• Το "λάθος" του ΔΝΤ για την... ανάκαμψη

  8:28 πμ, Πέμπτη 03 Σεπ 2015 8:28 πμ, Πέμπτη 03 Σεπ 2015

  Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας έχει σημαντικότερες συνέπειες από ό,τι προβλεπόταν, υπογράμμισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε σημείωμά του ενόψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Άγκυρα.

  Μέχρι τώρα οι αναλύσεις του ΔΝΤ έβλεπαν την ανάκαμψη να έρχεται από τη... γωνία, διεθνώς και στην Ελλάδα των υπολογισμένων... μνημονίων. Ωστόσο, η "λάθος" διάγνωση δεν είναι κάτι καινούργιο μετά και την κρίση του 2007-8 διεθνώς.

  «Η μετάβαση της Κίνας σε έναν χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, αν και γενικά ανταποκρίνεται στις προβλέψεις (που είχαν γίνει), μοιάζει να έχει διασυνοριακές επιπτώσεις πιο σημαντικές από αυτές που αναμένονταν προηγουμένως, κάτι που αντανακλάται στην πτώση των τιμών των πρώτων υλών και (στις αναταράξεις) στις χρηματαγορές», υπογράμμισε το ΔΝΤ στο σημείωμά του.

  Σύμφωνα με τον διεθνή χρηματοοικονομικό οργανισμό, η παγκόσμια ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ήταν βραδύτερη από εκείνη που καταγραφόταν την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, «αντανακλώντας την επιβράδυνση (της δραστηριότητας) στις αναπτυσσόμενες χώρες και μια ασθενέστερη ανάκαμψη στις ανεπτυγμένες οικονομίες».

  Στην περίπτωση των αναπτυσσόμενων οικονομιών, οι οποίες έσυραν την παγκόσμια ανάπτυξη όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση στις ανεπτυγμένες οικονομίες, «οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί», εκτιμά το ΔΝΤ στο σημείωμά του. Επισημαίνει ως τους σημαντικότερους την περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα· την περαιτέρω μείωση των τιμών των πρώτων υλών· την άνοδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου· και την αντιστροφή των ροών κεφαλαίων ως τους κυριότερους. Η προοπτική θα είναι ακόμη δυσμενέστερη αν κάποιοι από αυτούς τους κινδύνους πραγματωθούν ταυτόχρονα, πρόσθεσε.

  Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (Institute of International Finance, IIF), το οποίο εκπροσωπεί τον τραπεζικό τομέα, είχε τονίσει την περασμένη εβδομάδα ότι οι ροές κεφαλαίων προς τις αναπτυσσόμενες οικονομίες στέρεψαν τον Αύγουστο.

  Οι υπουργοί Οικονομικών της G20, στην οποία συμμετέχουν οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, συναντώνται αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο στην Άγκυρα για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής της G20 τον Νοέμβριο στην Αντάλια (Αττάλεια) της Τουρκίας.

  Το ΔΝΤ προβλέπει παράλληλα ότι «η οικονομική δραστηριότητα στις ανεπτυγμένες οικονομίες» θα «αναπτυχθεί με μέτριο ρυθμό φέτος και την επόμενη χρονιά», εν μέρει χάρη στην πτώση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Αυτό δημιουργεί ανησυχία για την προοπτικη αύξησης των επιτοκίων από τις ΗΠΑ, καθώς θα τραβήξει το "μαξιλάρι" σε φάση νέων ρίσκων διεθνώς, σχολιάζουν οι Financial Times.

  Το Ταμείο συστήνει τη συνέχιση της νομισματικής πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζεται στην Ευρώπη, στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ, ενώ στην τελευταία περίπτωση τονίζει ότι η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων πρέπει να βασίζεται σε οικονομικά δεδομένα, anaf;erei to ΑΠΕ-ΜΠΕ.

  Τον Ιούλιο το G20 είχε αναθεωρήσει επί τα χείρω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,3% και είχε εκτιμήσει πως η ανάπτυξη στην Κίνα θα επιβραδυνθεί στο 6,8%. Στο σημείωμά του δεν επικαιροποίησε αυτές τις εκτιμήσεις. Στην Κίνα το ΔΝΤ καλεί στο σημείωμα να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις για το περαιτέρω άνοιγμα της οικονομίας, παρά την αναταραχή στις αγορές.

  Δείτε επίσης

  Θέμα ελληνικού χρέους θα θέσουν οι ΗΠΑ στην G20

  Η βουτιά στο παγκόσμιο εμπόριο και η Ελλάδα

  Μοσκοβισί: Η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να ανακάμπτει

  Προειδοποίηση Λαγκάρντ για την αστάθεια των ασιατικών αγορών

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα