Πώς μπορούν να αναζωογονηθούν οι ωοθήκες με μεσοθεραπεία – Ποιες γυναίκες αφορά

Κωνσταντίνος Γκούμας
Μαιευτήρας - Χειρουργός, Γυναικολόγος

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο πως τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί εντυπωσιακή πρόοδος στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Όμως ένα από τα πλέον δυσεπίλυτα προβλήματα αποτελούσε η φτωχή ανταπόκριση (poor respond) των ωοθηκών στα διάφορα πρωτόκολλα διέγερσης, ακόμη και σε γυναίκες μικρής σχετικά ηλικίας. Κατά συνέπεια καταστάσεις όπως η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια και η περιεμμηνόπαυση ήταν καταστάσεις καταδικασμένες, όσον αφορούσε την γονιμότητα, με ποσοστά επιτυχίας απογοητευτικά.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Γκούμας, Μαιευτήρας – Χειρουργός, Γυναικολόγος

Σήμερα όμως μπορούμε να προσφέρουμε στις γυναίκες αυτές μια νέα δυνατότητα όσον αφορά στην βελτίωση της γονιμότητάς τους με την αναζωογόνηση των ωοθηκών τους με αυτόλογη μεσοθεραπεία (PRP).

Tι είναι η αυτόλογη μεσοθεραπεία των ωοθηκών;

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία με PRP (Platelet-rich Plasma), δηλαδή με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια, αποτελεί την πλέον σύγχρονη τεχνική ανάπλασης ιστών και εφαρμόζεται ευρέως στην Πλαστική Χειρουργική, την Ορθοπαιδική, την Δερματολογία, την Οδοντιατρική, την Γυναικολογία, καθώς και από την πλειονότητα των αθλητών, για γρήγορη ανάρρωση από τραυματισμούς. Είναι η φυσική ενίσχυση της ικανότητας του σώματος να αναγεννά τους πάσχοντες ιστούς.

Οπως είναι γνωστό, το αίμα μας αποτελείται από πλάσμα 55% και ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια κατά 45%. Τα αιμοπετάλια περιέχουν σειρά αυξητικών παραγόντων, όπως PDGF, TGF-b1, b2 , PDEGF, PDAF, PF-4, GMP-140, IL-1, FGF, I-a, ILGF, που επάγουν την διαδικασία της ανάπλασης. Έχει γνωστοποιηθεί ότι και οι ωοθήκες περιέχουν βλαστικά κύτταρα, τα οποία μπορούν να ενεργοποιηθούν με έγχυση PRP, ώστε να δημιουργηθούν νέα ωοθυλάκια.

Πώς εφαρμόζεται η θεραπεία με PRP

Η διαδικασία περιλαμβάνει 2 φάσεις

  • 1η φάση
    Αρχίζει με την λήψη ποσότητος αίματος από την ίδια την γυναίκα, το οποίο φυγοκεντείται, ώστε να διαχωρισθούν τα ερυθρά από τα λευκά και τα αιμοπετάλια.
  • 2η φάση
    Το παρασκεύασμα λευκών και αιμοπεταλίων ενίεται στις ωοθήκες υπό μέθη, διαμέσου του κόλπου, με βελόνη εφαρμοσμένη στην κολπική κεφαλή του υπερήχου, όπως ακριβώς και στην ωοληψία.

Στην συνέχεια, εάν η γυναίκα έχει κύκλο, και απλά η AMH (Anti Mullerian Hormon) είναι χαμηλή, επαναλαμβάνει τον ορμονολογικό έλεγχο των FSH, LH, E2 και AMH σε κάθε κύκλο από την 2η-5η ημέρα για 6 μήνες, ώστε να σημειώνεται η πρόοδος στο ορμονικό της προφίλ. Οι γυναίκες, που δεν εμφανίζουν περίοδο μπορούν να επαναλαμβάνουν τον ανωτέρω έλεγχο ανά μήνα.
Δύο μόλις μήνες μετά την έγχυση η γυναίκα μπορεί να αρχίσει προσπάθειες για εγκυμοσύνη, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος.

Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται η διαδικασία

Η επαναστατική αυτή θεραπεία μπορεί να εφαρμοσθεί σε

  • νεαρές γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια
  • νεαρές υπογόνιμες γυναίκες με χαμηλή ΑΜΗ ( χαμηλό απόθεμα ωαρίων στις ωοθήκες της)
  • γυναίκες κάτω των 50 ετών σε εμμηνόπαυση ή προεμμηνοπαυσιακή φάση.

Η μέθοδος είναι απόλυτα ασφαλής αφού χρησιμοποιείται το αίμα της ίδιας της γυναίκας, απαλλαγμένη από αλλεργικές αντιδράσεις και λοιμώξεις, όπως ηπατίτιδες και Aids.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ