Τα λαζάνια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα. Ενώ η ποιότητα της μπεσαμέλ μπορεί να καθορίσει την επιτυχία της συνταγής, υπάρχει ένα μυστικό συστατικό που θα απογειώσει τη γεύση.
Το Νο1 συστατικό που απογειώνει τη γεύση στη μπεσαμέλ
Όπως αποκάλυψαν πολλοί λάτρεις της μαγειρικής στο Reddit, το μοσχοκάρυδο κάνει “θαύματα” στη μπεσαμέλ. Η προσθήκη του, ακόμα και σε μικρή ποσότητα, μπορεί να αναβαθμίσει τη γεύση στα λαζάνια.
Συνταγή για μπεσαμέλ με μοσχοκάρυδο
Υλικά
- 600ml γάλα
- 1 κρεμμύδι
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 γαρίφαλα
- 6 κόκκοι μαύρου πιπεριού
- 55 γρ. βούτυρο
- 55 γρ. απλό αλεύρι
- τριμμένο μοσχοκάρυδο, προαιρετικά
Οδηγίες
- Βράστε το γάλα μαζί με το κρεμμύδι, στο οποίο έχετε καρφώσει το φύλλο δάφνης και τα γαρίφαλα, και τους κόκκους πιπεριού.
- Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το να εμποτιστεί για 20 λεπτά πριν το σουρώσετε.
- Στη συνέχεια, λιώστε το βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ανακατέψτε το αλεύρι και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για πέντε λεπτά.
- Όταν ομογενοποιηθεί, αρχίστε να προσθέτετε λίγο από το σουρωμένο γάλα. Ανακατέψτε μέχρι να γίνει λείο, και στη συνέχεια προσθέστε περισσότερο γάλα μέχρι να πήξει η σάλτσα.
- Μαγειρέψτε για 10-15 λεπτά για να βεβαιωθείτε ότι το αλεύρι έχει ψηθεί καλά.
- Πασπαλίστε με τριμμένο μοσχοκάρυδο, αν το επιθυμείτε, και σερβίρετε.
Συνταγή για λαζάνια με αρωματική μπεσαμέλ
Για τη σάλτσα λαχανικών:
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 1 μελιτζάνα μέτρια, κομμένη σε κύβους (περίπου 1,5 εκ.)
- 1 κολοκυθάκι μέτριο, κομμένο σε κύβους (περίπου 1,5 εκ.)
- 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε κύβους
- 100 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
- 400 γρ. ντομάτες κονκασέ (ή φρέσκες τριμμένες)
- 1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας (προαιρετικά, για πιο έντονη γεύση)
- 1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί (προαιρετικά, προσθέτει βάθος)
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξερή ρίγανη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού βασιλικός ξερός (ή 1 κουταλιά φρέσκος ψιλοκομμένος)
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Μια πρέζα ζάχαρη (για να κόψει την οξύτητα της ντομάτας)
Για τη μπεσαμέλ:
- Θα χρησιμοποιήσουμε την παραπάνω συνταγή για μπεσαμέλ με μοσχοκάρυδο.
Για τη συναρμολόγηση:
- 1 πακέτο λαζάνια (περίπου 250-300 γρ., φρέσκα ή ξηρά, ανάλογα με τις οδηγίες συσκευασίας για το βράσιμο)
- 200 γρ. τριμμένο τυρί (π.χ. γραβιέρα, κεφαλοτύρι, ή vegan τυρί που λιώνει)
- 50 γρ. τυρί παρμεζάνα ή vegan παρμεζάνα, τριμμένη (προαιρετικά, για πασπάλισμα)
Οδηγίες
Ετοιμάστε τη σάλτσα λαχανικών:
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λεπτό ακόμα.
- Ρίξτε τη μελιτζάνα και το κολοκυθάκι και σοτάρετε για 5-7 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Προσθέστε την πιπεριά και τα μανιτάρια και συνεχίστε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να φύγουν τα υγρά τους.
- Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας (αν χρησιμοποιείτε) και ανακατέψτε για 1 λεπτό. Σβήστε με το κόκκινο κρασί (αν χρησιμοποιείτε) και αφήστε το να εξατμιστεί.
- Προσθέστε τις ντομάτες κονκασέ, τη ρίγανη, τον βασιλικό, την πρέζα ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Φέρτε τη σάλτσα σε βρασμό, στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε και σιγοβράστε για 20-25 λεπτά, μέχρι να δέσει και να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά.
Ετοιμάστε τα λαζάνια:
- Εάν χρησιμοποιείτε ξηρά φύλλα που απαιτούν βράσιμο, βράστε τα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, al dente.
- Στραγγίστε τα και απλώστε τα σε μια πετσέτα με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν. (Αν είναι φρέσκα ή “no-boil”, μπορείτε να παραλείψετε το βράσιμο).
Συναρμολόγηση:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε ένα πυρίμαχο ταψί (περίπου 30×20 εκ.), απλώστε μια λεπτή στρώση μπεσαμέλ στον πάτο.
- Τοποθετήστε μια στρώση λαζάνια.
- Απλώστε το 1/3 της σάλτσας λαχανικών πάνω στα φύλλα.
- Περιχύστε με το 1/4 της μπεσαμέλ.
- Πασπαλίστε με το 1/4 του τριμμένου τυριού.
- Επαναλάβετε τη διαδικασία: λαζάνια, σάλτσα λαχανικών, μπεσαμέλ, τυρί (2 ακόμα φορές).
- Για την τελευταία στρώση: Βάλτε τα τελευταία λαζάνια. Περιχύστε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ, καλύπτοντας καλά όλη την επιφάνεια.
- Πασπαλίστε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και προαιρετικά με λίγη παρμεζάνα.
Ψήσιμο και συναρμολόγηση:
- Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
- Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά (ή σύμφωνα με τις οδηγίες των ζυμαρικών σας).
- Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά, ή μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει όμορφα και να κάνει μια χρυσαφένια κρούστα.
- Βγάλτε τη λαζάνια από τον φούρνο και αφήστε τη να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά πριν την κόψετε και τη σερβίρετε. Αυτό βοηθάει τις στρώσεις να σταθεροποιηθούν και να μην διαλυθούν.