Eurovision 2024: Σκάνδαλο με την δημόσια τηλεόραση της Σερβίας – Διέκοψε την μετάδοση για περίπου 25 λεπτά

Μπορεί ο Α’ Ημιτελικός της φετινής Eurovision να πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το βράδυ της Τρίτης (7/5) στο Μάλμε, ωστόσο, δεν έλειψαν τα απρόοπτα περιστατικά και οι αναταραχές.

Ένα από τα παραλειπόμενα της βραδιάς αφορούσε στη δημόσια ραδιοτηλεόραση της Σερβίας (RTS), η οποία προχώρησε απροειδοποίητα στη διακοπή της αναμετάδοσης του Α’ Ημιτελικού.

Σημειώνεται πως ένας από τους βασικούς κανόνες που έχει θεσπίσει η EBU, είναι πως οι συμμετέχουσες χώρες οφείλουν να μεταδώσουν τις τρεις βραδιές της Eurovision αυτούσιες, χωρίς να παραλείψουν κάποιο κομμάτι τουλάχιστον από το διαγωνιστικό μέρος.

Κάτι τέτοιο θα έθετε ζήτημα μεροληπτικής στάσης απέναντι σε κάποιες χώρες, ειδικά στην περίπτωση που ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας που το κάνει συμμετέχει στην ψηφοφορία της βραδιάς.

Συγκεκριμένα, το βράδυ της Τρίτης (7/5) και ενώ ο Α’ Ημιτελικός της Eurovision ήταν στον «αέρα», η σερβική τηλεόραση διέκοψε τη μετάδοση του διαγωνισμού για να καλύψει με έκτακτο δελτίο ειδήσεων την άφιξη του Κινέζου πρωθυπουργού στο Βελιγράδι.

Μάλιστα, σαν να μην έφτανε αυτό, η διακοπή διήρκησε 25 ολόκληρα λεπτά και αμέσως μετά οι τηλεθεατές ενημερώθηκαν πως η μετάδοση του Α’ Ημιτελικού θα συνεχιστεί στο κανάλι RTS2. Συνεπώς, κλήθηκαν να αλλάξουν συχνότητα.

Όπως ήταν λογικό, ένα μεγάλο μέρος της βραδιάς δεν μεταδόθηκε στο σερβικό κοινό, ενώ δεν είχε προηγηθεί κάποια σχετική ενημέρωση για τη συγκεκριμένη έκτακτη αλλαγή προγράμματος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Σέρβοι τηλεθεατές να μην παρακολουθήσουν τα κομμάτια της Πολωνίας, της Κροατίας και της Ισλανδίας, αφού η μετάδοση διακόπηκε κατά τη διάρκεια της εμφάνισης της Πολωνής τραγουδίστριας.

Οι αντιδράσεις και τα ερωτήματα που εγείρονται αφορούν στην ενδεχόμενη παραβίαση των κανονισμών του διαγωνισμού, αφού ως εκ τούτου αναιρείται η έννοια του δίκαιου ανταγωνισμού, καθώς η Σερβία συμμετείχε στην ψηφοφορία της βραδιάς.

Μάλιστα, σε περίπτωση που αποκαλυφθεί μετά τον Μεγάλο Τελικό πως Πολωνία και Ισλανδία αποκλείστηκαν επειδή δεν έλαβαν πόντους από τη Σερβία, το ζήτημα αναμένεται να λάβει, όπως είναι φυσικό, μεγαλύτερες διαστάσεις.

Προς το παρόν, EBU και RTS δεν έχουν προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις επί του θέματος. Παρ’ όλα αυτά, αναμένονται περαιτέρω εξελίξεις τις επόμενες ημέρες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ