Τουρκικές εκλογές: Αμφίρροπη αναμέτρηση, αβέβαιη επόμενη μέρα – Η ανάλυση του Κωνσταντίνου Φίλη

Κωνσταντίνος Φίλης
Ο Κωνσταντίνος Φίλης είναι Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος

Οι τουρκικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα είναι οι πλέον αμφίρροπες του 21ου αιώνα. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για πρώτη φορά βρίσκεται αντιμέτωπος με το φάσμα της ήττας, αφού από το 2002 και μετά έχει κερδίσει με σχετική ή μεγάλη άνεση όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, τόσο στο εθνικό επίπεδο όσο και στο αυτοδιοικητικό αλλά και το δημοψήφισμα του 2017, με το οποίο τροποποίησε το Σύνταγμα της χώρας του.

Η Τουρκία στις κάλπες για τις πιο κρίσιμες εκλογές – Η μάχη Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου

Μόνο μελανό σημείο στην εικοσαετή του κυριαρχία είναι η απώλεια της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, και μάλιστα στην περίπτωση της τελευταίας δύο φορές, γεγονός που άρχισε να κλονίζει την βεβαιότητα του ότι θα μπορούσε να παραμείνει εσαεί στο τιμόνι της Τουρκίας.

Ο Κιλιτσντάρογλου, από την πλευρά του, χωρίς να ασκεί ιδιαίτερη γοητεία στους συμπατριώτες του, χωρίς να έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία στην επικράτηση σε εκλογές όπως ο συνυποψήφιός του, κατάφερε να συσπειρώσει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και έξι κόμματα, συν το κουρδικό, να στοιχηθούν πίσω από αυτόν προκειμένου να ανατραπεί ο Ερντογάν. Βέβαια, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης έγινε πιο ελκυστικός, όταν ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση νίκης του, ο Γιαβάς και ο Ιμάμογλου, οι δήμαρχοι Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης αντίστοιχα, θα αναλάβουν θέσεις αντιπροέδρων στην επόμενη κυβέρνηση.

Τουρκικές εκλογές: Η «ακτινογραφία» των υποψηφίων – Η μάχη Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου και το αουτσάιντερ

Ο Ερντογάν πάντως είναι ένα αξιοπρόσεκτο πολιτικό φαινόμενο και ακόμη κι αν χάσει τις εκλογές, είτε σήμερα είτε στις 28 Μαΐου, έχει καταφέρει να αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στη φυσιογνωμία και την ταυτότητα της Τουρκίας του 21ου αιώνα. Και ανάλογα με τον τρόπο αποχώρησής του από την εξουσία, πιθανόν να μην καταθέσει τα όπλα και να επιχειρήσει να επανακάμψει, αξιοποιώντας τις σοβαρές αρρυθμίες που εμφανίζει η τουρκική οικονομία, το ετερόκλητο σχήμα της αντιπολίτευσης, που μπορεί να βάλει δύσκολα στον Κιλιτσντάρογλου, και τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές σε εννέα μήνες, όπου θα μπορούσαν να ανατραπούν τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών.

Η μόνη βεβαιότητα για τις εκλογές είναι ότι κανένα προγνωστικό δεν είναι ασφαλές και οι οποίες προβλέψεις αποτελούν περισσότερο ευσεβείς πόθους. Οπότε, θα πρέπει να περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα, να δούμε κατά πόσο θα κριθεί σήμερα η εκλογή Προέδρου, αν το αποτέλεσμα θα είναι οριακό και αν θα γίνει δεκτό από όλα τα μέρη.

*Ο Κωνσταντίνος Φίλης είναι Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ