Βαρουφάκης: Δεν θα έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση – ΒΙΝΤΕΟ

«Το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια, δεν θα έχει όμως συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση των τελευταίων ετών», ανέφερε ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης κατά την παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο.

«Από τις πρώτες μας κινήσεις θα είναι η άμεση εξοικονόμηση πόρων με μία θεαματική μείωση των δαπανών αυτού του υπουργείου, του αριθμού των συμβούλων, για παράδειγμα, εξοικονόμηση που θα χρηματοδοτήσει την επαναπρόσληψη των καθαριστριών του υπουργείου, ως συμβολική αλλά και ουσιαστική πρώτη κίνηση», τόνισε ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι μίλησε με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και σημείωσε ότι «συζητήσαμε ότι η κοινή μας δέσμευση να αποδομήσουμε αυτού του είδους τα αφηγήματα».

«Θα τα αποδομήσουμε, τόσο επειδή είναι εκτός πραγματικότητας, όσο και επειδή δημιουργούν ανασφάλεια άνευ λόγου. Δεν θα υπάρξει καμία μονομαχία μεταξύ της κυβέρνησής μας και της Ευρώπης. Δεν θα υπάρξουν απειλές. Δεν τίθεται θέμα ποιος θα υποχωρήσει πρώτος», πρόσθεσε.

«Θα ήθελα να μεταφέρω σε κάθε γωνιά του κτιρίου αυτού αλλά και όλων των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών ανά την Ελλάδα καθώς και σε κάθε γωνιά της χώρας, την αίσθηση ότι μία νέα σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας δημιουργείται μεταξύ της χώρας μας και της Ευρώπης. Η διαβούλευση δεν θα είναι εύκολη, ποτέ δεν είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πως θα μπορούσε, ιδίως σε μία Ευρωπαϊκή Ένωση που πασχίζει να βρει τον βηματισμό της μετά από μία παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε:

«Είμαστε όμως αισιόδοξοι ότι βρισκόμαστε στον καλό δρόμο. Το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια, δεν θα έχει όμως συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση των τελευταίων ετών».

Από την πλευρά του ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να τρενάρουμε την οποιαδήποτε διαπραγμάτευση μέχρι Ιούνιο – Ιούλιο» και συνέχισε:

«Οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Μαρτίου είναι αρκετά έντονες. Μάλιστα το Eurogroup του Δεκεμβρίου αποφάσισε να μας δώσει δίμηνη παράταση ακριβώς για να έχουμε πάρει τα χρήματα, τα 7,2 δις πριν τις ανάγκες του Μαρτίου. Δεν είναι δάνειο. Από τα 7,2 δις που ανέφερα το 1,9 δις είναι δωρεάν χρήματα που μας τα δίνει η ΕΚΤ από τα κέρδη που αποκόμισε αγοράζοντας τα δικά μας ομόλογα, πολύ φθηνά».

Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΡΙΤ

 

 

Διαβάστε επίσης:

Ο Βαρουφάκης στο Υπουργείο αλλά και στο… blog

Αυτή είναι η σύζυγος του Γιάννη Βαρουφάκη – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ