «ήταν σε διερεύνηση και εξετάστηκαν από την Επιτροπή σειρά τεσσάρων περιπτώσεων υπόχρεων με προβληματικά “πόθεν έσχες” ή με “πόθεν έσχες” για τα οποία υπάρχουν προβλήματα. Γι' αυτά λοιπόν είμαι υποχρεωμένη να ενημερώσω την νέα Επιτροπή και θα πρέπει να εξεταστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να μην υπάρχει κανένα κενό».

  Πηγή: Real.gr

  Δείτε επίσης

  Σταθάκης: Η δήλωση του πόθεν έσχες του 2012 ήταν πρώιμη και πιθανόν ατελής

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα