Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση δεν σχολιάζει Εκθέσεις

Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση δεν σχολιάζει Εκθέσεις

Με την υπενθύμιση δύο ευνοϊκών για την ελληνική οικονομία, παραδοχών της Έκθεσης του ΔΝΤ, απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στις βολές της αντιπολίτευσης κατά του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2014.

«Η κυβέρνηση δεν σχολιάζει Εκθέσεις διεθνών οργανισμών, όπως το ΔΝΤ. Και αυτό δεν το έκανε, ακόμα και όταν ο Οργανισμός αποδεχόταν εσφαλμένες παραδοχές και εκτιμήσεις στη σύνταξη του προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής» ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Σταϊκούρας.

«Η κυβέρνηση τοποθετείται μόνον επί του συμφωνημένου μέχρι σήμερα προγράμματος. Θα αναφέρω όμως, δύο στοιχεία: Πως και με αυτήν την Έκθεση του ΔΝΤ, η χώρα έχει την καλύτερη επίδοση σε όρους κυκλικά διορθωμένου πρωτογενούς αποτελέσματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο – και είναι όροι με τους οποίους πρέπει να αξιολογείται η προσαρμογή, για να μην υπονομεύεται η ανάκαμψη. Και επίσης, σε σχέση με τον δείκτη δυσκολίας δημοσιονομικής προσαρμογής, η Έκθεση παραδέχεται πως η ελληνική οικονομία πέτυχε προσαρμογή με ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας», τόνισε.

Αναφορικά με την παρατήρηση της αντιπολίτευσης, πως το κοινοβουλευτικό Γραφείο Παρακολούθησης του Προϋπολογισμού του Κράτους, διαπιστώνει σε δική του μελέτη, δημοσιονομικό κενό 11 δισ. μέχρι το 2015, (χρησιμοποιώντας τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ), ο κ. Σταϊκούρας παρατήρησε πως η μελέτη του Γραφείου, αναφέρεται στη διαφορά ανάμεσα στο επιτευχθέν δημοσιονομικό πλεόνασμα και τις τρέχουσες δανειακές υποχρεώσεις της χώρας. «Η μελέτη κατά συνέπεια, αναφέρεται στο υπαρκτό πρόβλημα του δημοσίου χρέους, το οποίο οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με νηφαλιότητα και χωρίς κορώνες. Ως δημοσιονομικό κενό ωστόσο, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θεωρεί τη διαφορά στόχων και αποτελέσματος – και η μελέτη του ΔΝΤ καταγράφει μηδέν δημοσιονομικό κενό για τα έτη 2013 και 2014».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, επικαλέστηκε επίσης και τις παρατηρήσεις του Γραφείου Παρακολούθησης του Προϋπολογισμού του Κράτους σχετικά με το αίτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, προκειμένου να απαντήσει σε βολές εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων: «Επειδή κάποιοι εύκολα μιλούν για αναδιάρθρωση, υπενθυμίζω πως η μελέτη λέει πως δεν πρέπει να υποτιμηθεί η ανησυχία άλλων κρατών για ηθικό κίνδυνο, ότι μπορεί η αναδιάρθρωση να αποτελέσει αιτία χαλάρωσης – και πως η αναδιάρθρωση θα πρέπει να συνοδευτεί με δικλείδες ασφαλείας. Λέει επίσης πως ένα επιθετικά προβαλλόμενο αίτημα απ’ την ελληνική πλευρά, θα επιβάρυνε τις διακρατικές μας σχέσεις με ανυπολόγιστες οικονομικά συνέπειες. Τώρα πράγματι, η μελέτη μου θυμίζει το παρελθόν σας!» σχολίασε ο κ. Σταϊκούρας απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ