Πέφτουν τα πρόστιμα

Σε φορο-λίφτινγκ οδηγούν οι αντιδράσεις

Χαμηλώνει τώρα το υπουργείο Οικονομικών τα υψηλά πρόστιμα για τις δηλώσεις και τον ΦΠΑ, ενώ ετοιμάζει μικροαπαλλαγές στη φορολογία των αγροτών που ήδη εξαιρέθηκαν από την τήρηση βιβλίων.

Πρόκειται για αλλαγές που υπαγορεύονται από την πίεση ισχυρών αντιδράσεων των επαγγελματικών ομάδων οι οποίες θίγονται από τις αρχικές διατάξεις αλλά και μεγάλης μερίδας κυβερνητικών βουλευτών και της αντιπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση και η προοπτική επερχόμενων εκλογών διαδραματίζει το δικό της ρόλο.

Σ’ αυτό το πλαίσιο για τον φόρο  υπεραξίας  προκρίνεται απαλλαγή στην περίπτωση ακινήτων τα οποία έχουν παραμείνει στον ίδιο ιδιοκτήτη για περισσότερα από 25 χρόνια, ενώ εξετάζεται και το σενάριο ο πολυδαίδαλος φόρος υπεραξίας 15% στη διαφορά ανάμεσα στην τιμή κτήσης και στην τιμή πώλησης να αντικατασταθεί από έναν φόρο με συντελεστή 7% επί του τιμήματος εις βάρος του πωλητή. Το ενδεχόμενο αυτό δεν αποκλείει μεγάλες επιβαρύνσεις για όσους καταφέρουν να πουλήσουν το ακίνητό τους στη σημερινή παγωμένη αγορά. Τα σενάρια στο τραπέζι είναι αρκετά και το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να ξεδιαλύνει το τοπίο το συντομότερο δυνατό.

Όπως προέκυψε κατά τη χθεσινή συνάντηση του Γ.Στουρνάρα με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε ανοιχτός σε ουσιαστικές τροποποιήσεις με τις οποίες θα αλλάζει η φιλοσοφία επιβολής των προστίμων και θα ξεμπλοκάρει  η αγορά ακινήτων από την αδυναμία μεταβιβάσεων εξαιτίας επιβολής ενός φόρου, ο οποίος αποδεικνύεται πρακτικά ανεφάρμοστος.

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ οδηγούν σε μείωση προστίμων έως και κατά 90% και θα συνεξεταστούν από κοινού με τα σενάρια αλλαγών που επεξεργάζονται ήδη υπηρεσιακά στελέχη της Καραγιώργη Σερβίας.

Πηγή: Τα νέα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ