Νέα αλλαγή αναμένεται στο σκηνικό του καιρού, καθώς από την Παρασκευή η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει και στο τέλος της εβδομάδας, συγκεκριμένα την Κυριακή, ξεκινά ένα κύμα ζέστης – καύσωνα, τυπικό για την εποχή και μέτριας έντασης, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.
«Ο καύσωνας που ξεκινάει την Κυριακή δεν θα τελειώσει σε τρεις μέρες, αλλά θα έχει ένταση Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη σίγουρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, κ. Γιαννόπουλος.
Η πρόγνωση του καιρού από τον Τάσο Αρνιακό
«Σήμερα ο υδράργυρος θα πέσει, καθώς το μελτέμι θα δυναμώσει, θα φτάσει τα 6 με 7 και στο ανατολικό Αιγαίο ακόμα και τα 8 μποφόρ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της θερμοκρασίας σήμερα μαζί με κάποιες βροχές μικρής διάρκειας και έντασης το μεσημέρι και το απόγευμα στα βουνά κυρίως της Πίνδου» ανέφερε ο μετεωρολόγος του ΑΝΤ1, Τάσος Αρνιακός.
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «την Πέμπτη περιμένουμε γενικά αίθριο ουρανό με τοπικές νεφώσεις μόνο στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά το μεσημέρι μόνο, ενώ την Παρασκευή οι καιρικές συνθήκες θα είναι παρόμοιες», τονίζοντας ότι «αυτή η εμμονική τάση του καύσωνα στην Ευρώπη δεν θα έρθει στην Ελλάδα».
«Το Σαββατοκύριακο, το μελτέμι σιγά σιγά περιορίζει την έντασή του και θα αρχίσει μια ανοδική τάση του υδραργύρου, όπως και τις υπόλοιπες ημέρες της νέα εβδομάδας, καθώς θα φτάσουμε τους 39-40 βαθμούς Κελσίου στις ηπειρωτικές πεδινές περιοχές μακριά από την θάλασσα.
Από εκεί και πέρα, νέα υποχώρηση αναμένουμε από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας», ολοκλήρωσε ο μετεωρολόγος.
Σε τροχιά καύσωνα η χώρα από την Κυριακή – Πρόγνωση από τον Π. Γιαννόπουλο
Από την Παρασκευή η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει και τη νέα εβδομάδα, από τη Κυριακή ξεκινά ένα κύμα ζέστης – καύσωνα, τυπικό για την εποχή μέτριας έντασης, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο.
Όπως ανέφερε, «ο φετινός Ιούνιος ήταν ο δεύτερος θερμότερος από το 2000, σύμφωνα με στοιχεία από το Αστεροσκοπείο Αθηνών, ενώ ο περσινός Ιούνιος ήταν ο πιο ζεστός από το 1950.
Αύριο θα φυσάνε 7 μποφόρ στο Αιγαίο, ενώ η θερμοκρασία στη Δυτική Ελλάδα θα κυμανθεί στους 37 βαθμούς και στην Αθήνα στους 35 βαθμούς.
Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα υπάρξει μια διαφορά, καθώς πέφτει λίγο το μελτέμι στα 6 μποφόρ και ανεβαίνει η θερμοκρασία στην Αθήνα, στους 36 βαθμούς και στη Δυτική Ελλάδα στους 38.
Ωστόσο από την Κυριακή (6/7) θα μπούμε σε τροχιά καύσωνα, με την Αθήνα να κυμαίνεται στους 38 βαθμούς και πάνω.
Η διαφορά με τον προηγούμενο καύσωνα είναι ότι αυτός που ξεκινάει την Κυριακή δεν θα τελειώσει σε τρεις μέρες, αλλά θα έχει ένταση Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη σίγουρα».
Η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 02-07-2025
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
- Γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Τοπικές νεφώσεις στην κεντρική – ανατολική Μακεδονία τις πρωινές ώρες οπότε ενδέχεται να βρέξει πρόσκαιρα. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ηπειρωτικά, στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα βορειοδυτικά ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
- Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4, στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 και από νωρίς το απόγευμα στο ανατολικό Αιγαίο πιθανώς τοπικά έως 8 μποφόρ.
- Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα ανατολικά. Θα φθάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 31 με 33 και κατά τόπους τους 34 με 35, στο Ιόνιο, τα υπόλοιπα ηπειρωτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 33 με 35, τοπικά στα κεντρικά ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 30 με 33 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
- Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις στην κεντρική – ανατολική Μακεδονία τις πρωινές ώρες οπότε ενδέχεται να βρέξει πρόσκαιρα. Tις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στις υπόλοιπες περιοχές οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας.
- Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 με 33 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία 34 με 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
- Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά και μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της Ηπείρου.
- Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 με 35, στα ηπειρωτικά τοπικά 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
- Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά, οπότε ενδέχεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της ανατολικής Πελοποννήσου.
- Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5, στα ανατολικά 5 με 6 και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικά έως 7 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
- Καιρός: Αίθριος.
- Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και από νωρίς το απόγευμα στα ανατολικά πιθανώς τοπικά έως 8 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 23 έως 30 με 31 και στη νότια Κρήτη τοπικά έως 34 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
- Καιρός: Αίθριος.
- Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και από νωρίς το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πιθανώς τοπικά έως 8 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 23 έως 30 με 31, στα Δωδεκάνησα τοπικά 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
- Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά, όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
- Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και στις Σποράδες τοπικά έως 5 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου. Στις Σποράδες η μέγιστη 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
ΑΤΤΙΚΗ
- Καιρός: Αίθριος.
- Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 5 με 6, πρόσκαιρα τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες έως 7 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 με 35 βαθμούς Κελσίου. Στα παράκτια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
- Καιρός: Παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών τις πρωινές ώρες. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα γύρω ορεινά.
- Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 24 έως 32 βαθμούς Κελσίου.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 03-07-2025
- Γενικά αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια ορεινά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες.
- Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα πνέουν βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
- Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φθάσει στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και τη νότια Κρήτη τους 33 με 35, τοπικά στα ηπειρωτικά τους 36 με 37, στις Κυκλάδες τους 27 με 28 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα δεν θα ξεπεράσει τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 04-07-2025
- Γενικά αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις στα βορειοδυτικά ορεινά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες.
- Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 4, στο Ιόνιο τοπικά έως 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
- Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 05-07-2025
- Γενικά αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις στα βόρεια ορεινά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες, οπότε ενδέχεται να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, ενώ πρόσκαιρα τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. - Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
- Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 06-07-2025
- Γενικά αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες οπότε στα βορειοδυτικά ορεινά θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
- Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ ενώ πρόσκαιρα τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
- Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ.
- Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.