Οι προσδοκίες για τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις

Κατερίνα Φραγκάκη
Δικηγόρος

Της Δικηγόρου Παρ’ Αρείω Πάγω Κατερίνας Φραγκάκη

Είναι προφανές ότι οποιαδήποτε μεταρρύθμιση που μειώνει την γραφειοκρατία και απλουστεύει τις συναλλαγές ανάμεσα στους πολίτες και το κράτος είναι πάντα καλοδεχούμενες και προς την σωστή κατεύθυνση.

Τον περασμένο Μάρτιο δικηγόροι και συμβολαιογράφοι πληροφορηθήκαμε ότι πλέον οι μεταβιβάσεις των ακινήτων θα γίνονται ηλεκτρονικά μέσα την πλατφόρμα «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτων», με στόχο να μπει ένα τέλος στις μεγάλες αναμονές στις κτηματολογικές υπηρεσίες και τα υποθηκοφυλακεία.

Η πλατφόρμα αυτή σε δύο μήνες και συγκεκριμένα από την 1η Νοεμβρίου, θα βρίσκεται σε καθολική εφαρμογή. Δύο μήνες κρίσιμοι, έτσι ώστε να μπορέσουν συμβολαιογράφοι και δικηγόροι να εκπαιδευτούν και να γνωρίζουν ακριβώς πώς θα πρέπει να χειρίζονται την πλατφόρμα.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο εγχείρημα καθώς μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους δεν υπάρχει η απαιτούμενη ενημέρωση και κυρίως η εκπαίδευση για την λειτουργία της πλατφόρμας.

Κάθε ηλεκτρονική εφαρμογή που βοηθά τους επαγγελματίες και τους πολίτες να κάνουν πιο εύκολα τις συναλλαγές τους, όπως για παράδειγμα η My Property είναι καλοδεχούμενη. Θα πρέπει όμως πριν από την πλήρη λειτουργία κάθε πλατφόρμα να υπάρχει επαρκή ενημέρωση σε όσους θα την χρησιμοποιούν.

Συνεπώς, μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε οι ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις να μπορούν πραγματικά να γίνονται μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς να ταλαιπωρούνται αγοραστές, πωλητές, δωρητές, συμβολαιογράφοι και δικηγόροι.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ