Μεγάλη πτώση 24,6% καταγράφηκε στα κρατικά έσοδα τον Μάιο

Καθίζηση σημείωσε η πορεία των εσόδων τον Μάιο σύμφωνα με τα στοιχεία εκτελέσης του προϋπολογισμού που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών για το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου.

Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού για τον Μάιο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, ήταν μειωμένα κατά 918 εκατ. ευρώ ή 24,6% έναντι του μηνιαίου στόχου και αντίστοιχα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ήταν μειωμένα κατά 871 εκατ. ευρώ ή 24,0% έναντι του μηνιαίου στόχου.

Μειωμένες κατά 50,6% ή 170 εκατ. ευρώ ήταν και οι επιστροφές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η εικόνα αυτή του Μαΐου οφείλεται:

– εν μέρει στη μη είσπραξη της πρώτης δόσης του Φόρου Εισοδήματος Νομικών Προσώπων που είχε εκτιμηθεί σε ύψος 555 εκατ. ευρώ,

– καθώς και στη μη είσπραξη των εσόδων από ANFAs που είχαν εκτιμηθεί σε ύψος 132 εκατ. ευρώ, τα οποία είχαν συμπεριληφθεί στο στόχο μηνός Μαΐου (σύνολο 687 εκατ. ευρώ).

Αντίστοιχη εικόνα υστέρησης εσόδων καταγράφεται και για όλο το πρώτο πεντάμηνο του έτους καθώς το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 18.626 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 546 εκατ. ευρώ ή 2,8 % έναντι του στόχου.

Σε επίπεδο καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού αυτά ανήλθαν σε 17.048 εκατ. ευρώ, μειωμένα, δηλαδή, κατά 964 εκατ. ευρώ ή 5,4 % έναντι του στόχου.

 

Πηγή: enikonomia.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Στριμώχνονται στην έξοδο για τη σύνταξη

Αυτή είναι η έκθεση Στουρνάρα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ