15 ανατροπές στους φόρους επιχειρήσεων

15 ανατροπές στους φόρους επιχειρήσεων

Σε έναν ασφυκτικό κλοιό αντιαναπτυξιακών φορολογικών μέτρων θα εγκλωβιστούν το 2014 εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλες εταιρείες που λειτουργούν ακόμη στη χώρας μας.

Παράλληλα από το επόμενο έτος θα αυξηθούν σημαντικά τα φορολογικά «αντικίνητρα» για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα από ξένους και εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους.

Πιο συγκεκριμένα, με τους φορολογικούς νόμους 4110/2013 και 4172/2013 που ψηφίστηκαν φέτος, προβλέπεται η σημαντική αύξηση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων, των προσωπικών εταιρειών, των ανώνυμων εταιρειών και των εταιρειών περιορισμένης ευθύνης για τη χρήση του 2013 και των επόμενων ετών.

Σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία οι περισσότερες γειτονικές χώρες (η Αλβανία, η FYROM, και η Βουλγαρία) εφαρμόζουν συντελεστή φορολόγησης μόλις 10% για τα κέρδη των επιχειρήσεων που εδρεύουν στα εδάφη τους, η χώρα μας αυξάνει τους συντελεστές φορολόγησης των ελληνικών επιχειρήσεων:

– από τα επίπεδα του 0% έως 18% στα επίπεδα του 26% έως και 40,3% για τις ατομικές επιχειρήσεις οι οποίες δηλώνουν ετήσια καθαρά κέρδη έως 16.000 ευρώ, που είναι και η συντριπτική πλειονότητα.

– από το 20%στο 26% για τις ομόρρυθμες, τις ετερόρρυθμες, τις ανώνυμες εταιρείες και τις ΕΠΕ.

Διαβάστε αναλυτικά:

 

 

 

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ