Επιδότηση δανείων: Οι αιτήσεις, οι δικαιούχοι και οι «κόφτες»

Κατερίνα Φραγκάκη
Δικηγόρος

Μέσα στις επόμενες ημέρες και το πιθανότερο έως το τέλος Ιανουαρίου, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για να γίνουν αιτήσεις από τους δανειολήπτες προκειμένου να λάβουν επιδότηση από τις τράπεζες για το 50% της επιβάρυνσης που έχουν στα δάνεια τους από την τετραπλή αύξηση των επιτοκίων.

Γράφει η δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω, Κατερίνα Φραγκάκη

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον περασμένο Ιούλιο και η τέταρτη πριν από τα Χριστούγεννα, που ας ελπίσουμε ότι ήταν και η τελευταία, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα άνοδος των επιτοκίων το επόμενο διάστημα.

Πλέον η ανησυχία στους δανειολήπτες είναι διάχυτη, παρόλο που μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν φαίνεται να αυξάνονται τα «κόκκινα δάνεια». Το ζητούμενο είναι ότι μέσα σε ένα κλίμα γενικευμένης ακρίβειας (τρόφιμα, ενέργεια, ενοίκια) κατά πόσο θα μπορέσουν οι δανειολήπτες να παραμείνουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν αλλάξει κάτι επί τα βελτίω θέλω να πιστεύω, πριν από την εφαρμογή του μέτρου, οι δανειολήπτες που θα επιδοτηθούν για το 50% του ποσού που έχουν επιβαρυνθεί τα δάνειά τους από την  αύξηση των επιτοκίων δεν θα ξεπεράσουν τους 30.000 και η συνολική αξία των δανείων τα 2 δισ. ευρώ, αφού τίθενται αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Σε κάθε περίπτωση η συμπλήρωση της αίτησης θα αποτελέσει και το «διαβατήριο» για κάθε ένα δανειολήπτη έτσι ώστε να λάβει την επιδότηση. Γι’ αυτόν τον λόγο οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Προϋποθέσεις

Τα εισοδηματικά κριτήρια που θα εφαρμοστούν θα είναι παρόμοια με αυτά που ισχύουν για τη δεύτερη ευκαιρία στα ευάλωτα νοικοκυριά.

  • 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού. Στο νοικοκυριό ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
  • Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
  • Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.
  • Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ., όπως προκύπτουν από την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ποσό των 21.000 ευρώ.
  • Δεν θα γίνονται δεκτές αιτήσεις νοικοκυριών τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, δαπάνες άνω των 1.500 ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.
  • Υπαγόμενες οφειλές: Οι υφιστάμενες ενήμερες οφειλές, δηλαδή δάνεια σε καθυστέρηση μέχρι 90 ημέρες, με σημείο αναφοράς την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος από τον πιστούχο.
  • Ποσοστό επιδότησης: Το 50% της αύξησης του επιτοκίου από τις 30 Ιουνίου με την επιδότηση να διακόπτεται εάν ο οφειλέτης καθυστερήσει την πληρωμή της δόσης του για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών
  • Διάρκεια επιδότησης: 12 μήνες

Ας ελπίσουμε, έστω και την τελευταία στιγμή τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια να αλλάξουν προκειμένου να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των δικαιούχων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ